Bota

Anti-muslimanizmi, urrejtja anti-emigrant ka lëvizur në mainstream në vitin 2018, paralajmëron Këshilli i Evropës

Fjalimet e urrejtjes dhe ksenofobia u bënë shqetësime të mëdha që nuk u zhvendosën në margjinat e politikës evropiane në 2018, sipas një komisioni ekspertësh të Këshillit të Evropës.

Një raport vjetor i publikuar të martën nga Komisioni Evropian kundër Racizmit dhe Intolerancës (ECRI) paralajmëroi se shqetësimet publike rreth ndryshimeve globale politike dhe ekonomike janë gjithnjë e duke u “shfrytëzuar nga ata qe viktimizojne migrantët dhe minoritetet.”

“Rritje ankthi publik rreth ndryshimeve ekonomike, gjeopolitike dhe teknologjike u shfrytëzua nga ata qe  viktimizojne  emigrantët dhe pakicat, në veçanti politikanët populistë që synojnë ndarjen e shoqërive sipas vijave etnike apo fetare kombëtare,” tha raporti.

Komisioni paralajmëroi kundër nismave populiste që kanë për qëllim “ndarjen e shoqerise”, si dhe ideologjitë që supozojnë një “papajtueshmëri” midis grupeve të ndryshme etnike, kombëtare ose fetare në shoqëri.

“Jo vetëm që ishin pikëpamjet e tilla të shprehura nga politikanët anësorë, por gjithnjë e më shumë u përforcuan brenda partive kryesore politike dhe qeverive kombëtare”, tha ECRI në një deklaratë.

Raporti theksoi se ndjenjat anti-muslimane dhe anti-emigrante ishin ende të përhapura në shumicën e shteteve anëtare në vitin 2018. “Gratë muslimane shpesh ishin objektiva te dhunës, të cilat shpesh përfshinin tërheqjen e shamive të kokës,  nikabeve ose duke u qelluar”, tha ai. Gjithashtu, populli hebre në Evropë vazhdon të ballafaqohet me urrejtje antisemite, përfshirë dhunën, shtoi raporti.

Urrejtja anti-muslimane është rritur dukshëm në Evropë. Ekstremizmi dhe ksenofobia e ekstremit të djathtë kanë nxitur urrejtjen anti-muslimane në vendet perëndimore, ku sulmet terroriste nga Daesh dhe al-Qaida përdoren si justifikim për të legjitimuar ato pikëpamje. Megjithëse armiqësia ndaj myslimanëve nuk është një fenomen i ri, ajo u intensifikua pas vitit 2001 kur aeroplanët u përplasen në Qendrën Tregtare Botërore në Nju Jork. Që prej atëherë, për gati dy dekada, Islami është dëmtuar padrejtësisht me etiketa që kanë konotacione negative dhe portretizohet si një fe e urrejtjes dhe dhunës me ndjenjën anti-perëndimore dhe shtypjen e grave.Ky trend i intolerancës ka shkaktuar sulme vdekjeprurëse kundër myslimanëve dhe emigrantëve që atëherë.

Me rritjen e racizmit që shfaqet si një problem serioz në pothuajse të gjitha shtetet e BE-së, qytetarët me origjinë të huaj janë më të prekshme në disa vende. Për shembull, në Gjermani, muslimanët janë bërë shënjestra të sulmeve të panumërta në vitet e fundit. Sipas një raporti nga qendra e kompetencave me bazë në Leipzig për ekstremizmin e krahut të djathtë dhe hulumtimin e demokracisë të botuar në nëntorin e kaluar, vendi ka treguar gjithnjë e më shumë qëndrime armiqësore ndaj emigrantëve, bashkësisë muslimane dhe pakicave të tjera, si romët. Nje ne tre gjermanë mendojnë se të huajt vijnë vetëm për të shfrytëzuar mirëqenien e shtetit.

ECRI ka ngritur gjithashtu alarmin për përhapjen në rritje të “lajmeve të rreme” që shpesh prodhojne imazhe të shtrembëruara të grupeve të cenueshme dhe u bëri thirrje politikanëve, udhëheqësve fetarë dhe komunitetit që jo vetëm të shmangin përdorimin e gjuhës së urrejtjes, por të kundërshtojnë atë në mënyrë proaktive.

Këshilli i Evropës është i bazuar në Strasburg dhe ka mandatin për të monitoruar të drejtat e njeriut në 47 shtetet anëtare. ECRI është një nga një prej komisioneve që shqyrtojnë aspekte të ndryshme të të drejtave të njeriut si pjesë e mandatit të këshillit./ dailysabah/ Gazeta Impakt