10 gjëra të shpikura nga muslimanët që ne i përdorim çdo ditë

Sumeyye Copoglu

Së bashku me universitetin e parë, dhe madje edhe me furçën e dhëmbëve, ka shumë shpikje të habitshme të muslimanëve që kanë formuar botën në të cilën jetojmë sot. Origjina e këtyre ideve dhe objekteve themelore është në qendër të “1001 shpikje”, një libër që manifeston historinë e harruar prej 1000 vitesh të trashëgimisë islame. Nga ky libër, kam përmbledhur dhjetë shpikje të shquara të muslimanëve të cilat ende i përdorim sot.

Kafja

Më shumë se 1200 vjet më parë, njerëzit punëtorë janë përpjekur për të qëndruar zgjuar pa këtë nxitës, derisa një tufë dhish kurioze dhe i zoti i tyre vigjilent, një Arab i quajtur Khalid, zbuloi këtë substancë të thjeshtë, por që ndryshoi jetën. Ndërsa dhitë e tij kullosnin në shpatet etiopiane, ai vuri re se ato ishin më të gjalla dhe të ngazëllyera pasi hanin një kokërr të veçantë. Në vend që t’i hanin këto kokrra, ata vendosën t’i zienin për të krijuar “al-qahwa” (kafen).

Ora

Një njeri i zgjuar i quajtur al-Jazari nga Dijarbakiri në jug-lindje të Turqisë ishte një musliman i devotshëm dhe një inxhinier shumë i aftë, i cili zbuloi konceptin e makinave automatike. Deri në vitin 1206, al-Jazari kishte bërë orë të shumta të të gjitha formave dhe madhësive. Ashtu siç kemi nevojë për orën sot për të strukturuar jetën tonë, kështu bënin muslimanët mbi shtatëqind vjet më parë. Al-Jazari ishte i lidhur me traditën e gjatë muslimane të krijimit të orës. Ata e dinin se ishte e rëndësishme të dinin kohën kështu që mund ta përdornin atë për të bërë vepra të mira; të dinin kohën e duhur për t’u lutur çdo ditë, dhe të shpallnin thirrjen për namaz në xhami.

Aparati fotografik

Ibn al-Haitham revolucionarizoi optikën, duke kaluar nga të diskutuarit filozofikisht rreth subjektit, në një shkencë aktuale të bazuar në eksperimente. Ai hodhi poshtë idenë greke që një dritë e padukshme e lëshuar nga syri shkaktonte shikimin, dhe në vend të kësaj theksoi me të drejtë se vizioni shkaktohet nga drita e reflektuar në një objekt dhe që hyn në sy.

Duke përdorur një dhomë të errët me një vrimë në njërën anë dhe një fletë të bardhë në anën tjetër, ai dha prova për teorinë e tij. Drita kalonte nëpër vrimë dhe projektonte një imazh të përmbysur të objekteve jashtë dhomës në fletë. Ai e quajti këtë “qamara”. Ajo ishte kamera e parë me dhomë të errët në botë.

Pastërtia

Besimi i një muslimani bazohet në dëlirësinë dhe pastërtinë, qoftë ajo në formën e tij fizike apo shpirtërore. Në botën islame të shekullit të 10-të, produktet që gjendeshin në banjo dhe në praktikat e higjienës mund të konkurrojnë me ato që kemi sot. Në shekullin e 13-të, i njëjti inxhinier, al-Jazari, shkroi një libër që përshkruan pajisjet mekanike, duke përfshirë makineritë e “abdestit”. Kjo makineri ishte e lëvizshme, dhe sillej para një mysafiri. Mysafiri më pas do të prekte kokën dhe uji do të pasonte në tetë faza të shkurtra, duke siguruar ujë për abdest. Kjo metodë gjithashtu ruante ujin.

Muslimanët donin të ishin me të vërtetë të pastër dhe jo vetëm duke e spërkatur veten me ujë. Në këtë mënyrë ata krijuan sapunin nga përzierja e vajit (vaj ulliri zakonisht) me “al-Qali”, një substancë si kripë. Kjo zihej derisa arrinte kombinimin e duhur, lihej të ngurtësohej dhe përdorej në hamame, dhomat e dushit.

Al-Kindi shkroi gjithashtu një libër mbi parfumet i quajtur “Libri i Kimisë së Parfumit dhe i Distilimit”. Ai ishte i mirënjohur si një filozof, por ishte edhe farmacist, oftalmologjist, fizikant, matematicien, gjeograf, astronom dhe kimist. Libri i tij përmbante më shumë se njëqind receta për vajra aromatikë, balsame dhe ujëra aromatikë. Tradita me shekuj e vjetër e bërjes së parfumeve është bërë e mundur nga kimistët muslimanë dhe metodat e tyre të distilimit: ata distilonin bimët dhe lulet dhe bënin parfume dhe substanca për farmacinë terapeutike.

Universitetet

Kërkimi i diturisë është afër zemrës së muslimanëve. Në Kuran, ata nxiten për të kërkuar dituri, dhe për të vëzhguar e reflektuar. Pra, Fatima al-Fihri, një grua e re e devotshme, donte t’i jepte bashkësisë Fez një qendër të të mësuarit. Ashtu si disa prej xhamive të mëdha, edhe xhamia al-Qarawiyin në Fez u zhvillua shumë shpejt si një vend për udhëzim fetar dhe diskutim politik. Ajo shtriu gradualisht edukimin e saj për të gjitha lëndët, veçanërisht për shkencat natyrore, dhe kështu fitoi emrin si një nga universitetet e para në histori.

Përveç astronomisë, ka pasur studime të Kur’anit dhe teologjisë, të ligjit, retorikës, prozës dhe shkrimit të vargut, logjikës, aritmetikës, gjeografisë dhe mjekësisë. Ka pasur edhe kurse për gramatikë, histori muslimane, dhe për elementet e kimisë dhe matematikës. Kjo shumëllojshmëri temash dhe cilësia e lartë e mësimdhënies tërhoqi studiues dhe studentë nga gjithë vendet përreth. Ndërsa vepron ende gati 1200 vjet më vonë, Hassani thotë se shpreson që qendra do t’u kujtojë njerëzve se të mësuarit është thelbi i traditës islame dhe se historia e motrave al-Firhi do të frymëzojë gratë e reja muslimane në mbarë botën sot.

Makina fluturuese

Abbas ibn Firnas ishte personi i parë që bëri një përpjekje të vërtetë për të ndërtuar një makinë fluturuese, dhe në fakt fluturoi. Në shekullin e 9-të ai projektoi një aparat fluturues i cili i ngjante afërsisht një kostumi shpendësh. Në udhëtimin e tij më të famshëm, pranë Kordovës në Spanjë, Firnas fluturoi lart për disa çaste, para se të shembej në tokë dhe pjesërisht të thyente shpinën e tij. Planet e tij duhet të kenë qenë pa dyshim një frymëzim për artistin dhe shpikësin e famshëm italian, Leonardo da Vinçi, rreth gjashtëqind vjet më vonë.

Instrumentet kirurgjikale

Në qoftë se kthehemi përsëri në shekullin e 10-të, ne do të shohim të shqetësuar një kirurg teksa pret me bisturi, i quajtur Ebul Kasim Khalaf ibn el-Abbad el-Zahravi, një njeri i njohur në Perëndim si Abulkazizi. Ai shkroi el-Tadrif, enciklopedine e tij mjekësore e cila përfshinte një traktat të quajtur “Mbi kirurgjinë”. Ky ka mbajtur një koleksion tronditës me më shumë se dyqind mjete kirurgjikale. Përdorimi i instrumenteve në kirurgji ishte një koncept revolucionar, sepse ai i mundësoi shkencës të kalonte nga të qenit spekulative në diçka eksperimentale. Ky ishte traktati i parë në historinë e mjekësisë që ilustronte përdorimin e instrumenteve kirurgjikale. Në fakt, dizajni i tyre ishte aq i saktë se ata kanë pasur vetëm disa ndryshime të vogla në një mijëvjeçar. Ishin këto ilustrime që hodhën bazat për kirurgjinë në Evropë.

Hartat

Hartat i kanë ndihmuar njerëzit të gjejnë rrugën e tyre për rreth 3.500 vjet; ato më të hershmet kanë qenë në pllaka argjile. Futja e letrës ishte një hap i madh përpara në artin e krijimit të hartave. Teknologjia moderne përdor një sistem satelitësh dhe pajisjesh të tjera që llogarisin pozicionet në tokë. Po të kthehemi pas në histori, hartat janë bërë nga llogaritjet e udhëtarëve dhe pelegrinëve. Virusi i udhëtimit kishte prekur muslimanët e shekullit të 7-të, dhe ata shumë shpejt filluan të largoheshin nga shtëpitë e tyre për tregti dhe për arsye fetare, për të eksploruar botën ku ata jetonin. Ata ecnin nëpër rrugica, nganjëherë thjesht duke mbledhur njohuri në lidhje me vende të reja, dhe kur ata ktheheshin tregonin për rrugët që kishin shkelur, për njerëzit dhe pamjet që kishin hasur. Së pari kjo funksiononte me fjalë goje, por me futjen e letrës në Bagdad në shekullin e 8-të, do të mund të prodhoheshin hartat e para dhe guidat e udhëtimit.

Muzika

A e dinë artistët dhe këngëtarët e shekullit 20 se shumica e instrumenteve të tyre artizanale vijnë nga duart e muslimanëve nga shekulli i 9-të? Këta artistë, al-Kindi në veçanti, përdori simbolet muzikore: sistemin e shkruar të muzikës. Ata gjithashtu i emërtuan shënimet e një shkalle muzikore me rrokje në vend të shkronjave, i quajtur solmizacion. Këto rrokje përbëjnë shkallën themelore në muzikë sot dhe ne të gjithë jemi të njohur me Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Alfabeti arab për këto shënime është Dal, Ra, Mim, Fa, Sad, Lam, Sin. Ngjashmëria fonetike midis shkallës së sotme dhe alfabetit arab të përdorur në shekullin e 9-të është e habitshme. Përveç kësaj, muslimanët gjithashtu kanë zhvilluar instrumentet muzikore.

Algjebra


Fjala “algjebër” vjen nga titulli i famshëm i traktatit të shekullit të 9-të të një matematicieni pers, “Kitab al-Jabr Wa l-Mugabala”, e cila afërsisht përkthehet në “Libri i arsyetimit dhe balancimit”. Al-Khwarizmi prezantoi fillimet e algjebrës. Është e rëndësishme të kuptohet se sa e rëndësishme ishte kjo ide e re. Në fakt, ai ishte një veprim revolucionar larg nga koncepti grek i matematikës, i cili u bazua esencialisht në gjeometri. I njëjti matematicien, Al-Khwarizmi, ishte gjithashtu i pari që futi konceptin e ngritjes së një numri në fuqi. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne