Shqiperia Sociale

110 milionë euro për Beketin, pse do ti paguajnë këtë shumë marramendëse shqiptarët pronarit të Agon Channel

Një gjykatë e Qendrës Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Kontesteve të Investimit (ICSID), organ i OKB-së, ka urdhëruar Shqipërinë t’i paguajë 110 milionë euro një grupi investitorësh italianë të formuar nga biznesmeni italian Francesco Becchetti së bashku me kompanitë e tij Hydro and Costruzioni, nënën e tij Liliana Condomitti dhe bashkëpunëtorët Mauro de Renzis dhe Stefania Grigolon për shpronësimin e një kompanie televizive. Kjo pasi gjykata gjeti se kishte prova se ky grup ishte objektivi i një fushate të motivuar politikisht.

Pagesa e kësaj shume konfirmohet edhe nga Lexology, një platformë online e specializuar në pasqyrimin e betejave ligjore nga i gjithë globi.

Kuptohet që investitorët kishin pretenduar një shumë prej 650 milionë eurosh si dëmshpërblin ndaj një sërë masash që synonin investimet e tyre në sektorët e medias së vendit, sektorin e energjisë hidroelektrike dhe të mbeturinave, duke përfshirë ngrirjen e aseteve, auditimet tatimore dhe procedurat penale.

Investitorët pohuan se masat ishin pjesë e një fushate shtetërore të ngacmimit, të motivuar pjesërisht nga kritikat që stacioni televiziv i tyre, Agonset kishte bërë për administratat e njëpasnjëshme shqiptare.

Kryeministri aktual i shtetit, Edi Rama njoftoi në 2015 se “ne kemi shpallur një luftë” kundër pronarëve të Agonset. Stacioni televiziv më vonë u largua pasi pajisjet e tij u sekuestruan nga qeveria.

Sipas Becchettit, gjykata e ICSID-së njëzëri e gjeti Shqipërinë përgjegjëse për shpronësimin e paligjshëm të Agonset në kundërshtim me traktatin dypalësh të investimeve Itali-Shqipëri dhe urdhëroi atë të paguajë paditësit 110 milion € dëmshpërblim të drejtpërdrejtë, plus kostot dhe interesat.

Gjykata citohet se ka gjetur se provat mbështesin fuqimisht konkluzionin se sekuestrimet nga qeveria ishin kulmi i një fushate politike kundër paditësve. /Lexology/lapsi