Bota Opinion

Amerika dhe Aleanca Strategjike për Lindjen e Mesme ose NATO arabe, ëndërr apo realitet?

Ideja e NATO-s arabe u ngrit gjatë udhëtimit të Presidentit amerikan Donald Trump në Arabinë Saudite në maj 2017 gjatë Samitit të Riadit. Trump në këtë udhëtim, përveç shitjes së sasive të papara të armëve regjimit saudit, po kërkonte një çështje më ambicioze, domethënë hartimin e një sistemi të ri rajonal të sigurisë, tani i njohur si Aleanca Strategjike Strategjike e LM (MESA) ose ” NATO arabe”.

Në lidhje me këtë, Trump në Riad foli për një strukturë të re rajonale të sigurisë për të luftuar terrorizmin dhe kundër ndikimit rajonal të Republikës Islamike të Iranit. Arabia Saudite duket se luan një rol kyç në zbatimin e këtij plani. Në fakt, koncepti i planit filloi pas ardhjes së Trump në pushtet në janar 2017. Në një sërë takimesh me ekipin e sigurisë, sauditët ofruan një propozim gjithëpërfshirës për marrëdhëniet SHBA-Arabi Saudite që do të fillojnë përmes disa projekteve për të përmirësuar bashkëpunimin ekonomik dhe të sigurisë. Në këtë drejtim, këshilltarët e Trump-it i kërkuan sauditëve të përkeqësojnë luftën kundër ekstremizmit, të intensifikojnë luftën e tyre kundër ISIS-it dhe të marrin pjesën e tyre në sigurinë e rajonit. Duke pasur parasysh se Trump ka krijuar agjenci të ndryshme qeveritare të ngarkuara me hartimin dhe përvijimin e kontesteve dhe çështjeve të politikave të Shteteve të Bashkuara në rajon, duke përfshirë projektin arab të NATO-s, tani Sekretari i DASH, Mike Pompeo, po luan një rol qendror në zbatimin e këtij plani. Qëllimi kryesor është të përcaktojë kuadrin dhe parimet bazë për një koalicion të vendeve arabe që do të përgatisin terrenin për një strukturë të sigurisë institucionale si NATO.

Pas udhëtimit të Trump dhe në kuadër të rekomandimeve të bëra në dokumentin e NSA, formimi i një koalicioni rajonal të udhëhequr nga SHBA është në axhendën e Uashingtonit. Qëllimi i këtij koalicioni është ballafaqimi me ndikimin rajonal të Iranit dhe gjithashtu përballja me sistemet politike, grupet dhe lëvizjet iraniane në rajon, veçanërisht në Jemen, Siri dhe Irak. Në këtë drejtim, strategët amerikanë kanë vënë në vend një aleancë ushtarake, me pjesëmarrjen e gjashtë vendeve arabe në Gjirin Persik, Jordaninë dhe Egjiptin. Shtëpia e Bardhë po kërkon bashkëpunim më të thellë midis këtyre vendeve për sistemin e mbrojtjes raketore, trajnimin ushtarak, kundër-terrorizmin dhe çështje të tjera si forcimi i ekonomisë rajonale dhe marrëdhënieve diplomatike. Përgatitja kryesore do të jetë përgjegjësia e formimit të këtij koalicioni ushtarak të Arabisë Saudite dhe Emirateve të Bashkuara Arabe, të cilat do të bashkëpunojnë ngushtë me qeverinë e Trump për t’u përballur me Iranin. Në të vërtetë, amerikanët dhe aleatët e tyre rajonalë kanë vënë masa sistematike për të përkeqësuar tensionet rajonale me mandatin e stabilizimit të Lindjes së Mesme. Analisti arab Abdul Bari Atavan tha se aleanca u krijua për të krijuar boshllëqe gjeografike, racore dhe fetare në Lindjen e Mesme.

Një nga lëvizjet e fundit për krijimin e NATO-s Arabe ishte mbajtja e një takimi të ministrave të jashtëm të SHBA dhe tetë shteteve arabe, të quajtur Samiti i ‘Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit Persik + 2″.  DASH tha se projekti “Nato Arabe” u diskutua në takimin e 28 shtatorit të sekretarit të DASH, Mike Pompeo, me homologët e tij nga tetë vende arabe. Në takimin e mbajtur në Nju Jork, ishin të pranishëm ministrat e jashtëm të Bahrejnit, Egjiptit, Jordanisë, Kuvajtit, Omanit, Katarit, Arabisë Saudite dhe Emirateve të Bashkuara Arabe. Sipas një deklarate të Departamentit Amerikan të Shtetit, ministrat e jashtëm ranë dakord mbi nevojën për t’u përballur me atë që ata e quajtën “kërcënimet e Iranit kundër rajonit dhe Shteteve të Bashkuara” dhe theksuan për krijimin e të ashtuquajturës Aleanca Strategjike për Lindjen e Mesme ose “Nato Arabe”. Pompeo mbi theksoi rëndësinë e mposhtjes së ISIS dhe grupeve të tjera terroriste, arritjen e paqes dhe stabilitetit në Siri dhe Jemen, sigurimin e një progresi në Iran dhe ndalimin e veprimtarisë së Iranit në rajon. Sipas zëdhënësit të DASH “Të gjithë pjesëmarrësit ranë dakord mbi nevojën për t’u përballur me kërcënimet iraniane në rajon dhe për negociatat për themelimin e” Aleancës Strategjike për Lindjen e Mesme “(MISA) nga Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit Persik për të avancuar prosperitetin, sigurinë dhe stabilitetin e rajonit”.

Plani për të formuluar këtë trup ushtarak dhe të sigurisë, që është diskutuar për disa muaj nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre, nuk është zgjidhur për shkak të ndarjes së thellë midis shteteve të Gjirit Persik.  Ndihmës sekretari i shtetit për shtetet arabe të rajonit jugor të Gjirit Persik, Tim Lenderking, pohon se Shtëpia e Bardhë po bën thirrje për krijimin e një “Aleance Strategjike të Lindjes së Mesme” (MISA) deri në fund të dhjetorit 2018. Lenderking ka udhëtuar në këto vende gjatë tre javëve të kaluara për të përgatitur terrenin për një samit të 2019-ës, të organizuar nga Shtetet e Bashkuara. Në këtë samit është vendosur të nisë krijimi i “Aleancës Strategjike për Lindjen e Mesme”, ose NATO arabe. Linderking tha: “Qëllimi i formimit të Majës është” të ndërtojmë një mburojë kërcënuese për Gjirin “. Irani, krimi kibernetik, sulmet infrastrukturore dhe çështjet e menaxhimit të konfliktit Siria-Jemen janë në axhendën e kësaj aleance. Irani është në krye të listës së kërcënimeve të MISA. Ai tha: “Qëllimi i formimit të NATO-s Arabe është” të ndërtojmë një mburojë kundër kërcënimeve për Gjirin Persik “. Irani, krimi kibernetik, sulmet infrastrukturore dhe çështjet e menaxhimit të konfliktit në Siri dhe Jemen janë në axhendën e kësaj aleance. Irani është në krye të listës së kërcënimeve të MESA.

Së bashku me përpjekjet e Uashingtonit për të formuar një NATO Arabe, Trump bën thirrje për një rishikim të marrëdhënieve tradicionale amerikane me aleatët e saj arabë në Lindjen e Mesme. Që kur erdhi në pushtet, Trump ka dalë me një rishikim të marrëdhënieve të SHBA me aleatët e tyre rajonalë në pjesë të ndryshme të botës. Rajoni plot me tensione i Lindjes së Mesme është një nga fushat që Trump i kushtoi vëmendje të veçantë dhe madje edhe gjatë turneut të parë të huaj të tij në Arabinë Saudite në vitin 2017. Udhëtimi u shoqërua me nënshkrimin e kontratave të armëve deri në 110 miliardë dollarë. Megjithatë, Trump, para dhe pas, ka folur gjithmonë për nevojën për të ndryshuar cilësinë e marrëdhënieve aktuale SHBA-Arabi Saudite, të cilat ai tha se bazohen në “udhëtimin e lirë” të regjimit saudit. Gjatë fushatës së vitit 2016, Trump e quajti Arabinë Saudite një lopë që jep qumësht të bollshëm që do t’a therje kur të përfundojë përdorimi i saj. “Arabia Saudite duhet të paguajë tre të katërtat e pasurisë së saj për Shtetet e Bashkuara për mbështetjen e saj të brendshme dhe të jashtme për trupat tona”, tha Trump. Pas hyrjes në Shtëpinë e Bardhë, ai u bëri thirrje vendeve arabe të paguajnë për praninë ushtarake amerikane në Lindjen e Mesme. Në Maj 2018, Trump tha, “Kemi shpenzuar shtatë bilionë dollarë në Lindjen e Mesme dhe nuk kemi marrë asgjë, ka vende të pasura dhe do të paguajnë çmimin”.

Pas fitores së Trump në garën presidenciale amerikane, vendet arabe, veçanërisht Arabia Saudite, ishin të shqetësuar për zbatimin e kërcënimeve nga Trump, duke marrë parasysh deklarata e tij kundër këtyre vendeve. Trump ka kërcënuar në mënyrë të përsëritur vendet arabe, dhe në veçanti anëtarët e Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit Persik, që ata do të dënohen nëse nuk i binden vendimeve të SHBA që janë në përputhje me politikat amerikane  në rajon. Nafta dhe çështje të tjera rajonale kanë shkaktuar presion rajonal mbi kërcimin arab. Në fjalimin e tij presidenti amerikan Donald Trump ka përmendur bisedën telefonike të tij me mbretin e Arabisë Saudite dhe duke ofenduar Riadin për varësinë tek Amerika ka thënë se nuk i dihet fatit të Arabisë Saudite pa mbështetjen e Amerikës. “Sot kam pasur një diskutim të gjerë me mbretin e Arabisë Saudite. Atij i thashë: Mbret, ju keni disa trilion dollarë por askush nuk e di se çfarë do t’iu ndodhë po të mos jemi ne. Mbase mund të mos i mbani ato avionë. A e dini përse? Sepse ato mund të sulmohen”, ka thënë në fjalën e tij Donald Trump. Presidenti amerikan shtoi se Arabia Saudite ndodhet në siguri me mbështetjen e Amerikës, mirëpo Amerika nuk ka arritur të marrë atë që duhet të marrë. Ne për këtë vend shumë të pasur japim subsite, përse? Nëse një vend ka probleme ekonomike, atëherë është e justifikueshme, mirëpo Arabia saudite mund të paguajë shpenzimet e ushtrisë së saj. Unë atyre u thashë: më vjen keq, ju jeni të pasur dhe duhet të paguani vetë shpenzimet e ushtrisë tuaj”, shtoi ndër të tjera presidenti Donald Trump. Analisti politik Arab, Ahmad Xhibril, thotë se “Trump dëshiron të ndihmojë ekonominë e vendit të tij duke luajtur me kartën e Iranit dhe duke shitur armë për vendet e rajonit”.

Ka shumë pengesa për formimin e një aleance strategjike të Lindjes së Mesme apo të ashtuquajturës NATO arabe, ku ka dallime serioze ndërmjet anëtarëve të saj përbërës, mes tyre edhe më të rëndësishmit. Mospërputhja dhe shumëllojshmëria janë qartazi të dukshme në Këshillin e Bashkëpunimit të Gjirit. Duke pasur parasysh faktin se vendet arabe nuk kanë arritur të menaxhojnë tensionet dhe marrëdhëniet e tyre dhe kanë arritur një bllokim në Këshillin e Bashkëpunimit të Gjirit Persik, si do të munden të ndërtojnë NATO-n arabe në bazë të këtij këshilli? Sigurisht, Shtetet e Bashkuara, të cilat gjithnjë kanë kërkuar zgjerimin e dominimit dhe ndikimit të tyre në rajon, kanë punuar shumë për të përfunduar planin, ndërsa në të njëjtën kohë, sipas planit, Egjipti dhe Jordania janë shtylla ushtarake bashkë me Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Vendet arabe nuk do të jenë në gjendje të shoqërojnë asnjë vend të tretë dhe nëse ka një kërkesë për të shoqëruar, si bashkëpunimi egjiptian me koalicionin saudit në luftën e Jemenit, do të jetë krejtësisht propagandistike, duke pasur parasysh statusin e tij të tronditur në botën arabe. Nga ana tjetër, Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë fshehur përballë objektivave të përbashkëta në të gjithë rajonin dhe dallimet e tyre tani janë bërë të dukshme. Në të vërtetë, të dy vendet janë në mosmarrëveshje serioze për çështje të tilla si çështja e Jemenit dhe prioritizimi i kërcënimeve të huaja. Ngjashëm, konkurrenca për udhëheqjen e botës arabe ka vazhduar gjithmonë midis Riadit dhe Kajros dhe ky është një problem tjetër për vendet pjesëmarrëse në planin e NATO-s Arabe. Nga ana tjetër, kriza në marrëdhëniet e Katarit me Arabinë Saudite dhe partnerët e saj ka dëmtuar thellësisht Këshillin e Bashkëpunimit të Gjirit Persik. Duke marrë parasysh këto elemente, mund të thuhet se NATO arabe ose nuk do të formohet në radhë të parë ose do të mbetet në formën e një marrëveshjeje ose ndonjë veprimi demonstrativ në rast të formimit, si në koalicionet ushtarake të tjera arabe dhe do të bëhet një projekt propagandistik që nuk ka fuqi të ndikimit dhe që do të përqendrohet në ekuacionet ushtarake dhe strategjike në rajon. Natyrisht, Shtetet e Bashkuara po përpiqen të realizojnë interesat e tyre rajonale duke krijuar këtë koalicion, edhe pse ka shumë pengesa në këtë drejtim. Natyrisht, krijimi i NATO-s Arabe, i cili synon të përdoret në përputhje me planet dhe objektivat e Uashingtonit në rajon, thjesht përkeqëson tensionet rajonale.

OPINIONE