Opinion

100 vjet nga deklarata e Belfurit dhe shpjegimi i saj

nga Zena Tahhan.

Këtë javë, per palestinezët në mbarë botën mbushen 100 vjet që kur Deklarata e Balfour u lëshua më 2 nëntor 1917.

Deklarata e shndërroi qëllimin sionist të krijimit të një shteti hebre në Palestinë në një realitet kur Britania u zotua publikisht për të krijuar “një atdhe për popullin hebre” atje.

Premtimi konsiderohet përgjithësisht si një nga katalizatorët kryesorë të Nakba-s, spastrimi etnik i Palestinës në vitin 1948 dhe konflikti që pasoi me shtetin sionist të Izraelit.

Ajo konsiderohet si një nga dokumentet më kontroversuese dhe më kontestuese në historinë moderne të botës arabe dhe ka lënë historianët ne medyshje për dekada të tëra.

Cfarë është Deklarata e Belfurit?

Deklarata Belfurit (“premtimi i Belfurit” në arabisht) ishte një premtim publik nga Britania në vitin 1917 duke deklaruar synimin e saj për të krijuar “një atdhe për popullin hebre” në Palestinë.

Deklarata erdhi në formën e një letre nga sekretari i atëhershëm i Britanisë, Arthur Balfour, drejtuar Lionel Walter Rothschild, një figurë e bashkësisë hebraike britanike.

U krye gjatë Luftës së Parë Botërore (1914-1918) dhe ishte përfshirë në kushtet e Mandatit Britanik për Palestinën pas shpërbërjes së Perandorisë Osmane.

Sistemi i ashtuquajtur i mandateve, i krijuar nga fuqitë aleate, ishte një formë e fshehur e kolonializmit dhe e okupimit.

Sistemi i transferoi rregullat nga territoret të cilat më parë kontrolloheshin nga fuqitë e mposhtura në luftë si Gjermania, Austria-Hungaria, Perandoria Osmane dhe Bullgaria tek fituesit.

Qëllimi i deklaruar i sistemit të mandateve ishte lejimi i fituesve të luftës për të administruar shtetet e reja në zhvillim derisa ata të mund të bëheshin të pavarur.

Rasti i Palestinës, megjithatë, ishte unik. Ndryshe nga pjesa tjetër e mandateve të pasluftës, qëllimi kryesor i mandatit britanik ishte krijimi i kushteve për krijimin e një “atdheu” hebraik, ku hebrenjtë përbënin më pak se 10 përqind të popullsisë në atë kohë.

Pas fillimit të mandatit, britanikët filluan të lehtësonin imigracionin e hebrenjve evropianë në Palestinë. Midis 1922 dhe 1935, popullsia hebraike u rrit nga 9 për qind në gati 27 për qind të popullsisë së përgjithshme.

Megjithëse Deklarata e Belfurit përfshiu vërejtjen se “asgjë nuk duhet bërë që mund të paragjykojë të drejtat civile dhe fetare të bashkësive ekzistuese jo-hebraike në Palestinë”, mandati britanik u krijua në një mënyrë për të pajisur hebrenjtë me mjetet për të krijuar vetë-sundim, në kurriz të arabëve palestinezë.

Pse ishte i diskutueshëm?

Dokumenti ishte i diskutueshëm për disa arsye.
Së pari, sipas fjalëve të akademikut palestinezo-amerikan, Edward Said, “i bërë nga një fuqi evropiane … për një territor jo evropian … në një shpërfillje të plote të të dyjave, pranisë dhe dëshirave të shumicës vendase që banon në atë territor”.

Në thelb, Deklarata Balfour u premtoi cifutëve një vend ku vendasit përbënin më shumë se 90 për qind të popullsisë.

Së dyti, deklarata ishte një nga tre premtimet kontradiktore të kohës së luftës të bëra nga britanikët.

Kur ajo doli, Britania tashmë kishte premtuar pavarësinë e arabëve nga Perandoria Osmane në korrespondencën Hussein-McMahon të vitit 1915.

Britanikët gjithashtu u premtuan francezëve, në një traktat të veçantë të njohur si marrëveshja 1916 Sykes-Picot, se shumica e Palestinës do të ishte nën administrimin ndërkombëtar, ndërsa pjesa tjetër e rajonit do të ndahej midis dy fuqive koloniale pas luftës.

Deklarata, megjithatë, nënkuptonte se Palestina do të qëndronte nën pushtimin britanik dhe se arabët palestinezë që jetonin aty nuk do të fitonin pavarësinë.

Së fundmi, deklarata paraqiti një ide që thuhet se ishte e pashembullt në të drejtën ndërkombëtare, atë të një “atdheu kombëtar”.

Përdorimi i termit të paqartë “shtëpi kombëtare” për popullin hebre, në krahasim me “shtetin”, la kuptimin e hapur për interpretim.

Projektet më të hershme të dokumentit përdorën shprehjen “rindërtimi i Palestinës si një shtet hebre”, por që më vonë u ndryshua.

Megjithatë, në një takim mes udhëheqësit zionist Chaim Weizmann në vitin 1922, Arthur Balfour dhe kryeministrit David Lloyd Xhorxh, u tha se deklarata e Belfurit “gjithmonë nënkuptonte një shtet hebre”.

Pse u lëshua?

Çështja se pse është lëshuar Deklarata e Belfurit ka qenë subjekt i debatit për dekada mes historianëve që përdorin burime të ndryshme për të sugjeruar shpjegime të ndryshme.

Ndërsa disa argumentojnë se shumë në qeverinë britanike në atë kohë ishin vetë sionistë, të tjerë thonë se deklarata u lëshua nga një arsyetim antisemit, se dhenia e Palestinës hebrenjve do të ishte një zgjidhje për “problemin hebre”.

Megjithatë, në akademinë kryesore, ekzistojnë një sërë arsyesh mbi të cilat ekziston një konsensus i përgjithshëm:

Kontrolli mbi Palestinën ishte një interes strategjik perandorak për të mbajtur Egjiptin dhe Kanalin e Suezit brenda sferës së influencës së Britanisë
Britania duhej të bashkohej me sionistët për të mbledhur mbështetje nga hebrenjtë në Shtetet e Bashkuara dhe Rusi, duke shpresuar që ata të mund të inkurajojnë qeveritë e tyre që të qëndrojnë në luftë deri në fitore
Lobim intensiv sionist dhe lidhje të forta mes bashkësisë sioniste në Britani dhe qeverisë britanike; disa nga zyrtarët në qeveri ishin vetë sionistë
Hebrenjtë po përndiqeshin në Evropë dhe qeveria britanike kishte simpati ndaj vuajtjeve të tyre

Si u prit nga palestinezët dhe arabët?

Në vitin 1919, Presidenti i atëhershëm amerikan Woodrow Wilson emëroi një komision për të shqyrtuar opinionin publik mbi sistemin e detyrueshëm në Siri dhe Palestinë.

Hetimi u bë i njohur si komisioni i mbretit. Ai gjeti se shumica e palestinezëve shprehën një kundërshtim të fortë për sionizmin, duke drejtuar përçuesit e komisionit për të këshilluar një modifikim të qëllimit të mandatit.

Në fund të fundit, Awni Abd al-Hadi, një figurë politike palestineze dhe nacionaliste, e dënoi Deklaratën e Belfurit në kujtimet e tij, duke thënë se ishte bërë nga një i huaj anglez që nuk kishte pretendim mbi Palestinën, per një cifut të huaj që nuk kishte të drejtë për të.

 

Në vitin 1920, Kongresi i tretë palestinez në Haifa priste planet e qeverisë britanike për të mbështetur projektin cionist dhe e hodhi poshtë deklaratën si një shkelje të së drejtës ndërkombëtare dhe të të drejtave të popullsisë indigjene.

Megjithatë, burimi tjetër i rëndësishëm për të kuptuar opinionin palestinez mbi deklaratën, shtypin, u mbyll nga osmanët në fillim të luftës më 1914 dhe filloi të rishfaqet vetëm në vitin 1919, por nën censurën ushtarake britanike.

Në nëntor 1919, kur u rihap gazeta al-Istiqlal al-Arabi (arabja e pavarur), me qendër në Damask, një artikull tha në përgjigje të një fjalimi publik nga Herbert Samuel, një ministër kabineti hebre në Londër, në përvjetorin e dytë të Deklaratës së Belfurit: “Vendi ynë është arab, Palestina është arabe dhe Palestina duhet të mbetet arabe”.

Edhe përpara Deklaratës së Belfurit dhe Mandatit Britanik, gazetat pan-arabe paralajmëruan kundër motiveve të lëvizjes sioniste dhe rezultateve të saj të mundshme në zhvendosjen e palestinezëve nga toka e tyre.

Khalil Sakakini, një shkrimtar dhe mësues i Jerusalemit, e përshkroi Palestinën menjëherë pas luftës si më poshtë: “Një komb që ka qenë prej kohësh në thellësitë e gjumit zgjohet vetëm nëse tronditet nga ngjarjet dhe ngrihet pak e nga pak… Kjo ishte situata e Palestinës, e cila për shumë shekuj ka qenë në gjumë të thellë, derisa u trondit nga lufta e madhe, e tronditur nga lëvizja sioniste dhe e shkelur nga politika e paligjshme [e britanikëve], dhe ajo u zgjua, pak nga pak. ”

Emigracioni i madh hebre nën mandatin krijoi tensione dhe dhunë mes arabëve palestinezë dhe hebrenjve evropianë. Një nga përgjigjet e para popullore ndaj veprimeve britanike ishte revolta e Nebi Musa në vitin 1920 që çoi në vrasjen e katër arabëve palestinezë dhe pesë hebrenjve imigrantë.

Kush tjetër ishte prapa saj?

Ndërkohë që Britania përgjithësisht është përgjegjëse për Deklaratën e Belfurit, është e rëndësishme të theksohet se deklarata nuk do të ishte bërë pa miratimin paraprak nga fuqitë e tjera aleate gjatë luftës së parë botërore.

Në një takim të kabinetit të luftës në shtator 1917, ministrat britanikë vendosën që “pikëpamjet e presidentit Wilson duhet të merren para se të bëhet ndonjë deklaratë”. Në të vërtetë, sipas procesverbalit të kabinetit më 4 tetor, ministrat rikujtuan Arthur Belfurin që konfirmoi se Wilson ishte “jashtëzakonisht i favorshëm për lëvizjen”.

Franca gjithashtu ishte përfshirë dhe njoftoi mbështetjen e saj para lëshimit të Deklaratës së Belfurit.

Letra e majit 1917 nga Jules Cambon, një diplomat francez, ndaj Nahum Sokolow një zionisti polak shprehu pikëpamje simpatizante të qeverisë franceze ndaj “kolonizimit cifut në Palestinë”.

“Do të isha një akt i drejtësisë dhe kontribues në ndihmë me mbrojtjen e Fuqive Aleate në rilindjen e kombit hebraik në atë tokë nga e cila izraelitët u internuan shumë shekuj më parë”, deklaroi letra e cila u pa si pararendëse e deklaratës së Belfurit.

Çfarë ndikimi pati tek palestinezët?

Deklarata e Belfurit shihet gjerësisht si pararendësja e Nakba-s palestineze te vitit 1948 kur grupet e armatosura sioniste të trajnuar nga britanikët, me forcë dëbuan më shumë se 750,000 palestinezë nga atdheu i tyre.

Pavarësisht disa kundërshtimeve brenda kabinetit të luftës duke parashikuar se një rezultat i tillë ishte i mundshëm, qeveria britanike ende zgjodhi të lëshojë deklaratën.

Ndonëse është e vështirë të nënkuptohet se zhvillimet në Palestinë sot mund të ndiqen në Deklaratën e Belfurit, nuk ka dyshim se Mandati Britanik krijoi kushtet për pakicën cifute për të fituar epërsi në Palestinë dhe për të ndërtuar një shtet për veten e tyre në kurriz e arabëve palestinezë.

Kur britanikët vendosën të përfundonin mandatin e tyre në vitin 1947 dhe të transferonin çështjen e Palestinës në kombet e bashkuara, çifutët tashmë kishin një ushtri të formuar nga grupet paramilitare të armatosura dhe të krijuara për të luftuar krah për krah me britanikët në luftën e dytë botërore.

Më e rëndësishmja është se britanikët i lejuan hebrenjtë të ngrinin institucione vetëqeverisëse, të tilla si Agjencia Çifute për tu përgatitur për një shtet më vonë në një moment të duhur, ndërsa palestinezëve u ndalohej të bënin te njëjtën gjë duke i hapur rrugën pastrimit etnik të vitit 1948 në Palestinë./ Gazeta Impakt

burimi:aljazeera