Rajoni Shqiperia

Ambasadori i Turqisë: Organizatat terroriste fatkeqësisht janë mbështetur nga qeveritë

Me pjesëmarrjen e akademikëve nga Fondacioni SETA dhe universiteteve turke u zhvillua Në Tiranë konferenca me temë “Perspektivat dhe sfidat rajonale në luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar”.

Aktiviteti i organizuar nën kujdesin e Fondacionit SETA për Kërkime Politike, Ekonomike dhe Sociale në bashkëpunim me Ambasadën e Turqisë në Tiranë, ka mbledhur së bashku përfaqësues të institucioneve turke në Shqipëri, studiues, si dhe përfaqësues të organizatave të shoqërisë civile, për të diskutuar rreth sfidave në luftën kundër terrorizmit.

Ambasadori i Turqisë në Tiranë, Murat Ahmet Yörük, në aktivitet tha se sistemi ndërkombëtar sot, krahasuar me periudhën e Luftës së Ftohtë, ka disa sfida shumë më të mëdha dhe sipas tij këto sfida janë të paparashikueshme dhe arsyet që i shkaktojnë këto sfida. 

Terrorizmi është kthyer në një mjet në lidhje me kontaktimin e politikave me jashtë të shteteve duke e përdorur si disavantazh në lidhje me vendet e tjera armike për t’i destabilizuar sistemet në këto vende. Organizatat terroriste fatkeqësisht janë mbështetur nga qeveritë, duke i kthyer në një formë politike të jashtme. Prandaj sot po diskutojmë në lidhje me organizatat ndërkombëtare terroriste si PKK, PYD, FETO dhe DAESH. Në lidhje me FETO-n duhet të nënvizoj faktin se ata janë organizuar në Azi, Federatën Ruse, rajonin e Paqësorit dhe Afrikë”, tha ambasadori turk.

Duke folur për ndjekësit e organizatës terroriste FETO, ambasadori Yörük, theksoi se në Turqi FETO urdhëroi ndjekësit të infiltrohen në organizatat qeveritare, dhe ata u infiltruan në sistemin ligjor, në forcat policore, forcat e armatosura duke tentuar të hiqnin qafe sistemin kushtetues dhe të dobësonin shtetin. Ai tha se me këtë infiltrim ata mendonin se do të merrnin nën kontroll të gjithë sistemin e pushtetit politik.

Ambasadori i Turqisë në Tiranë u shpreh se një tjetër sfidë mund të jetë emigrimi ilegal, i cili në vitet e fundit është përjetuar në raste të mëdha, sepse sipas tij ka konflikte në rritje dhe vazhdimësi.

 Hasan Basri Yalçın, drejtor i Studimeve Strategjike në Fondacionin SETA, tha se Turqia ka qenë partner i Perëndimit, por pas luftës në Siri, sipas tij, Turqia u pa si një nga objektivat e qartë të situatës së sapokrijuar në Siri.

Ai theksoi se sot në Siri ka qindra grupe terroriste. “Siria u bë një nga shkaqet kryesore të emigrimit drejt Turqisë. Turqia mbështet demokracinë në Siri, por shumica e partnerëve ndaluan me mbështetjet e tyre. Nga 2012-2016 Turqia u bë viktimë e sulmeve terroriste, kryesisht në vendet turistike. Është i vetmi vend që luftoi direkt me DAESH-in”, tha Yalçın.

Studiuesi Enes Bayraklı, gjatë fjalës në aktivitet, duke iu referuar edhe organizatës terroriste FETO tha se terrorizmi nuk kërkon vetëm përdorimin e armëve, por edhe infiltrimin në shtet dhe ta pushtojnë nga brenda një shtet.

Dr. Hüseyin Alptekin paraqiti të dhëna për strategjinë e luftës së Turqisë kundër PKK/PYD, DAESH dhe FETÖ dhe pasqyroi arritjet në luftën kundër terrorizmit që nga viti 2016.

Gjatë diskutimeve në këtë konferencë  pati edhe pyetje-përgjigje nga të pranishmit në lidhje me sfidat në luftën kundër terrorizmit. / trt

OPINIONE