Bota Opinion

50 të vërteta rreth Hugo Chavezit dhe Revolucionit Bolivarian

Nga Salim Lamrani

Analiza të rëndësishme që i japin kuptim kërcënimeve të vazhdueshme të Uashingtonit kundër Venezuelës. Ju lutemi të përcillni këtë artikull.

Botuar së pari më 11 mars 2013, pas vdekjes së Hugo Chavez.

Presidenti Hugo Chavez, i cili vdiq më 5 mars 2013 nga kanceri në moshën 58 vjeçare, shënoi përgjithmonë historinë e Venezuelës dhe Amerikës Latine.

 1. Asnjëherë në historinë e Amerikës Latine, ka patur një udhëheqës politik të tillë, legjitim e të pakontestueshëm demokratik.Që kur erdhi në pushtet në vitin 1999, u zhvilluan 16 zgjedhje në Venezuelë.Hugo Chavez fitoi 15, të fundit më 7 tetor 2012. Ai mundi rivalët e tij me një diferencë prej 10-20 pikë përqindjeje.
 2. Të gjitha organet ndërkombëtare, nga Bashkimi Europian në Organizatën e Shteteve Amerikane, në Bashkimin e Kombeve të Jugut Amerikan dhe në Qendrën Carter, ishin unanim në njohjen e transparencës së numërimit të votave.
 3. James Carter, ish-Presidenti i SHBA, deklaroi se sistemi zgjedhor i Venezuelës ishte “më i miri në botë”.
 4. Qasja universale në arsim e prezantuar në vitin 1998 pati rezultate të jashtëzakonshme.Rreth 1.5 milionë Venezuelanë mësuan të lexojnë dhe shkruajnë falë fushatës së shkrim-leximit të quajtur Misioni Robinson I.
 5. Në dhjetor 2005, UNESCO tha se Venezuela kishte zhdukur analfabetizmin.
 6. Numri i fëmijëve që ndjekin shkollën u rrit nga 6 milionë në vitin 1998 në 13 milionë në vitin 2011 dhe shkalla e regjistrimit është tani 93.2%.
 7. Misioni Robinson II u nis për tësjellë gjithë popullsinë në nivelin e mesëm.Kështu, shkalla e regjistrimit në shkollën e mesme u rrit nga 53.6% në vitin 2000 në 73.3% në vitin 2011.
 8. MisionetRibasdhe Sucre lejuan dhjetëra mijëra të rinj të ndërmarrin studime universitare. Kështu, numri i studentëve të ciklit të lartë u rrit nga 895,000 në vitin 2000 në 2.3 milionë në vitin 2011, të ndihmuar nga krijimi i universiteteve të reja.
 9. Sa i përket shëndetit, ata krijuan Sistemin Publik Kombëtar për të siguruar qasje të lirë në kujdesin shëndetësor për të gjithë Venezuelanët.Midis 2005 dhe 2012, 7873 qendra të reja mjekësore u krijuan në Venezuelë.
 10. Numri i mjekëve është rritur nga 20 për 100,000 banorë në vitin 1999 në 80 për 100,000 në vitin 2010, ose një rritje prej 400%.
 11. Misioni BarrioAdentro siguroi 534 milionë konsultime mjekësore. Rreth 17 milionë njerëz u kontrolluan, ndërsa në vitin 1998 më pak se 3 milion njerëz kishin qasje të rregullt në shëndetësi. 1.7 milion jetë u shpëtuan, në mes të viteve 2003 dhe 2011.
 12. Shkalla e vdekshmërisë foshnjore ra nga 19.1 për mijë në vitin 1999 në 10 për mijë në vitin 2012, një reduktim prej 49%.
 13. Jetëgjatësia mesatare u rrit nga 72,2 vjet në 1999 në 74,3 vjet në vitin 2011.
 14. Falë Operacionit Miracle, e nisur në vitin 2004, 1.5 milionë venezuelanë, të cilët ishin viktima të katarakteve ose sëmundjeve të tjera të syve, rifituan shikimin e tyre.
 15. Nga viti 1999 deri në vitin 2011, niveli i varfërisë u ul nga 42.8% në 26.5% dhe shkalla e varfërisë ekstreme ra nga 16.6% në 1999 në 7% në vitin 2011.
 16. Në renditjen e Indeksit të Zhvillimit Njerëzor (HDI) të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), Venezuela u rrit nga 83 në vitin 2000 (0.656) në pozitën 73 në 2011 (0.735) dhe hyri në kategorinë Kombet me ‘HDI të lartë ‘.
 17. Koeficienti GINI, i cili lejon llogaritjen e pabarazisë në një vend, ra nga 0.46 në 1999 në 0.39 në vitin 2011.
 18. Sipas UNDP, Venezuela kakoeficientinmë të ulët të regjistruar Gini në Amerikën Latine, domethënë, Venezuela është vendi në rajon me më pak pabarazi.
 19. Kequshqyerja e fëmijëve u reduktua me 40% që nga viti 1999.
 20. Në vitin 1999,82% e popullsisë kishte qasje në ujë të pijshëm të sigurt.Tani është 95%.
 21. Sipas shpenzimeve të presidentit Chavez, shpenzimet sociale u rritën me 60.6%.
 22. Para vitit 1999, vetëm 387,000 njerëz të moshuar morën pensione.Tani shifra është 2.1 milion.
 23. Që nga viti 1999, 700,000 shtëpi janë ndërtuar në Venezuelë.
 24. Që nga viti 1999, qeveria ka siguruar / kthyer më shumë se një milion hektarë tokë për njerëzit aborigjenë.
 25. Reforma e tokës mundësoi që dhjetëra mijëra fermerë të zotërojnë tokën e tyre.Në total, Venezuela shpërndau më shumë se 3 milion hektarë.
 26. Në vitin 1999, Venezuela prodhonte 51% të ushqimit të konsumuar.Në vitin 2012, prodhimi ishte 71%, ndërsa konsumi i ushqimit u rrit me 81% që nga viti 1999. Nëse konsumimi i vitit 2012 ishte i ngjashëm me atë të vitit 1999, Venezuela prodhoi 140% të ushqimit që konsumonte.
 27. Që nga viti 1999, kaloritë mesatare të konsumuara nga Venezuelasit u rritën me 50% falë Misionit të Ushqimit që krijoi një zinxhir prej 22,000 dyqanesh ushqimore (MERCAL, Houses Food, Red PDVAL), ku produktet subvencionohen deri në 30%.Konsumi i mishit është rritur me 75% që nga viti 1999.
 28. Pesë milion fëmijë tani marrin ushqim falas nëpërmjetProgramit tëUshqimit në Shkollë. Shifra ishte 250,000 në vitin 1999.
 29. Shkalla e kequshqyerjes ra nga 21% në vitin 1998 në më pak se 3% në vitin 2012.
 30. Sipas FAO-s, Venezuela është vendi më i avancuar në Amerikën Latine dhe Karaibe nëçrrënjosjene urisë.
 31. Shtetëzimi i kompanisë së naftës PDVSA në 2003 lejoi Venezuelën të rimarrë sovranitetin e saj të energjisë.
 32. Shtetëzimi i sektorëve elektrikë dhe telekomunikues (CANTV dheElectricidadde Caracas) lejoi fundin e monopoleve private dhe aksesin e garantuar universal ndaj këtyre shërbimeve.
 33. Që nga viti 1999, më shumë se 50,000 kooperativa janë krijuar në të gjithë sektorët e ekonomisë.
 34. Shkalla e papunësisë ra nga 15.2% në vitin 1998 në 6.4% në vitin 2012, me krijimin e më shumë se 4 milionë vendeve të punës.
 35. Paga minimale u rrit nga 100 bolivarë (16 dollarë) në vitin 1998 në 247.52 bolivarë (330 dollarë) në vitin 2012,pranjë rritje prej mbi 2.000 për qind. Kjo është paga minimale më e lartë në Amerikën Latine.
 36. Në vitin 1999, 65% e fuqisë punëtore kishte pagën minimale.Në vitin 2012 vetëm 21.1% e punëtorëve kanë vetëm këtë nivel të pagës.
 37. Të rriturit në një moshë të caktuar që nuk kanë punuar ende kanë një të ardhur të barabartë me 60% të pagës minimale.
 38. Gratë pa të ardhura dhe personat me aftësi të kufizuara marrin një pension të barabartë me 80% të pagës minimale.
 39. Orët e punës u reduktuan në 6 orë në ditë dhe 36 orë në javë, pa humbje të pagës.
 40. Borxhi publik ra nga 45% e PBB-së në 1998 në 20% në 2011. Venezuela u tërhoq nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore, pas shlyerjes së parakohshme të të gjitha borxheve të saj.
 41. Në vitin 2012, norma e rritjes ishte 5.5% në Venezuelë, një nga më të lartat në botë.
 42. BPV për frymë u rrit nga 4,100 dollarë në 1999 në 10,810 dollarë në vitin 2011.
 43. Sipas lumturisë botërore 2012, Venezuela është vendi i dytë më i lumtur në Amerikën Latine, pas Kosta Rikës dhe e 19-të në mbarë botën, përpara Gjermanisë dhe Spanjës.
 44. Venezuela ofron mbështetje më të drejtpërdrejtë ndaj kontinentit amerikan sesa Shtetet e Bashkuara.Në vitin 2007,Chavez kaloi më shumë se 8.800 milionë dollarë në grante, kredi dhe ndihmë energjitike kundrejt 3.000 milionëve nga administrata e Bushit.
 45. Për herë të parë në historinë e saj, Venezuela ka satelitët e saj (Bolivar dhe Miranda) dhe tani është sovranë në fushën e teknologjisë së hapësirës.I gjithë vendi ka mbulim në internet dhe telekomunikacion.
 46. ​​Krijimi iPetrokaribenë vitin 2005 lejon 18 vende në Amerikën Latine dhe Karaibe, ose 90 milion njerëz, te sigurojnë furnizimin me energji, nga subvencionet e naftës prej 40% deri në 60%.
 47. Venezuela gjithashtu siguron ndihma për komunitetet e pafavorizuara në Shtetet e Bashkuara duke siguruar karburant me norma të subvencionuara.
 48. Krijimi i Aleancës Bolivare për Popujt e Amerikës Tonë (ALBA) në vitin 2004 midis Kubës dhe Venezuelës hodhi themelet e një aleance gjithëpërfshirëse të bazuar në bashkëpunimin dhe reciprocitetin.Ajo tani përfshin tetë vende anëtare që e vendosin qenien njerëzore në qendër të projektit social, me qëllim të luftimit të varfërisë dhe përjashtimit social.
 49. Hugo Chavez ishte në qendër të krijimit të vitit 2011 të Komunitetit të Amerikës Latine dhe Karaibeve (CELAC) i cili bashkon për herë të parë 33 kombet e rajonit, te emancipuar nga tutela e Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë.
 50. Hugo Chavez luajti një rol kyç në procesin e paqes në Kolumbi.Sipas presidentit Juan Manuel Santos, “nëse shkojmë në një projekt solid paqeje, me progres të qartë dhe konkret, përparimi i arritur ndonjëherë më parë me FARC, është gjithashtu për shkak të përkushtimit dhe angazhimit të Chavezitdhe qeverisë së Venezuelës”.

Burimi origjinal i këtij artikulli është Opera Mundi / globalresearch/ Gazeta Impakt

 

OPINIONE