Bota

Arabia Saudite kërkon rrugë për të dalë nga vorbulla e krijuar në Jemen

E-mailet e zbuluara tregojnë se princi i kurorës Saudite Muhamed bin Selman ka pohuar për ish-ambasadorin amerikan në territoret e pushtuara, Martin Indyk dhe ish këshilltarin e sigurimit kombëtar të SHBA, Stephen Hadley, se kërkon të dalë nga lufta në Jemen e nisur nga Arabia Saudite.

Pëshpëritjet në rritje të zyrtarëve sauditë për të dalë nga lufta e Jemenit tregojnë se vendi ka dështuar në luftën e saj kundër Jemenit, gjë që e ka detyruar Al-Saud të pranojë humbjen në këtë luftë. Aleanca saudite me të gjitha objektet ushtarake dhe mbështetjen amerikane pothuajse nuk ka arritur asnjë nga objektivat e saj në luftën e Jemenit. Ushtria saudite ka dështuar ushtarakisht, politikisht dhe në formë informale në luftën kundër Jemenit dhe lëvizja Ansarullah e Jemenit ka fituar luftën”, tha aktivisti saudit Muxhtahed. Arabia Saudite, e cila filloi luftën kundër Jemenit në mars të vitit 2015, priste që lufta të përfundojë shumë shpejt me humbjen e lëvizjes Ansarullah dhe kthimin në pushtet të Abdarabuh Mansur Hadit, presidentit të dorëhequr të Jemenit. Por lufta nuk përfundoi në afatin e shkurtër të parashikuar nga regjimi Al Saud dhe tani ka kaluar dy vjet prej saj. Sulmet e vazhdueshme të Arabisë Saudite dhe aleatëve të saj në Jemen dhe vrasja e civilëve në të njëjtën kohë, duke mbështetur elementët e al-Kaidës dhe duke ofruar praninë e ISIS në Jemen, janë shenja të dështimit të agresionit Al Saud kundër popullit revolucionar të Jemenit dhe pa dyshim, Arabia ka qenë humbësi i kësaj lufte që nga fillimi nisjes së saj. “Strategjitë ushtarake të Al Saud në rajon kanë dështuar dhe ata po përballen me një lloj konfuzioni dhe nëse sauditët duan të bëjnë vetëvrasje, ata mund të vazhdojnë sulmet e tyre kundër Jemenit”, tha Ismail Ali Hassani, një ekspert ushtarak jemenas. Në arenën ndërkombëtare, zhvillimet në Jemen tregojnë se shtimi i krimeve të Arabisë Saudite ka çuar në një urrejtje të fortë ndërkombëtare kundër regjimit të Al Saudit dhe mbështetësve të tij.

Ndërkohë, krimet e Al-Saud i kanë bërë jemenasit akoma më të vendosur që të përballen me regjimin e Arabisë Saudite. Kjo çështje përmban një mesazh të Al Saud, se veprimet e tij për të qenë vulë ndikuese në rajon për Amerikën dhe për zbatimin e politikave të saj kanë qenë shumë të kushtueshme dhe kjo ka vënë shumë rrezik regjimin saudit, që është regjimi i varur nga qeveritë perëndimore. Një pjesë e krizës ekonomike saudite në vitet e fundit është për shkak të krizës financiare të shkaktuar nga rënia e çmimeve të naftës, të cilat vetë autoritetet saudite, së bashku me perëndimin, ishin autorët kryesorë të komplotit. Ndërkohë, një faktor tjetër në përshkallëzimin e krizës ekonomike në Arabinë Saudite ka qenë kostoja e lartë e luftës së Jemenit në vitet e fundit dhe mbështetja e gjerë financiare për terroristët takfiristë. Disa raporte tregojnë se agresioni i Arabisë Saudite në Jemen, i cili filloi në 2015, për Riadin ka kushtuar 200 milionë dollarë në ditë. Një situatë e tillë ka bërë që zyrtarët sauditë të informojnë zyrtarët amerikanë se ata nuk janë në gjendje të vazhdojnë luftën në Jemen për një afat të gjatë dhe kërkojnë që me ndihmën e tyre të gjejnë një rrugëzgjidhje për të dalë nga vorbulla që kanë krijuar në Jemen./ PT

OPINIONE

INTERVISTA