Kultura

Armenia, vendi i parë i krishterë në botë

Armenia është një vend i vogël në Azinë jugperëndimore me një popullsi prej vetëm 3 milionë banorësh.

Por ka një vend të konsiderueshëm në historinë shpirtërore: shumica e historianëve besojnë se në vitin 301 pas Krishtit, u bë vendi i parë në botë që miratoi krishterimin.

Sot, rreth 95% e armenëve janë të krishterë dhe historia e devotshme e vendit mund të gjurmohet përmes disa prej vendeve dhe monumenteve të tij të lasht.

Sipas legjendës, kreu i parë i Kishës Apostolike Armene ishte Gregori Iluminator, i biri i fisnikut Anag, i cili vrau Mbretin Khosrov II të Armenisë. Babai i Gregorit u ekzekutua për krimin e tij, por Gregori arriti të ikë në Cappadocia, ku u rrit nga peshkopi St. Firmilian.

Si një i rritur, Gregori u kthye në atdheun e tij me shpresën e konvertimit të mbretit armen – dhe, në zgjerim, të popullit armen – tek krishterimi.

Kur mësoi për ardhjen në shtëpi të Gregorit, mbreti Tiridates III, biri i mbretit të vrarë, Khosrov II, e burgosi Gregorin. Mbreti këmbënguli që i burgosuri i tij të heqë dorë nga krishterimi, por Gregori nuk pranoi. Pas rreth trembëdhjetë vjet burgim, Gregori kishte arritur të bindte Tiridatët për fuqinë e besimit, duke ia kthyer vetë mbretit fenë. Dhe kështu në vitin 301 pas Krishtit, Tiridatet III shpallën krishterimin fe të shtetit të Armenisë.

Shumë tempuj Pagane u shkatërruan kur mbreti Tiridat III shpalli krishterimin fe zyrtare shtetërore, por Garni është një nga të paktët që mbijetoi. Sot ajo qëndron si një simbol i Neopaganizmit armen dhe merr më shumë se 136,000 vizitorë çdo vit, duke e bërë atë një nga vendet turistike më të njohura të Armenisë.