Bota Islamofobi

2 mësuese myslimane u larguan nga shkollat kanadeze pas refuzimit të heqjes së shamive

Dy mësuese myslimane në qytetin e dytë më të madh Montreal në Kanada u pushuan nga puna e tyre pasi refuzuan të heqin shamitë e tyre në punë mbi një ligj të fundit të diskutueshëm për të ndaluar punonjësit publikë të mbanin simbole fetare, njoftuan media lokale të hënën.

Propozimi për të ndaluar këto simbole u prezantua në provincën kanadeze në Quebec qershorin e kaluar ku ndaloi nëpunësit civilë, mësuesit, infermierët, drejtuesit e autobusëve, avokatët dhe njerëzit e tjerë që bashkëveprojnë me publikun që të veshin simbole fetare gjatë punës, duke përfshirëçallmat, bizhuteritë e krishtera dhe kippah hebreje, por fokusi i polemikës ka qenë në shamitë e veshura nga shumë gra myslimane që jetojnë në provincë.

Catherine Beauvais-St-Pierre, kryetare e Aleancës dhe profesioneve të Aleancës dhe Mjeshtrit de Montréal, një sindikatë profesioniste që përfaqëson mësuesit në qytet, tha për gazetarët se dy mësueset myslimane, emrat e të cilave nuk u bënë publike, u është kërkuar nga bordi i shkollës që të ” hiqnin shamitë e tyre ose të përballen me largimin nga puna”.

“Ne po dëgjojmë për disa mësues që po punojnë në kushte të tensionuara, sepse po përballen me pyetje shumë personale në lidhje me besimin e tyre,” tha Beauvais-St-Pierre, duke shtuar se “Ligji u ka hapur derën këtyre lloj pyetjesh dhe sjelljesh.”
[18:08, 9/11/2019] Fati 2: Duke folur për incidentet e fundit te pushimit nga puna, Jean-François Roberge, Ministri i Arsimit në Quebec, tha se nuk është befasi pasi ndalimi tani është një ligj dhe ata duhet ta zbatojnë atë.

“Bordi i shkollës ka detyrim të zbatojë ligjin. Ata që nuk respektojnë ligjin mund të përballen me një ndëshkim. Për ata që nuk duan të përballen me gjobitje, ekziston mundësia që të heqin shamitë e tyre dhe të bëjnë punën e tyre,” tha ai.

Ligji i diskutueshëm i njohur si Fatura 21 nxiti një debat të zjarrtë dhe mijëra demonstrues morën pjesë në fund të marsit në Montreal për të protestuar ndaj masës, me disa shenja mbajtëse duke thënë: “Askush nuk u thotë grave çfarë mund të veshin” dhe “Ajo çfarë është është në kokën time, jo në kokën tënde, kjo ka rëndësi”.

Nelson Wiseman, një profesor i shkencave politike në Universitetin e Torontos tha se “legjislacioni i propozuar do të prek më shumë muslimanët sesa grupet e tjera pasi ato janë grupi fetar me zhvillim më të shpejtë”. Myslimanët përfaqësojnë rreth 3% të 8.3 milion njerëzve në Quebec.

Këshilli Kombëtar i Myslimanëve të Kanadasë (NCCM), i cili ka reaguar pë në fillim ndaj këtij projektligji, ka bërë apel në Gjykatën Supreme të Quebec për anulimin e ligjit dhe procesi gjyqësor është ende në vazhdim./gazetaimpakt/dailysabah