Bota Opinion

Ateisti militant grek Alexis Tsipras tradhton popullin e tij, ortodoksinë dhe Rusinë

Nga: Lyuba Lulko (Stepushova)

Moska po përpiqet të ndalë vendet e Ballkanit nga hyrja në NATO. Greqia përfundimisht mori masa kundër Rusisë, edhe pse Kryeministri grek Alexis Tsipras kishte thënë më parë se Rusia ishte partneri strategjik i Greqisë.

Çfarë shkaktoi kaq shumë zemërim në Athinë?

Marrëveshja e nënshkruar më 17 qershor midis Greqisë dhe Maqedonisë (emri zyrtar – ish Republika Jugosllave e Maqedonisë) për të riemëruar Maqedoninë Veriore shkaktoi protesta në të dy vendet.

Maqedonasit kundërshtojnë fuqimisht një mundësi për “Maqedoninë Qendrore”. Grekët nuk duan të transferojnë emrin dhe rrënjët historike të atdheut të tyre në Maqedoni.

Administrata greke supozoi se ishte Rusia ajo, që organizoi ato protesta. Athina arriti në përfundimin se Moska po ndërhynte në çështjet e saj dhe vendosi të dëbonte katër diplomatë rusë (dy të tjerë nuk ishin të lejuar të hyjnë në Greqi).

Maria Zakharova, një zëdhënëse zyrtare për ministrinë e jashtme ruse, deklaroi shumë shpejt se Rusia do të merrte masa adekuate në përgjigje të saj. Në këmbim, zyrtarët në ministrinë e jashtme greke i kërkuan Rusisë të ndalonte trajtimin e Greqisë me mosrespekt.

“Deklaratat e përfaqësuesit të Ministrisë së Jashtme ruse tregojnë mungesë respekti tipike për një vend të tretë, si dhe mungesë të të kuptuarit të botës moderne, në të cilën shtetet, pavarësisht nga madhësia e tyre, kanë pavarësinë e tyre dhe mund të zbatojnë mekanizma të pavarur, politikat e jashtme të njëanshme “, tha një mesazh nga Ministria e Jashtme greke.

Fraza “politika të pavarura” nuk duket se mban ujë, pasi elitat europiane i përhapin vlerat perëndimore dhe promovojnë politikat perëndimore. Fjala “demokratike” nuk përshtatet as këtu, pasi demokracia nënkupton përmbushjen e vullnetit të popullit dhe lidhjen e fortë midis pushtetit dhe popullit. Shtatëdhjetë për qind e grekëve kundërshtojnë marrëveshjen me Maqedoninë. Zyrtarët grekë kanë të drejtë vetëm për politikat e jashtme “shumë të njëanshme”: ulur midis karrigeve ka qenë praktikë e zakonshme për shumë udhëheqës të Europës Lindore dhe Ballkanit për shumë kohë. Ata e mirëpresin shpërndarjen e bukës së Victoria Nuland midis “protestuesve” dhe investimit prej pesë miliardë dollarësh në “demokratizimin” e Ukrainës. Nëse Rusia guxon të bëjë diçka të tillë, ata fillojnë të flasin për “ndërhyrjen në punët e brendshme”.

Sigurisht, ky është interpretimi i tyre i ngjarjeve, por ne kemi tonat. Pse duhet t’i vëmë në mendje opinionet e politikanëve jo përfaqësues nëse NATO po ndërton rripin e kaosit rreth Rusisë? Rusia ka të drejtë të përdorë të gjitha mjetet e ndikimit “të butë”, duke përfshirë masat e mbështetjes për ndjenjat fetare dhe etnike të popullatës nëpërmjet organizatave joqeveritare. Shërbimet e inteligjencës gjithnjë vijnë në dobi.

Greqia dëboi diplomatët rusë pas publikimit të deklaratës nga përfaqësuesit e të gjitha manastireve të malit Athos. Ata dënuan ashpër iniciativën për ta riemëruar Maqedoninë. Murgjit i bënë thirrje parlamentit grek të “respektojë vullnetin e popullit grek dhe të vërtetën historike”. Vëllazëria e Athos ka një ndikim të madh mbi grekët dhe Alexis Tsipras është një ateist militant. Kjo është e pakuptimtë për shoqërinë greke. Tsipras lejoi martesën e homoseksualëve dhe anuloi lutjet e detyrueshme në shkollat greke.

Greqia gjithmonë, madje edhe gjatë Luftës së Ftohtë, mbeti pa hapa kundër Rusisë dhe Bashkimit Sovjetik. Veprimet anti-ruse të administratës greke duken edhe më të çuditshme, sepse Tsipras erdhi në Moskë disa vjet më parë për të kërkuar Putin për ndihmë gjatë krizës së borxhit grek. Shumë në Rusi ende kujtojnë Tsipras duke folur për marrëdhëniet vëllazërore mes dy kombeve ortodokse. Çfarë e bëri atë të dalë kundër vullnetit të popullit të tij tani? A i premtoi dikush atij që të shlyente borxhin grek? Apo ishte një llogari e mirë bankare dhe premtime për pension të rehatshëm?

Ndërsa Georgy Engelgard, një studiues në Institutin e Studimeve Sllave tha se qëllimi kryesor i NATO-s sot është të largohet nga zona jo-bllok në Ballkan. “Dëbimi i diplomatëve rusë nga Greqia tregon se sa nervozë janë autoritetet greke në lidhje me protestat. Për pothuajse 30 vjet, disa qeveri kanë rritur popullsinë e tyre në besnikërinë e qëndrimit të shtetit në çështjen maqedonase”, tha Georgy Engelgard në një intervistë për Pravda.Ru.

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev njoftoi një referendum mbi emrin e ri kushtetues të Maqedonisë. Në janar 2019, parlamenti do të miratojë Kushtetutën e vendit. Parlamenti grek do të duhet ta ratifikojë edhe traktatin para se të hyjë në fuqi.

Burimi: Pravda.Ru/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA