Bota

43 vjet burg për sulmuesin e Xhamisë së Londrës

Një i papunë i cili me dashje i sulmoi besimtarët në një sulm terrorist jashtë një xhamie në Londër në Finsbury Park është burgosur për të paktën 43 vjet.

Darren Osborne me një kamion me qira në një trotuar të mbushur me njerëz në veri të Londrës pak pas mesnatës më 19 qershor të vitit të kaluar, mbyti Makram Ali, 51 vjeç dhe plagosi 12 të tjerë.

48-vjeçari, i cili kishte mohuar vrasjen dhe vrasjen në tentativë, ishte parë duke buzëqeshur dhe duke hedhur një puthje të pasuesve të zemëruar në momentet pas aktit vrastar.

Osborne, i cili qëndronte me duart e tij të kryzëzuara nuk dha asnjë reagim pasi gjykatësja Cheema-Grubb i tha atij: “Ky ishte një sulm terrorist, ju keni dashur të vrisni”.

Ajo tha se ai ishte “radikalizuar me shpejtësi”, duke shtuar: “Sulmi juaj u bë prej urrejtjes së keqe.

Gjykata mori një orë për të dënuar të enjten babanë e papritur të Osborne, duke hedhur poshtë mbrojtjen e tij të 11-të që një bashkëpunëtor i “fabrikuar” i quajtur Dave kishte vozitur në pikën e ndikimit.

Gjykata dëgjoi se ishte bërë “i fiksuar” me muslimanët pas shikimit të dramës BBC Three Girls dhe u zemërua nga ajo që ai konsiderohej si mosveprim pas një serie sulmesh terroriste në Mbretërinë e Bashkuar.

Ai u radikalizua brenda disa javësh pas hyrjes në internet të ekstremit ekstrem të djathtë.

Gjatë gjyqit të tij nëntë-ditor, Osborne i tha gjykatës se kishte dashur të vriste figura të larta duke përfshirë udhëheqësin Jeremy Corbyn dhe kryebashkiakun e Londrës Sadik Khan.

Ai gjithashtu kishte komplotuar për të vrarë këshilltarin e punës të Rochdale, Aftab Hussain, i cili tha se kishte mbështetur një anëtar të bandave grooming, por e quajti atë, sepse ai donte “më shumë viktima”.

Sulmuesi pranoi se fillimisht kishte shpresuar të synonte marshimin pro-palestinez Al Kuds në qendër të Londrës, por planet e tij u penguan nga mbylljet e rrugëve.

Në vend të kësaj, ai shkoi në Finsbury Park, ku ai goditi myslimanët duke falur namazin e jacisë në kryqëzimin midis Rrugës së Shtatë Motrave dhe Rrugës Whadcoat.

Burimi : Metro News/ ML

OPINIONE

INTERVISTA