Bota

Anketa: Mbi gjysma e popullit francezë thonë se Islami është në përputhje me shoqërinë e tyre

Pesëdhjetë e gjashtë përqind e francezëve besojnë se Islami është në përputhje me vlerat e vendit të tyre, sipas një sondazhi të kryer nga firma e qendrës së votimit me qendër në Francë Institut Français d’Opinion Publique (IFOP).
Rezultatet e anketës, të botuara sot nga gazeta javore Le Journal Du Dimanche, tregojnë se shumica e njerëzve francezë mendojnë se Islami është në përputhje me shoqërinë e tyre, ndërsa 43 përqind besojnë të kundërtën.
Një sondazh i ngjashëm i kryer në shtator 2016 tregoi se 56 përqind e francezëve e shihnin Islamin si të papërputhshëm me vlerat e vendit, ndërsa vetëm 44 përqind e të anketuarve mendonin se Islami është në përputhje me shoqërinë e tyre.
Sipas gazetës, pavarësisht nga ky zhvillim i dukshëm, “Islami mbetet një temë kryesore që sjell një copëz” midis popullit francez sipas ndjeshmërisë dhe anshmërisë së tyre politike.

Përgjigjet e studimit tregojnë një ndarje të mprehtë bazuar në përkatësinë politike. 63 për qind e mbështetësve republikanë dhe 62 për qind e mbështetësve të Frontit Kombëtar (Front National) besojnë se Islami është i papajtueshëm me vlerat e shoqërisë franceze. Megjithatë, 73 për qind e mbështetësve të Partisë Socialiste dhe 60 për qind e atyre të la France Soumise, si dhe 58 për qind e mbështetësve të République en Marche, mendojnë të kundërtën, sipas sondazhit.
IFOP gjithashtu anketoi popullin francez rreth propozimit për të shtuar një taksë për ushqimin hallall. Ideja e taksës ushqimore u propozua së pari në vitin 2016 nga një shoqatë që përfaqësonte muslimanët francezë për të financuar xhami dhe për të luftuar radikalizimin midis të rinjve. Përpjekja ishte në përgjigje të shqetësimeve në Francë për financimin e xhamive në vend, si dhe për një seri sulmesh terroriste që Franca dëshmoi gjatë viteve të fundit, sipas njoftimit britanik nga The Independent.

Në këtë drejtim, një shumicë e madhe e popullsisë franceze (70 përqind) kundërshtojnë propozimin “tatimi mbi hallall”, ndërsa vetëm 29 përqind e mbështesin idenë.
Në vitin 2016, ish kryeministri francez Manuel Valls tha në një intervistë me gazetën franceze “Çlirimtare” se shumica e popullit francezë e shohin Islamin si të papajtueshëm me vlerat e Republikës. Kryeministri vuri në dukje rëndësinë e demonstrimit të kundërt.
“Disa njerëz nuk duan ta besojnë atë, shumica e shtetasve francezë dyshojnë, por unë jam i bindur se është e mundur.” Megjithatë, ish-kryeministri tha se shoqëria franceze mund të “tregojë se Islami, një botë e madhe fetare dhe feja e dytë e Francës, është në thelb e pajtueshme me Republikën, demokracinë, vlerat tona dhe barazinë ndërmjet burrave dhe grave “, tha Valls.

Burimi : Morocco World News/ ML