Opinion

A FRIKËSOJNË BOTËN ARMATIMET TURKE!

Savash VELIU

Turqia nuk lejon askush t’ia dalë të pengojëaktivitetet e saja në Mesdheun Lindor, në Veriun Irakian dhe atë Sirian me mendimse Turqia do të frikësohet si më pare dhe do tërhiqet, një dëshirë që moti kaperënduar.

Turqia me dije ka bërë se do të vazhdojë të jetë nëkrah të popullit turkoqipriot pa hezituar aspak dhe pa bërë asnjë lëshim nëskenën politike dhe në terrenin ushtarak si në Irak ashtu edhe në Siri. Ajo gjithashtuka propozuar themelimin e një komiteti të përbashkët “pjesëmarrës’’ të drejtëdhe të orientuar kah zgjidhja në lidhje me burimet në Mesdheun Lindor si OKB-sëashtu edhe forcave të NATOS të udhëhequr nga SHBA të tërhiqen nga tentativat përformimin e një korridori terroristë në veritë e Irakut dhe Sirisë e cila mëshumë bën dëm se dobi palëve në terren sepse derisa është aty pranë Turqia kurrënuk do të realizohet ai planë.

Pjesa (e NATOS) e SHBA-së refuzoi kërkesën turke dukeu ofruar kontingjente armësh YPG-PKK sepse problemi i tyre është diçka tjetër.Turqia paralajmërojë që kushdo qoftë ai pas të cilit ju strehoheni (YPG-PKK),qoftë Bashkimi Evropian, qoftë SHBA apo kushdo që të jetë, askush nuk mund t’ipengojë dhe s’do t’ia dalë t’i pengojë aktivitetet e turqisë rreth kufirit turk.Ajo çfarë duhet të bëni është të mësoni të uleni me Turqinë në tavolinën e negocionimitpër zgjidhje pa të cilën nuk ka gjasa të arrihet asnjë realizim.

Pala amerikane në brezin verior vazhdon të kryejëaktivitete të pajustifikuara pavarësisht të gjitha paralajmërimeve Turke se nukdo toleroj tentativat dashakeqe të aleateve e të ri para interesave të sajajetike duarkryq. Pas paralajmërimeve diplomatike menjëherë pasuan dy operacioneushtarake turke mbi veriun sirian ku pjesët e saja u pushtuan dhe iu dorëzuanopozitarëve ushtarak sirian të krahut turk. Tashmë pala turke nuk do tëtolerojë më sorollatje për çështjen e veriut Sirian dhe shkoj mëtej dukekërcënuar direkt amerikanët ushtarakisht të shporen poshtë brezitsiriano-irakian derisa nuk është bërë vonë. Ajo zonë e brezit verior do tëbëhet vetëm zonë e çliruar për të marrë drejtat populli sirian dhe irakian tëshpërfillura deri më sot nga regjimi dhe amerikanët ku do stacionohen afër 1milionë emigrantë sirianë prej turqisë.

Nga mediat dhe analistët ushtarak botëror parashtrohetpyetja përse Turqia i beson kaq vetes dhe çfaqë një qëndrim të vendosurushtarak të palëkundur kurse në anën tjetër vazhdonë të punojë diplomatikisht epavarur në tavolinën e madhe të shtruar për vendosjen e sistemit të ridypolarshe në shekullin e ri pa përfillur amerikanët dhe BE-në.

Janë të bëmat e fundit ushtarake që kthyen vemendjet etë gjitha mediave botërore drejtë Libisë që po lëkundën vetbesimin e forcave imperialisteme operacionet të heshtura Turke të stacionuara në Libi me njësitët autoblindanë krah të pushtetit legal libian që u përplasën me terroristët e Haftarit qëpësuan humbje katastrofale. Për këtë dështim ushtarak Gjenerali Haftar moripeng marinsat turk duke i besuar mbështetjes amerikane por kur forcat detare turkekërcënuan se ai do shënjestrohet direkt si terrorist, Haftari shpejtoj të lirojpengjet turke pa asnjë kusht.

E gjithë perëndimi dhe Emiratët e Bashkuara Arabe e ndihmojnëforcat terroriste të Haftarit ilegalisht me armatimë dhe drone papilot, poravioni i prodhimit kinezë papilot më i sofistikuar në botë e dhuruar forcaveterroriste nga EBA u rrëzua mbi libi prej forcave qeveritare, por nuk u zbulua meçfarë arme!?

U konstatua se avioni papilot nuk kishte eksploduar porishte djegur prej një vrime të shkaktuar në pjesën më të ndjeshëm të trupit. Ekspertëtluftarak shtrojnë pyetjen delikate se si është djegur avionipapilot? Më vonëekspertizat treguan se avionipapilot është djegur prej  largë me frekuenca të rrezeve laserike qëshkaktoi rrëximin e saj në shkrretëtirë. Por kush posedon një armë të tillë të sofistikuarnë botë pos Amerikanëve, e cila ende ska arritur të përsos armën laserike edhe pasnjë dekadë e më tepër testimesh të bëra në terren. Të gjithë sytë janë kthyerkah Turqia sepse ajo operon dhe furnizon qeveritarët me armë e autoblinda me gjasatë mëdha ajo ka testuar armën laserike sekrete në gjendje lufte mbi dronetkinezë që njihen si teknologjia e fundit ushtarak sot.

Kur të shikohet Turqia haptas dhe kërcënueshëm dridh sotlindjen e Mesdheut duke dhënë vërejtje serioze drejtë aleancave të udhëhequrnga ‘SHBA – Israeli – Greqia’ të marrin në konsiderat kërkesat e turqve Qipriotduke hequr mendsh largiminë e Turqisë nga ky kulaç i madh i gazit dhe petrolitqë posedon rajoni i Mesdhet.

Rikujtojmë se në Mesdheun lindorë janë stacionuar disaavionbartëse luftarak me marrinat detare amerikane, atëherë ekspertët pyesin; Nëçka mbështetet vetbesimi i ushtrisë turke?

Rikujtojmë vitin e kaluar Forcat Ushtarake të MarinësTurke proklamuan se kanë përsosur një armë sekret nëndetar të ashtuquajtur”Wattozz” që lundrojnë në flotë dhe sulmojnë  suksesshëm çdo objektë mbidetar dhe nëndetartë telekomanduara nga largësira të mëdha.

Dhe jo shumë kohë larg edhe Rusia paraqiti një aktpadiOKB-së dhe KS-së duke paditur Turqinë se ia pengon operacionet ushtarake mbiSirinë duke verbëruar radaret, avionët dhe raketat e drejtuara në caqe të tjeranën kontroll të saj, bëhet fjalë për Sistemet Radare të sofistikuara të ushtrisëturke ‘’KORAL’’ që kontrollojnë çdo sistem radarësh të armikut. Dhe tani kurmendojmë edhe bashkangjitjen e raketave të saja balistike si ‘BORA’ dhe ‘HISAR’që dje arriti të testoj edhe raketën e fundit më të sofistikuar me shkatrrimëtë madhë ‘’SOM’’, atëherë s’është për çudi pse bota hesht para Turqisë që për njëdekadë e më pak kohë arriti të avancoj armatimet më të cilësuara teknologjikishtëqë futi frikën edhe fuqive të mëdha botërore të shtangur se çfarë armatimi sekretfsheh prej botës Turqia që nuk dihen pas atyre armëve të publikuara sot!!!/Gazetaimpakt/