Opinion

A do të jetë Turqia udhëheqësja e “rendit të ri botëror”?

Sipas deklaratave të mjekëve turq që punojnë në Sh.B.A, ata nuk kanë zgjidhje tjetër përveçse të përdorin një maskë të vetme për shtatë ditë.

Megjithatë, nëse shikoni qeverinë e saj të madhe, e cila kritikohet çdo ditë nga media e pamëshirshme amerikane, ata kanë mbështetur shpresat e tyre për furnizimet mjekësore nga Turqia.

Tragjedia njerëzore ka arritur kulmin në SH.B.A., me rreth 7000 të moshuar të vdekur në shtëpi pleqsh, dhe në Sh.B.A, ku më shumë se 7.500 nevojtarë kanë humbur jetën.

Kjo normalisht do të konsiderohej vrasje. Sidoqoftë, ne mund të shohim që nëse situata përkeqësohet, perëndimi mund të shkojë aq larg sa të vrasë qytetarët e tij me aftësi të kufizuara fizike dhe mendore.

Tani ndjekim raportet e lajmeve për grabitqarin që po hipën sipër qiellit të Nju Jorkut.

Ndërsa ky është rasti, që mund të inaugurohen spitalet gjigande të Turqisë, prodhimi i aparateve të frymëmarrjes dhe të arrihet ndihma, pavarësisht se merret me një mori të çështjeve të veta, për të na treguar për periudhën “post-epidemike”?

Ndërsa po shkruaja këtë artikull, bota po diskutonte çmimet e naftës amerikane duke rënë poshtë “0” dollarë për herë të parë në histori. Ekspertët e tyre po japin shpjegime të arsyeshme, duke pretenduar, “humbje të depozitimit të prodhimit dhe mungesës së kërkesës”. Sidoqoftë, shumë pak njerëz janë kuriozë për aspektin “hera e parë në histori”. Mendoni për të; gjigantët e naftës, SH.B.A., Rusia dhe Arabia Saudite bëhen bashkë, por ata nuk janë në gjendje të kontrollojnë çmimin!

Një çështje tjetër e kuriozitetit është lidhja midis zgjedhjeve presidenciale të Sh.B.A-së dhe epidemisë. Disa teori konspirative janë ngulitur që nga momenti kur virusi goditi me izolim, por në këtë pikë duket se është një kurth i vendosur nga një “Amerikë” për një tjetër. Sigurisht, vetëm ata që mund të “lexojnë midis rreshtave” janë në gjendje ta kuptojnë këtë.

Sh.B.A nuk mund të merret me pagimin e Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO) gjysmë milioni dollarë vetëm që ajo të jetë mbulesë në duart e Kinës. Si ka mundësi që këto organizata mbikombëtare të markës “Made in the US” që në fillim kanë filluar të luajnë për “ekipin kundërshtar”? Cfarë po ndodh mes tyre?

Rreth 10 përqind e kostove të organizatës në fjalë mbulohen nga Fondacioni Bill Gates. Gates është një simbol i thjeshtë. Rendi i ri është tregues i një periudhe në të cilën disa kompani dhe individë ndërkombëtarë janë më efektivë ndaj shteteve dhe kombeve. Cfarë mund të thonë këta individë dhe kompani në lidhje me sulmet që synojnë Kinën? A është zgjedhja e tyre për presidencën e SHBA “Trump përsëri”?

A mundet Shtëpia e Bardhë që i bën thirrje publikut të dalë në rrugë, pavarësisht virusit, në përpjekjet për të liberalizuar shtete të caktuara dhe, si një fakt, të bësh këtë me “cicërimë të armatosur”, të jetë një përgjigje ose të paktën një çelës për sa i përket e përshkrimit te anëve?

Kundër aktakuzës së palës përfshihet pretendimi i vendeve si SH.B.A., Britania e Madhe, Franca dhe Gjermania që Pekini ishte i pabindur në lidhje me epideminë, se ajo tërhoqi njerëzit e botës drejt vdekjes duke mosrespektuar përgjegjësitë e saj globale, ndërsa udhëheqësi serb puthi flamurin kinez dhe Suedia projektuan flamuj kinezë në malet e saj?

Nëse shikoni se çfarë shkroi Dr. Peter Forster, gjenetist dhe autor kryesor nga Universiteti i Kembrixhit, për revistën shkencore Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), gjithçka që dimë për virusin është gënjeshtër; virusi “nuk” ka origjinën nga Wuhan; datat e saj kthehen në Shtator; për më tepër, ajo nuk u përhap nga kafshët, por u zbulua për herë të parë në një njeri!

Cfarë do të thotë e gjithë kjo?

A do të bashkohemi me ata që akuzojnë Kinën ose po e mbrojnë atë?

Ndërkohë, sipas shkencëtarit politik turk Prof. Sulejman Seyfi Ogun, administratat do të përballen me dy mundësi: të vazhdosh me politika reale ose të zbatosh politika morale.

Le të mendojmë. Mund të interpretohet si “për njerëzit”, pavarësisht njerëzve. Nëse zgjidhet opsioni i parë, procesi i kalbjes do të vazhdojë, dhe, me shumë mundësi, kjo do të çojë në zhvillime më të tmerrshme dhe shkatërruese. Ata që zgjedhin opsionin e dytë do të jetojnë nëse arrijnë të përqafojnë vlerat morale me shkencën e inteligjencës.

Pyetja më e vlefshme këtu është: Duke parë gjendjen e botës, cili vend ka më shumë të ngjarë të marrë përsipër këtë detyrë të vështirë?

Në fakt, ky vend, ose këto vende, jo vetëm që do të duhet të merret me shtete të kalbura, por edhe të trajtojë individë dhe kompani me fuqi të pakufizuar ekonomike dhe ndikim të jashtëzakonshëm politik. Ata do të prishin sistemin / rendin!

Duket se rruga që Turqia ka marrë në 15 vitet e fundit për të arritur më tej dhe për të kapërcyer krizat e brendshme dhe të huaja tregon se po përgatitet të marrë një pozicion më të rëndësishëm në rendin e ri.

Aktorët e humbur dhe superfuqitë mund të rriten gjatë kësaj periudhe!

Vetëm disa ditë më parë ne ishim dëshmitarë kur anijet iraniane u kërcënuan nga anije luftarake amerikane, së bashku me manovrat e ngushta dhe të rrezikshme si kurrë më parë. Komentuesit kanë thënë se arsyeja që qëndron në këtë veprim është ndjenja e dobësisë Brenda Sh.B.A-së. Kjo ndoshta mund të jetë një arsye.

Sidoqoftë, arsyeja e vërtetë është afrimi midis Rusisë, Sh.B.A dhe Kinës!

Nëse kujtoni, në artikullin tonë të mëparshëm, ne do të kishim përmendur që SH.B.A., Kina dhe Rusia kishin caktuar një takim pas-epidemisë së Asamblesë së Përgjithshme të KB, të titulluar, “Rendi i Ri”. Le të shtojmë një detaj të fundit dhe ta lëmë pjesën tjetër të parashikojë:

“SH.B.A. mund të jetë duke përgatitur në Nevada për të provuar Nukes (armë bërdhamore)”, 16 Prill 2020, TASS.

“Diplomatët e lartë amerikanë dhe rusë diskutojnë kontrollin e armëve”, 17 Prill 2020, AP.

“Pompeo i thotë Lavrovit të Rusisë çdo bisedim i ri për kontrollin e armëve duhet të përfshijë Kinën”, 17 Prill 2020, Reuters.

“Trump deklaron se marrëdhënie shumë të mira midis SH.B.A. dhe Rusisë”, 19 Prill 2020, TASS./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE