Në një bisedë televizive në ABC News duke folur mbi shpalljen si  kardinal të priftit Ernest Troshani nga Papa, gazetari Ferdinand Samarxhi bëri disa deklarata ekstremiste kristiane. Samarxhiu i cili që prej vitit 1990 ka përfituar qindra mijëra dollarë nga organizata islamike, në këtë emision shprehu një islamofobi të paparë. Ndërsa kardinalizimin e Troshanit e tregonte si një heroizëm kombëtar, ai sulmoi fenë islame. Ai deklaroi se shqiptarët janë popull i krishterë pasi islami erdhi në Shqipëri nga hordhitë osmane, duke përsëritur kështu teori fashiste kristiane të cilat kërkojnë rikonvertim të shqiptarëve në të krishterë.

Por gazetari i ABC News ia mbylli gojën Samarxhiut duke i kujtuar atij tolerancën fetare dhe ekzistencën e tre feve në Shqipëri. Samarxhiu heshti dhe u detyrua të ndërrojë temë.

325