Islamofobi

Al Jazeera: Islamofobia në SHBA është në rritje

Komunitetet myslimane përballen me kërcënime dhe dhunë, ndërsa grupet udhëheqëse anti-islame përfitojnë nga rritja e prezencës së mediave sociale.

Islamofobia në Shtetet e Bashkuara është në rritje – dhe tani një industri multi-million dollarëshe.

Krimet e urrejtjes ndaj myslimanëve janë rritur në mënyrë dramatike, sipas statistikave të FBI. Myslimanët në SHBA kanë raportuar incidente duke filluar nga abuzimi verbal, frikësimeve të sulmeve fizike, ndërkohë që xhamitë janë vandalizuar dhe, në disa raste, janë goditur me  eksploziv.

Në këtë sfond, numri i organizatave islamofobe në SHBA është rritur ndjeshëm – grupet anti-myslimane janë trefishuar mes 2015 dhe 2016. Zgjedhja e Donald Trump si president i SHBA i ka dhënë atyre më shumë hapësirë ​​për të lulëzojnë, dhe ata janë duke u bërë gjithnjë e më të shkathët në përhapjen dezinformimi i tyre përmes mediave sociale, blerja e pasuesve të rremë Twitter dhe përdorimi që përhapin mesazhe anti-islame.

Grupet janë gjithashtu të ndara me para. Ekipi Hetimor i Al Jazeera-s zbuloi prova që tregojnë se donatorët anonimë kanë paguar miliona dollarë për gjashtë organizata kryesore anti-muslimane që veprojnë në SHBA.

Këto grupe janë dhënë në mënyrë të përshtatshme për kohën e transmetimit televiziv, në faqet e internetit dhe kryeartikuj, për të përkrahur retorikën e tyre. folës të shquar anti-muslimane gjithashtu janë në shërbim të  administratës Trump, ndërsa të tjerët kanë siguruar kontrata të majme me komisariatet e policisë për të trajnuar policët dhe se si për të trajtuar kërcënimet e perceptuara që burojnë nga komunitetet myslimane – një rast të qartë të profilizimit racor dhe fetar.

Imazhi tradicional i organizatave të urrejtjes sjell në mendje grupe individësh të pakënaqur, të zemëruar me pankarta. Por Islamofobia e inkorporuar është e  financuar në mënyrë të gjerë dhe e lidhur politikisht.

Burimi : Al Jazeera/ml