Bota Opinion

Armiqtë e Amerikës, kush është në listë?

Nga: James Petras

Ky artikull u botua fillimisht nga GR në nëntor 2017.
Për pothuajse dy dekada, Shtetet e Bashkuara ndoqën një listë të “vendeve armike” për t’u përballur, sulmuar, dobësuar dhe përmbysur.
Kjo kërkesë perandorake për të përmbysur “vendet armike” operoi në nivele të ndryshme të intensitetit, duke marrë parasysh dy konsiderata: niveli i prioritetit dhe shkalla e ndjeshmërisë për një operacion të ndryshimit të regjimit.
Kriteret për përcaktimin e një “vendi armik” dhe vendin e tij në listën e objektivave prioritare në kërkimin e SHBA për dominim më të madh global, si dhe cenueshmërinë e tij ndaj një ndryshimi të suksesshëm të regjimit do të jetë në qendër të këtij shkrimi.
Ne do të përfundojmë duke diskutuar perspektivat realiste të opsioneve të ardhshme imperiale.

Prioriteti i kundërshtarëve të SHBA
Strategët imperialë i konsiderojnë kriteret ushtarake, ekonomike dhe politike në identifikimin e kundërshtarëve me prioritet të lartë.

Më poshtë janë kundërshtarët e nivelit të lartë të SHBA:
1. Rusia, për shkak të fuqisë së saj ushtarake, është një kundërpeshë nukleare ndaj dominimit global të SHBA. Ajo ka një forcë të armatosur të madhe, të pajisur mirë me praninë evropiane, aziatike dhe të Lindjes së Mesme. Burimet e saj globale të naftës dhe gazit mbrojnë atë nga shantazhi ekonomik amerikan dhe aleancat e saj në rritje gjeo-politike kufizojnë zgjerimin e SHBA.


2. Kina, për shkak të fuqisë së saj ekonomike globale dhe shtrirjes në rritje të tregtisë së saj, investimeve dhe rrjeteve teknologjike. Aftësitë ushtarake në rritje të mbrojtjes së Kinës, veçanërisht në lidhje me mbrojtjen e interesave të saj në Detin e Kinës Jugore, shërbejnë për të luftuar dominimin e SHBA në Azi.
3. Koreja e Veriut, për shkak të aftësive të saj bërthamore dhe balistike të raketave, politikat e saj të ashpra të pavarura të jashtme dhe vendndodhjen e saj strategjike gjeopolitike, shihen si një kërcënim për bazat ushtarake amerikane në Azi dhe aleatët dhe rajonale të Uashingtonit.

4. Venezuela, për shkak të burimeve të saj të naftës dhe politikave socio-politike, sfidon modelin neoliberal të përqendruar në Shtetet e Bashkuara në Amerikën Latine.
5. Irani, për shkak të burimeve të saj të naftës, pavarësisë politike dhe aleancave gjeo-politike në Lindjen e Mesme, sfidojnë SHBA, Izraelin dhe Arabinë Saudite në dominimin e rajonit dhe paraqesin një alternativë të pavarur.


6. Siria, për shkak të pozicionit të saj strategjik në Lindjen e Mesme, partia e saj sekulare nacionaliste në pushtet dhe aleancat e saj me Iranin, Palestinën, Irakun dhe Rusinë, janë një kundërpeshë ndaj planeve amerikano-izraelitë për të balancuar Lindjen e Mesme në shtete ndëretnike etno-fisnore.

Kundërshtarët e nivelit të mesëm të SHBA:
1. Kuba, për shkak të politikave të saj të jashtme të pavarura dhe sistemit alternativ të saj socio-ekonomik qëndron në kontrast me regjimet neo-liberale të përqëndruara në Shtetet e Bashkuara në Karaibe, Amerikën Qendrore dhe Jugore.
2. Libani, për shkak të vendndodhjes së tij strategjike në Mesdhe dhe marrëveshjen e ndarjes së pushtetit të qeverisë së koalicionit me partinë politike Hezbollah, e cila gjithnjë e më shumë ka ndikim në shoqërinë civile libaneze pjesërisht për shkak të aftësisë së provuar të milicisë për të mbrojtur sovranitetin kombëtar libanez duke dëbuar Izraelin ushtarak dhe duke ndihmuar për të mposhtur mercenarët e ISIS / al Queda në Sirinë fqinje.
3. Jemeni, për shkak të lëvizjes së tij të pavarur nacionaliste të udhëhequr nga Houthi, që i kundërvihej qeverisë së kukullave të imponuara saudite, si dhe marrëdhëniet e saj me Iranin.

Kundërshtarët e nivelit të ulët:
1. Bolivia, për shkak të politikës së jashtme të saj të pavarur, mbështeti qeverinë Chavista në Venezuelë dhe avokimin e një ekonomie të përzier. Pasuria minerare dhe mbrojtja e pretendimeve territoriale të njerëzve vendas.
2. Nikaragua, për shkak të politikës së jashtme të saj të pavarur dhe kritikave të agresionit amerikan ndaj Kubës dhe Venezuelës.

Armiqësia e SHBA ndaj kundërshtarëve me prioritet të lartë shprehet përmes sanksioneve ekonomike, rrethimit ushtarak, provokimeve dhe luftërave intensive të propagandës drejt Koresë së Veriut, Rusisë, Venezuelës, Iranit dhe Sirisë.
Për shkak të lidhjeve të fuqishme të tregut global të Kinës, SHBA-të kanë aplikuar pak sanksione. Në vend të kësaj, SHBA mbështetet në rrethimin ushtarak, provokimet separatiste dhe propagandën intensive të armiqësore kur merret me Kinën.
Prioritetet e larta, vulnerabiliteti dhe Shpresat joreale!
Me përjashtim të Venezuelës, “objektivat e prioritetit të lartë” të Uashingtonit kanë kufizime strategjike. Venezuela është më e prekshme për shkak të varësisë së saj të lartë nga të ardhurat e naftës me rafineritë e saj kryesore të vendosura në SHBA dhe nivelet e larta të borxhit, duke u përballur me mungesë. Përveç kësaj, ka grupe të opozitës vendase, që veprojnë si klientë të SHBA dhe izolimi në rritje i Caracas në Amerikën Latine për shkak të armiqësisë së orkestruar nga klientët e rëndësishëm të SHBA, Argjentinës, Brazilit, Kolumbisë dhe Meksikës.

Irani është shumë më pak i prekshëm: Është një fuqi e fortë strategjike rajonale ushtarake e lidhur me vendet fqinje dhe lëvizjet fetare e nacionaliste të ngjashme. Megjithë varësinë e saj nga eksportet e naftës, Irani ka zhvilluar tregje alternative, si Kina, pa shantazh amerikan dhe është relativisht e sigurt nga sulmet e kreditorëve të iniciuara nga SHBA apo BE.
Koreja e Veriut, pavarësisht nga sanksionet ekonomike të caktuara për regjimin e saj dhe popullsinë civile, ka “bombën” si një pengesë për një sulm ushtarak amerikan dhe nuk ka treguar ngurrim për të mbrojtur veten. Ndryshe nga Venezuela, as Irani as Koreja e Veriut nuk përballen me sulme të mëdha të brendshme nga opozita e financuar nga SHBA apo e armatosur.
Rusia ka kapacitet të plotë ushtarak – armë bërthamore, ICBM dhe një forcë e madhe e trajnuar mirë për të penguar çdo kërcënim ushtarak amerikan. Moska është politikisht e ndjeshme ndaj propagandës së mbështetur nga SHBA, partitë politike të opozitës dhe OJQ-të e financuara nga Perëndimi. Oligarkë miliarderë rusë, të lidhur me Londrën dhe Ëall Street, ushtrojnë presion ndaj iniciativave të pavarura ekonomike.
Në një shkallë të kufizuar, sanksionet amerikane shfrytëzuan varësinë e mëparshme të Rusisë në tregjet perëndimore. Moska ka kundërshtuar në mënyrë efektive ofensivën e Ëashingtonit duke diversifikuar tregjet e saj në Azi dhe duke forcuar vetëbesimin e brendshëm në bujqësinë, industrinë dhe Teknologjinë e lartë.
Kina ka një ekonomi të klasit botëror dhe është në rrjedhë për t’u bërë lider ekonomik në botë. Kërcënimet e vazhdueshme për “sanksionimin” kanë ekspozuar thjesht dobësinë e Uashingtonit dhe jo frikësimin e Pekinit. Kina ka kundërshtuar provokimet dhe kërcënimet ushtarake amerikane duke zgjeruar fuqinë e saj të tregut ekonomik, duke rritur kapacitetin e saj ushtarak strategjik dhe duke e lënë varësinë nga dollari.

Objektivat e prioritetit të lartë të Uashingtonit nuk janë të prekshme ndaj sulmit ballor. Ata mbajnë ose po rritin kohezionin e tyre të brendshëm dhe rrjetet ekonomike, duke përmirësuar kapacitetin e tyre ushtarak për të imponuar shpenzime krejtësisht të papranueshme në SHBA për çdo sulm të drejtpërdrejtë.
Si rezultat, udhëheqësit amerikanë janë të detyruar të mbështeten në sulme inkrementale, periferike dhe me rezultate të kufizuara kundër kundërshtarëve të saj me prioritet të lartë.
Uashingtoni do të shtrëngojë sanksionet mbi Korenë e Veriut dhe Venezuelën, me perspektivë të dyshimtë të suksesit dhe një fitore të mundshme në rastin e Caracas. Aleatët amerikanë, si Arabia Saudite dhe Izraeli, mund të bëjnë ballë, propagandojnë dhe hetojnë persianët, por frika e tyre që një luftë e ashpër kundër Iranit mund të shkatërrojë shpejt Rijadin dhe Tel Avivin i detyron ata të punojnë së bashku për të nxitur SHBA-në e korruptuar politike për të nxitur luftën për kundërshtimet e një ushtari dhe popullsie amerikane të lodhur nga lufta. Sauditët dhe izraelitët mund të bombardojnë dhe të vdesin nga uria popullsitë e Jemenit dhe Gaza, të cilat nuk kanë kapacitete për t’u përgjigjur në natyrë, por Teherani është një çështje tjetër.

Politikanët dhe propagandistët në Uashington mund të kundërshtojnë rreth ndërhyrjes së Rusisë në teatrin e korruptuar elektoral të Shteteve të Bashkuara dhe shpërthimet lëvizin për të përmirësuar lidhjet diplomatike, por ato nuk mund të kundërshtojnë ndikimin në rritje të Rusisë në Lindjen e Mesme dhe zgjerimin e tregtisë me Azinë, veçanërisht Kinën.
Në përmbledhje, në nivel global, objektivat e “prioriteteve” të SH.B.A.-së janë të paarritshme dhe të paprekshme. Në luftën mes elitave në SHBA, mund tëketë shumë për të shpresuar për shfaqjen e çdo politikëbërësi racional në Uashington, i cili mund të rishqyrtojë prioritetet strategjike dhe të kalibrojë politikat e akomodimit reciprok për t’u përshtatur me realitetet globale.
Prioritetet e Mesme dhe të Ulëta, Rreziqet dhe Pritshmëritë!
Uashingtoni mund të ndërhyjë dhe ndoshta të shkaktojë dëme të rënda në vendet me prioritet të mesëm dhe të ulët. Megjithatë, ka disa të meta për një sulm në shkallë të plotë.
Jemeni, Kuba, Libani, Bolivia dhe Siria nuk janë vende të afta për të formuar shtrirje globale politike dhe ekonomike. Shumica e SHBA-ve mund të sigurojnë në këto vende të cenueshme ndryshimet e regjimit shkatërrues me humbjen masive të jetës, infrastrukturës dhe miliona refugjatëve të dëshpëruar, por me kosto të madhe politike, me paqëndrueshmëri të zgjatur dhe me humbje të rënda ekonomike.

Jemen

SHBA mund të shtyjë për një fitore totale saudite mbretërore mbi njerëzit e uritur, të kolerës së Jemenit. Por kush përfiton? Arabia Saudite është në mes të një trazire pallati dhe nuk ka aftësi për të ushtruar hegjemoni, pavarësisht qindra miliarda dollarë armësh, trajnerësh dhe bazash të SHBA / NATO. Profesionet koloniale janë të kushtueshme dhe japin pak, nëse ka, përfitime ekonomike, veçanërisht nga një vend i shkatërruar, i varfër, gjeografikisht i shkatërruar, si Jemeni.

Kubë
Kuba ka një ushtri shumë të fuqishme profesionale të mbështetur nga milicia prej një milion anëtarësh. Ata janë të aftë për rezistencë të zgjatur dhe mund të kenë mbështetjen ndërkombëtare. Një pushtim amerikan i Kubës do të kërkonte një pushtim të zgjatur dhe humbje të rënda. Dekada të sanksioneve ekonomike nuk kanë funksionuar dhe ri-vendosja e tyre nga Trump nuk kanë ndikuar në sektorët kryesorë të rritjes së turizmit.
“Armiqësia simbolike” e presidentit Trump nuk ka shkelur akullin me grupet kryesore të agrobiznesit të SHBA, të cilat e kanë parë Kubën si një treg. Mbi gjysma e të ashtuquajturve “kubanë të huaj” tani kundërshtojnë ndërhyrjen e drejtpërdrejtë të SHBA.
OJQ-të e financuara nga SHBA mund të ofrojnë disa pika propagande të margjinalizuara, por ato nuk mund të ndryshojnë mbështetjen popullore për ekonominë e përzier “të socializuar” të Kubës, edukimin e shkëlqyer publik dhe kujdesin shëndetësor dhe politikën e saj të jashtme të pavarur.

Liban
Një bllokadë e përbashkët ekonomike e SHBA-ve dhe atyre Saudite dhe bomba izraelite mund të destabilizojnë Libanin. Megjithatë, një pushtim i zgjatur izraelit në shkallë të gjerë do të kushtojë jetën hebrenjve dhe do të nxiste trazirat e brendshme. Hezbollahu ka raketa për të luftuar bomba izraelite. Bllokada ekonomike saudite do të radikalizojë nacionalistët libanezë, veçanërisht midis Shia dhe popullsisë së krishterë. Pushtimi i Libisë nga Uashingtoni, i cili nuk ka humbur një ushtar të vetëm amerikan, tregon se pushtimet destruktive rezultojnë në kaos afatgjatë.
Një luftë SHBA-Izrael-Saudite do të shkatërronte plotësisht Libanin, por do të destabilizonte rajonin dhe do të përkeqësonte konfliktet në vendet fqinje si: Sirinë, Iranin dhe ndoshta Irakun. Dhe Europa do të përmbytet me miliona refugjatë të dëshpëruar.

Siria
Lufta amerikane pro-Arabe në Siri pësoi humbje serioze dhe humbje të pasurive politike. Rusia fitoi ndikim, baza dhe aleatë. Siria mbajti sovranitetin e saj dhe krijoi një forcë të armatosur kombëtare të forcuar në betejë. Uashingtoni mund të sanksionojë Sirinë, të rrëmbejë disa baza në disa “enklava kurde” të rremë, por ajo nuk do të përparojë përtej një ngërçi dhe do të shihet gjerësisht si një pushtues okupues.
Siria është e ndjeshme dhe vazhdon të jetë një objektiv i mesëm në listën e armikut amerikan, por ofron pak shanse për avancimin e fuqisë perandorake të SHBA, përtej disa lidhjeve të kufizuara me një enklavë të paqëndrueshme kurde, të ndjeshme ndaj luftës së zjarrtë dhe duke rrezikuar hakmarrjen e madhe turke.

Bolivia dhe Nikaragua

Bolivia dhe Nikaragua janë irritues të vogël në listën e armikut amerikan. Politikëbërësit rajonalë të SHBA-ve pranojnë se asnjë vend nuk ushtron pushtet global apo madje edhe rajonal. Për më tepër, të dy regjimet hodhën poshtë politikën radikale në praktikë dhe bashkë-ekzistojnë me oligarkë të fuqishëm dhe me influencë lokale dhe MNC-të ndërkombëtare të lidhura me SHBA.

Kritikat e politikës së jashtme të tyre, të cilat janë kryesisht për konsum të brendshëm, neutralizohen nga ndikimi i afërt amerikan në OAS dhe regjimet e mëdha neo-liberale në Amerikën Latine. Duket se SHBA do t’i akomodojë këto kundërshtarë retorikë të margjinalizuar në vend që të rrezikojë të provokojë ndonjë ringjallje të lëvizjeve radikale nacionaliste apo socialiste që shpërthen në La Paz ose Managua.

Përfundimi
Një ekzaminim i shkurtër i “listës së armiqve” të Uashingtonit zbulon shanset e kufizuara të suksesit edhe midis objektivave të cenueshëm. Është e qartë, në këtë konfiguracion të energjisë në zhvillim të botës se paratë dhe tregjet amerikane nuk do të ndryshojnë ekuacionin e fuqisë.
Aleatët e SHBA, si Arabia Saudite, shpenzojnë sasi të mëdha parash duke sulmuar një vend të shkatërruar, por shkatërrojnë tregjet ndërsa humbin luftërat. Kundërshtarët e fuqishëm, si Kina, Rusia dhe Irani, nuk janë të pambrojtur dhe ofrojnë Pentagonin disa perspektiva të pushtimit ushtarak në të ardhmen e afërt.
Sanksionet apo luftërat ekonomike nuk kanë mundur të nënshtrojnë kundërshtarët në Korenë e Veriut, Rusinë, Kubën dhe Iranin. “Lista e armikut” ka kushtuar prestigjin, paranë dhe tregjet e SHBA-së, një bilanc imperialist shumë të veçantë. Rusia tani tejkalon SHBA-në në prodhimin e grurit dhe eksportet.
Listat e armikut janë të lehta për t’u kompozuar, por politikat efektive janë të vështira për t’u zbatuar kundër rivalëve me ekonominë dinamike dhe përgatitje të fuqishme ushtarake.
SHBA do të rimarrë kredibilitetin e saj nëse operonte brenda kontekstit të realiteteve globale.

Udhëheqësit racionalë mund të negociojnë marrëveshje tregtare reciproke me Kinën, të cilat do të zhvillonin lidhje të teknologjisë së lartë, financave agro-tregtare me prodhuesit dhe shërbimet. Udhëheqësit racionalë mund të zhvillojnë marrëveshje të përbashkëta ekonomike dhe të paqes në Lindjen e Mesme, duke njohur realitetin e një aleance ruse-iraniane-libaneze Hezbollah dhe siriane.
Siç thuhet, “lista e armikut” e Uashingtonit vazhdon të jetë e përbërë dhe imponuar nga udhëheqësit e saj irracionalë, maniakët pro-izraelit dhe rusofobët në Partinë Demokratike pa pranimin e realitetit aktual.
Për amerikanët, lista e armiqve të brendshëm është e gjatë dhe e njohur, ajo që na mungon është një udhëheqje politike civile për të zëvendësuar këta udhëheqës të gabuar.

Burimi: Global Research/ Gazeta impakt