Listës së gjatë të viktimave të abuzimit seksual në perandorinë kinematografisë botërore ‘Hollivud” i është shtuar edhe aktorja me orgjinë shqiptare Eliza Dushku.

Në një reagim të gatë në profilin e saj në facebook, ajo rrëfen një ngjarjet e dhimbshme që ka lënë gjurmë të errëta në jetën e saj, pikërisht ngacmimin seksual që i është bërë që në moshën 12 vjeçe, kur ajo ishte pjesë e filmit “True Lies”.

“Kur isha 12 vjeç, ndërsa filmova “True Lies”, unë u ngacmova seksualisht nga Joel Kramer, një nga koordinatorët kryesor të Hollivudit”, e nis ajo rrëfimin e saj.

Në një rrëfim të gjatë Dushku flet për herë të parë për abuzimin seksual që kishte bërë një prej njerëzve që në fakt duhet të ishte mbrojtësi i saj, por që u kthye në një mostër të vërtetë.

Pas 25 vitesh Eliza ka kujtuar skenën e traumatizuese për një fëmijë të moshës 12 vjeç, që ëndërr kishte të bëhej një aktore falë punës dhe mbështetjes së familjes.

Por Dushku shkruan se Kramer aso kohe 36 vjeç kishte arritur që të mashtronte edhe prindërit e saj duke bërë të besueshëm faktin se ai do të ishte një mentor në rrugën e bukur të aktrimit, por që ajo natë në Miami do të kthehej në ditën më të zezë të jetës për aktoren me orgjinë shqiptare.

Pas një rrëfimi të dhimbshëm Eliza Dushku shkruan se pas tregimit të kësaj historie, që atë e ka lënduar për gjithë këto vite karrierë dhe nuk ka patur guximin të flasë tashmë do të nisë fillimi i një qetësie të re duke e ditur se abuzuesi  Kramer është denoncuar publikisht dhe nga shumë emra të njohur të Hollivudit.

Ndërkohë një prej eventeve më të mëdha që mbahet çdo fillim vit në botën e kinematografisë botërore por jo vetëm siç është ceremonia e “Golden Globe”, këtë vit iu kushtuar plotësisht temës së ngacmimeve seksualeve dhe dhunës ndaj grave. Shumica e trofeve për këtë vit shkuan pikërisht për ata filma që trajtonin gjerësisht këto tema.

Edhe vetë pjesëmarrësit kishin zgjedhur të respektonin kodin e veshjes, të veshur me të zeza, kjo për ti thënë  “Stop” dhunës ndaj grave.

Kjo temë zuri edhe kopertinën e revistës prestigjoze “The Time”, ku mjaft aktore dhe këngëtare të abuzuara thyen heshtjen dhe folën hapur për atë çfarë kanë kaluar në jetë, abuzimet nga producentët apo dhe njerëz të tjerë gjatë karrierës së tyre.

Kopertina u cilësua edhe si “Personi i vitit” për gjithë kauzën që për herë të parë nxori në dritë skandalet që kanë ndodhur në Hollivud”.

Hashtagu “Me too”, zuri vend në shumë postime të figurave të njohura në botë që pranuan dhunimin seksual gjatë karrierës së tyre duke denoncuar hapur emra të njohur të perandorisë kinematografike “Hollivud” .

Regimi i Plote i Eliza Dushkut

When I was 12 years old, while filming “True Lies”, I was sexually molested by Joel Kramer, one of Hollywood’s leading stunt coordinators.
Ever since, I have struggled with how and when to disclose this, if ever. At the time, I shared what happened to me with my parents, two adult friends and one of my older brothers. No one seemed ready to confront this taboo subject then, nor was I.
I am grateful to the women and men who have gone before me in recent months. The ever-growing list of sexual abuse and harassment victims who have spoken out with their truths have finally given me the ability to speak out. It has been indescribably exhausting, bottling this up inside me for all of these years.
I remember, so clearly 25 years later, how Joel Kramer made me feel special, how he methodically built my and my parents’ trust, for months grooming me; exactly how he lured me to his Miami hotel room with a promise to my parent that he would take me for a swim at the stunt crew’s hotel pool and for my first sushi meal thereafter. I remember vividly how he methodically drew the shades and turned down the lights; how he cranked up the air-conditioning to what felt like freezing levels, where exactly he placed me on one of the two hotel room beds, what movie he put on the television (Coneheads); how he disappeared in the bathroom and emerged, naked, bearing nothing but a small hand towel held flimsy at his mid-section. I remember what I was wearing (my favorite white denim shorts, thankfully, secured enough for me to keep on). I remember how he laid me down on the bed, wrapped me with his gigantic writhing body, and rubbed all over me. He spoke these words: “You’re not going to sleep on me now sweetie, stop pretending you’re sleeping,” as he rubbed harder and faster against my catatonic body. When he was ‘finished’, he suggested, “I think we should be careful…,” [about telling anyone] he meant. I was 12, he was 36.
I remember how afterwards, the taxi driver stared at me in the rear view mirror when Joel Kramer put me on his lap in the backseat and clutched me and grew aroused again; and how my eyes never left the driver’s eyes during that long ride over a Miami bridge, back to my hotel and parent. I remember how Joel Kramer grew cold with me in the ensuing weeks, how everything felt different on the set.
And I remember how soon-after, when my tough adult female friend (in whom I had confided my terrible secret on the condition of a trade that she let me drive her car around the Hollywood Hills) came out to the set to visit and face him, later that very same day, by no small coincidence, I was injured from a stunt-gone-wrong on the Harrier jet. With broken ribs, I spent the evening in the hospital. To be clear, over the course of those months rehearsing and filming True Lies, it was Joel Kramer who was responsible for my safety on a film that at the time broke new ground for action films. On a daily basis he rigged wires and harnesses on my 12 year old body. My life was literally in his hands: he hung me in the open air, from a tower crane, atop an office tower, 25+ stories high. Whereas he was supposed to be my protector, he was my abuser.
Why speak out now? I was 12, he was 36. It is incomprehensible. Why didn’t an adult on the set find his predatory advances strange — that over-the-top special attention he gave me. Fairly early on he nicknamed me “Jailbait” and brazenly called me by this name in a sick flirty way in front of others (at the time, I remember asking one of my older brothers what it meant). Sure, I’ve come to understand the terrible power dynamics that play into whistle-blowing by “subordinates” against persons in power, how difficult it can be for someone to speak up. But I was a child. Over the years I’ve really struggled as I’ve wondered how my life might have been different if someone, any one grown-up who witnessed his sick ways, had spoken up before he lured me to that hotel room.
Years ago, I had heard second hand that Joel Kramer was “found out” and forced to leave the business. I learned recently that in fact he still works at the top of the industry. And a few weeks ago, I found an internet photo of Joel Kramer hugging a young girl. That image has haunted me near nonstop since. I can no longer hide what happened.
Hollywood has been very good to me in many ways. Nevertheless, Hollywood also failed to protect me, a child actress. I like to think of myself as a tough Boston chick, in many ways I suppose not unlike Faith, Missy, or Echo. Through the years, brave fans have regularly shared with me how some of my characters have given them the conviction to stand up to their abusers. Now it is you who give me strength and conviction. I hope that speaking out will help other victims and protect against future abuse.
With every person that speaks out, every banner that drops down onto my iphone screen disclosing similar stories/truths, my resolve strengthens. Sharing these words, finally calling my abuser out publicly by name, brings the start of a new calm.
Eliza Dushku

 

84