Bota

Agjencitë e OKB-së paralajmërojnë rritje të pasigurisë ushqimore në Jemen

Agjencitë e Kombeve të Bashkuara (OKB) paralajmëruan se numri i njerëzve që përballen me pasiguri ushqimore në pjesën jugore të Jemenit në gjashtë muaj mund të rritet nga 2 milionë në 3.2 milionë.

Raporti i fundit nga Klasifikimi i Fazës së Sigurisë së Integruar të Ushqimit (IPC), i lëshuar nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), UNICEF dhe Programi Botëror i Ushqimit (WFP), tha se mungesat e ushqimit do të rriten ndjeshëm për shkak të disa faktorëve, përfshirë kushtet e dobëta ekonomike, konflikti, përmbytjet e shpejta dhe pandemia e koronavirusit të ri (COVID-19).

Analiza e kryer në 133 rrethe në Jemenin jugor parashikon një “rritje alarmante të njerëzve që përballen me nivele të larta të pasigurisë ushqimore akute”.

“Njerëzit e Jemenit kanë kaluar shumë vështirë dhe e marrin veten shpejt. Por ata tani po përballen me shumë vështirësi dhe kërcënime, të gjitha në një kohë të njëjtë, nga pandemia COVID-19 deri tek pushtimet e gjinkallës së shkretëtirës. Fermerët me prona të vogla dhe familjet që varen nga bujqësia për mjetet e jetesës kanë nevojë për mbështetjen tonë tani më shumë se kurrë më parë”, tha përfaqësuesi i FAO-s në Jemen, Hussein Gadain.

Në raport thuhet se mungesat e ushqimit u lehtësuan në një farë mase në vitin 2019 falë një shkalle masive të ndihmës humanitare.

“Ne duhet të veprojmë tani. Në vitin 2019, falë një shkalle masive, WFP dhe partnerët ishin në gjendje të kthejnë përkeqësimin në zonat më të prekura të Jemenit. Shenjat paralajmëruese janë kthyer dhe me pandeminë COVID-19 mund të përkeqësohet nëse veprimi humanitar vonohet”, tha drejtori i WFP-së në Jemen, Laurent Bukera.

Raporti propozoi rekomandime “për veprime urgjente”, të tilla si sigurimi i ndihmës së vazhdueshme ushqimore, rehabilitimi i infrastrukturave lokale ujore të dëmtuara nga përmbytjet, mbështetja e fermerëve, promovimi i praktikave të mira ushqyese dhe forcimi i paralajmërimeve të hershme dhe sistemeve të përgjithshme të monitorimit të sigurisë ushqimore.

Jemeni është përfshirë nga dhuna dhe paqëndrueshmëria që nga viti 2014, kur rebelët Houthi pushtuan pjesën më të madhe të vendit, përfshirë kryeqytetin Sanaa.

Një koalicion i udhëhequr nga sauditët, që ka për qëllim rikthimin e qeverisë, ka përkeqësuar situatën duke shkaktuar njërën nga krizat më të rënda humanitare, pasi miliona janë në prag të urisë./AA