Bota

Arabia Saudite fillon të promovojë lojërat e fatit: Arabët dynden për të luajtur Baloot

Kampionati i dytë Baloot(lojës me letra) i Mbretërisë, i sponsorizuar nga Autoriteti i Përgjithshëm i Sportit, përfundoi në Stadiumin Olimpik të Princ Faisal bin Fahad.

Turneu 12-ditor ka pasur 2.480 pjesëmarrës, të zgjedhur nga një sistem i rastësishëm lotarie dhe më shumë se 140.000 të regjistruar. Pjesëmarrësit ishin nga breza të ndryshëm dhe nga pjesë të ndryshme të Mbretërisë, të gjithë të bashkuar nga dashuria e tyre për lojën me letra.

Abdulkarim Al-Shiha, një nga mbikëqyrësit e komitetit të gjykimit, i tha Arab News se kishte qenë një fitore në organizatë për t’i bërë të gjithë lojtarët të luanin nën një sistem pasi që rregullat janë paksa të ndryshme nga rajoni në rajon dhe madje nga familja në familje. Ai tha se turneu nuk ishte i ngazëllyer dhe nganjëherë rezultatet ishin të njëanshme kur pjesëmarrësit humbën pa shënuar ndonjë pikë.

“Ka pasur raste kur hasa kur një pjesëmarrës që nuk pranoi të luante, sepse kur u ul në tavolinë ai gjeti se do të luante kundër xhaxhait të tij dhe do të duhet të humbasë nga respekti për plakun e tij”, tha Al-Shiha duke shtuar se ka pasur një ekip kur baba dhe djali luanin mirë së bashku. Skuadres fituese iu dha SR1 milion (0.26 milion$). Baloot besohet se është sjellë në Hixhazi nga emigrantët indianë në kohën e Perandorisë Osmane dhe pastaj u përhap në të gjithë vendin kur u unifikua nën sundimin saudit.

OPINIONE