Kuriozitete

16 fakte pse Rusia është ndryshe nga pjesa tjetër e botës

Rusia është shteti që ka përfunduar shpesh në qendër të vëmendjes kohët e fundit.

Në fillim për Lojrat Olimpike Dimërore në Sochii, më pas sepse presidenti Putin “tregoi muskujt” ndaj Ukrainës dhe së fundi për dyshimet e hedhura mbi ndikimin rus në zgjedhjet elektorale të SHBA-ve.

Si ekonomia e tetë më e madhe e botës, Rusia nuk mund të injorohet.

Kohët e fundit janë pasuruar shumë rezervat e saj të uraniumit, janë rritur në shkallë të dukshme linjat e tubacioneve të gazit, si dhe vihet re një rënie e ndjeshme e numrit të popullsisë.

Më poshtë kemi renditur disa fakte të rëndësishme që e bëjnë Rusinë, një vend ndryshe nga pjesa tjetër e botës.   

1. Rusia ka një sipërfaqe thuajse të njëjtë me Plutonin, 17 milionë kilometra katror.

2. Tubacionet ruse të gazit, mund të përshkojnë botën mbi 6 herë. 259.913 km tubacione, ndaj 40.075 km që është perimetri i tokës.

3. Rusia zotëron më shumë se gjysmën e rezervave botërore të uraniumit shumë të pasuruar(HEU), rreth 695 ton kundrejt 604 që kanë SHBA-të e vendit të dytë.

4. Numri i popullsisë në vend ka rënë me rreth 6.6 milionë banorë, që nga viti 1993 dhe pritet të bjerë me 10.7%, në dhjetë vitet e ardhshme.

5. Rruga Adler–Krasnaya Polyana, do të kishte kushtuar më pak, nëse do të ishte shtruar me një ushqim luksi që kushton $88/kg.

6. Rezervat e gazit natyror në Rusi, janë të barabarta me përmasat e 13.6 miliardë pishinave olimpike.

7. Rusia ka nëntë zona orare, më shumë se çdo vend tjetër i botës.

8. Rusia ka 87 miliardë fuçi me rezerva të provuara nafte, të mjaftueshme për 75 vite konsum në vend.

9. Metroja e Moskës frekuentohet nga 9 milionë banorë të periferisë çdo ditë, më shumë se Londra dhe New York së bashku.

10. Shkalla e vrasjeve në Rusi është dy herë më e lartë se në SHBA, 9.7 vrasje për 100 mijë banorë.

11. Rusët pijnë 2 herë më shumë alkool sesa amerikanët.

12. Nëse qëndron në breg të liqenit rus “Karachay”, mund të marrësh 60 R rrezatim në një orë, mjaftueshëm për të vrarë një njeri.

13. Rusi i 20-të më i pasur ka një pasuri prej 227 miliardë dollarë, e cila është më e madhe se GDP e Pakistanit.

14. Rusët konsumojnë çaj 6 herë më shumë se amerikanët.

15. 56 gazetarë në Rusi, janë vrarë, që prej vitit 1992.\

16. Rusia shiti Alaskën te SHBA-të për 7.2 milionë dollarë, më 1867, rreth 1 dollar për 20 mijë metër katror.