Bota

Amerikanët mund të kritikojnë Amerikën. Por jo Izraelin!

Nga Eva Mykytyn

Është zyrtare: Kritika e Izraelit është anti-semitizem dhe njohja e fuqisë së Aipak fton ne ndëshkim.

Ilhan Omar, një kongresiste demokrate nga Minesota, krijoi së pari një shqetësim duke refuzuar të fshijë “cicërimin” e saj te vitit 2012 se ” Izraeli ka hipnotizuar botën. “Postimi i saj origjinal ishte në përgjigje të bombardimeve tetë-ditore të Izraelit ne Gaza, i ashtuquajturi   Shtylla Operative e Mbrojtjes .    IDF pretendoi se ishte “si zakonisht … duke bërë përpjekje të mëdha për të zvogëluar numrin e viktimave civile dhe sasinë e dëmeve kolaterale.”  Familjet e 167 palestinezëve të vrarë në bombardim pa dyshim u siguruan nga këto fjalë.

Zonja Omar kohët e fundit kërkoi falje për  “zgjedhjen e fjalëve” , por shtoi,

“Ajo që është me të vërtetë e rëndësishme për mua është se njerëzit e pranojnë se ekziston një dallim në mes të kritikimit të një veprimi ushtarak nga një qeveri që ka ushtruar politika vërtet shtypëse dhe duke qenë ofenduese ose duke sulmuar njerëz të veçantë të besimit,  është fjala për qeverinë saudite. Unë kam thirrur për bojkot të Haxhit dhe bojkotin e Arabisë Saudite, … kur të shihni se shtypja ndodh … kur sheh se vlerat tona po sulmohen si njerëz, duhet të ngrihesh, dhe nuk ka rëndësi kush jane banorët e asaj pjese të veçantë rajoni. “”

Kjo deklaratë humanitare ishte dukshëm shumë e rend për Udhëheqësin e Pakicave Kevin McCarthy i cili kërcënoi me dënim te znj. Omar dhe për Rashidën Tlaib , përfaqësuesen muslimane nga Michigan.    Z. McCarthy me siguri nuk ishte i influencuar nga fakti që  Zionisti Sheldon Adelson është aktualisht donatori me i madh republikan  per Izraelin. Dhe, sigurisht, McCarthy u bashkua me korin e kongresmenëve të zemëruar.

Glenn Greenwald   tweeted një përgjigje, “Udhëheqësi GOP Kevin McCarthy kërkon dënimin e   @ IlhanMN   dhe   @ RashidaTlaib   mbi kritikat e tyre ndaj Izraelit. Është mahnitëse te shohesh se sa kohë udhëheqësit politikë amerikanë kalojnë duke mbrojtur një komb të huaj edhe nëse kjo do të thotë të sulmosh të drejtat e fjalës së lirë të amerikanëve “.

Omar   ju përgjigj Greenwaldit, duke cituar një këngë rap te 1997 nga Puff Daddy “Kjo është e gjitha për Benjaminët , baby.”   Me sa duket askush në Politico nuk është i njohur me Puff Daddy, ndaj e  interpretuan histerikisht emojin qe Omar bashkangjiti ne muzikë,  si një sugjerim “se paratë po e thërrisnin këngën për McCarthy”.

Batya Ungar- Sargon, redaktor i lajmeve të majta, The Forward,   pyeti    Omar: “Do të doja të dija nga IlhanMN se kush mendon se po i paguan politikanët amerikanë të jenë pro-Izraelit”.   Omar u përgjigj me atë që të gjithë e dinë. “AIPAC”.

Vajza presidenciale Chelsea Clinton   shkruajti ne  tweeter: “Ne duhet të hetojme të gjithë zyrtarët e zgjedhur, pavarësisht partisë, dhe të gjitha figurat publike të mos perfundojne në anti-semitizem.” Përgjigja e Omarit u arsyetua më mirë dhe më sjellshëm se sa meritonin fjalët e Klintonit. “Ne duhet të shohim nga GOP dhe aleatët e tyre. Dhe unë besoj se mund ta bëjmë pa kritikuar njerëzit për besimin e tyre. Unë pres që të ndërtoj një lëvizje gjithëpërfshirëse për drejtësi me ju.”

Dhe sigurisht, liberal. Së pari nevoja për të shpjeguar se ata janë në anën e duhur para se të marrin anën e gabuar.   Joshua Zeitz , historian liberal dhe redaktor kontribues në Politico,    shkroi se ai është “një prej atyre hebrenjve amerikanë që kundërshton okupimin, ankohet për devijimin antidemokratik të Izraelit dhe nuk e konsideroje vendin si veçanërisht të rëndësishëm për identitetin tim hebre”. Pastaj dënon Omarin, “Ajo gjithashtu mund të thërrasë ne joshur-nosed. ”

Oh, duke vënë në dukje paratë që Izraeli dhe mbështetësit e tij derdhin në sistemin politik është i njëjtë me stereotipet fizike? Vertet?

/gilad.co.uk/ Gazeta Impakt

OPINIONE