Bota Uncategorized

20 foto të Jerusalemit osman: kur muslimanët, të krishterët dhe hebrenjtë jetonin krahpërkrah në paqe

Jerusalemi…ishte një kohë kur nga ky qytet shpërndahej vetëm era paqe, bashkëjetesë, njerëzillëk. Dhe kjo ka zgjatur me shekuj, për aq sa u qeverisë nga muslimanët – ndër to, 5 sosh nga Perandoria Osmane – derisa më rënien e kësaj të fundit, nisën dhe telashet e mëdha për qytetin simbol të tre besimeve. Telashe që priten të arrijnë kulmin, nëse Presidenti Trump vendos ta njoh si kryeqytet izraelit.

Janë 20 foto që tregojnë Jerusalemin e dikurshëm, atë të fundit të epokës perandorake. Me sytë e sotëm nuk ka duket aq modern, siç në fakt e gjithë bota e asaj kohe nuk ishte; por banorët e saj, pavarësisht etnisë e besimit, rronin të qetë dhe në paqe, duke ruajtur nderin, pronën dhe dinjitetin e njëri-tjetrit. Sot kjo, është diçka e harruar dhe inekzistente.