Bota Islamofobi

Turistja turke gjobitet në Danimarkë, prej veshjes me burka

Një turiste turke në Danimarkë është dënuar me gjobë për shkeljen e një ligji të diskutueshëm që ndalon mbulesën islame, duke përfshirë nikabin dhe burkën, në vende publike.

Sipas policisë së Jutlandit Perëndimor, një shtetase turke 48-vjeçare u gjobit me 1.000 korona (119 dollarë) në stacionin policor në Arush.

Me ndihmën e një përkthyesi, ajo tha se nuk ishte në dijeni se ligji i ri kishte hyrë në fuqi, por do të paguante gjobën. Për shkak të statusit të saj në vend si turiste, iu kërkua të paguante shumën e plotë të gjobës në kohën e citimit.

Sipas legjislacionit të ri që hyri në fuqi më 1 gusht, veshja e burkës, e cila mbulon të gjithë fytyrën, ose veshja e një nikabi, që tregon vetëm sytë, është një vepër penale. Kriminelët e parakohshëm janë të detyruar të paguajnë 1.000 korona, shkelësit e dytë për 2 mijë korona dhe shkelësit e tretë 5.000 korona. Veprat e përsëritura mund të shkaktojnë gjoba deri në 10,000 korona ose dënim me burg deri në gjashtë muaj.

Një grua 28-vjeçare u bë personi i parë që gjobitet në Danimarkë pas hyrjes në fuqi të ligjit.

Që nga zbatimi i ligjit të ashtuquajtur “ndalimi i burkës”, kanë ndodhur protesta në mbarë vendin duke hedhur poshtë sulmin ndaj lirisë së fesë dhe shprehjes.
Ligji danez i lejon njerëzit të mbulojnë fytyrën kur ka një “qëllim të njohur”, si moti i ftohtë ose në përputhje me kërkesat e tjera ligjore, të tilla si përdorimi i helmetave me motor. Kushdo që e detyron ose e kërcënon një person të veshi rroba që mbulojnë fytyrën mund të gjobitet ose të përballet me dy vjet burg.

Austria, Franca dhe Belgjika kanë ligje të ngjashme.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt

OPINIONE