Bota

Australia do të rihap qendrën e famshme të ndalimit të emigrantëve

Qeveria australiane do të rihapë qendrën e paraburgimit të ishullit të Krishtlindjeve, i krahasuar me një burg maksimal të sigurisë, pasi opozita zgjodhi një projekt-ligj për t’u lejuar të burgosurve migrantë të kërkonin ndihmë mjekësore në kontinent.

Kryeministri konservator i Australisë, Scott Morrison njoftoi të martën se objekti i paraburgimit në territorin e jashtëm australian në Oqeanin Indian, per te cilin qeveria e tij ka punuar shumë për t’u mbyllur, do të rihapet për të akomoduar të ardhurit dhe të paraburgosurit potencialë, të cilët mund të transferohen nga Nauru dhe Manus Island, kampe te ndalimit të emigrantëve në det të hapur.

Pengesa në përpjekjen e qeverisë konservatore për të ulur poshtë programin e diskutueshëm të paraburgimit është një përgjigje ndaj një ndryshimi të ri të një ligji për evakuimet mjekësore, të mbështetur nga Partia e Punës, e cila mbështeti të Gjelbërit dhe deputetët e kryeminstrit.

Është hera e parë në më shumë se shtatë dekada që qeveria në pushtet humbi votimin për legjislacionin e vet. Ndryshimet që ndihmojnë evakuimin mjekësor të refugjatëve të sëmurë të bllokuar në kampin e Naurus dhe Manus u miratua të martën me 75 vota pro, ndaj 74 kundër.

Masa tashmë është quajtur një katastrofë” për Australinë nga Ministri i Punëve të Brendshme Peter Dutton, i cili akuzoi Partine e Punës per “zbulim të një politike të suksesshme të mbrojtjes së kufijve” dhe premtoi të zbatojë “plane të paparashikuara” për të zbutur efektin e saj të kundërt.

Rihapja e famullisë së famshme të ishullit të Krishtlindjeve është pjesë e atij plani për të ndaluar të sapoardhurit dhe të paraburgosurit të cilët mund të shfrytëzojnë shtegun e sapo dalë për të ardhur në Australi.

“Ne kemi miratuar vënien në vend të rihapjes së objekteve të paraburgimit të ishullit të Krishtlindjeve, si për t’u marrë me perspektivën e ardhjeve ashtu edhe për trajtimin e perspektivës së transferimeve”, tha Morrison në një konferencë për shtyp pas humbjes së qeverisë së tij   në parlament.

Duke folur para votimit, Morrison tha se ndryshimet do të inkurajonin kontrabandistët e njerëzve dhe do të provokonin një rrjedhë të re të ardhurish. “Çdo mbërritje është në Bill Shorten [Kreu i Partisë Laburiste] dhe kreu i Punës. Çdo mbërritje,” tha ai.

Propozimi i partise se punës e bëri më të lehtë për refugjatët që të marrin miratimin për transferimin mjekësor duke e bërë më të vështirë për Ministrin e Punëve të Brendshme që të refuzojë kërkesat e tyre.

 

Emigrantët duhej të hidheshin nëpër anije të shumta te ligjshme, shumë prej të cilave janë ende në vend, para se të mernin lejen për t’u transferuar. Para se të dërgohet në kontinent, një i burgosur i emigruar duhet të vlerësohet nga dy mjekë. Pastaj, Ministri i Punëve të Brendshme, i cili ka pasur fjalën e fundit për këtë çështje, do të ketë 72 orë për të dhënë vendimin e tij. Ai mund ta bllokojë transferimin nëse një i paraburgosur paraqet rrezik për sigurinë kombëtare ose ka një dosje të madhe penale. Megjithatë, nëse ministri refuzon transferimin për arsye të tjera, vendimi i tij mund të anullohet nga një panel shëndetësor i pavarur prej tetë anëtarësh.

Morrison refuzoi të zbulojë koston e rihapjes së qendrës, e cila u mbyll në tetor të vitit të kaluar pas kandidimit për 10 vjet. Në kulmin e saj në vitin 2010, objekti i Ishullit të Krishtlindjeve ishte vendi i duhur  per rreth 2.400 njerëz. Numri i të burgosurve u reduktua në rreth 30 para se të mbyllej, siç rezulton tani, vetëm për 3 muaj.

Ajo qe është vlerësuar si rihapja e qendrës do tu kushtojë taksapaguesve AU 1.2 miliard $ (US $ 855,000)   të cilat do të nevojiten për të strehuar 1,000 të burgosur.

Qendra e Ishullit të Krishtlindjeve, në krahasim me qendrat e paraburgimit në Naurus dhe Manus Island, është shndërruar në një simbol të politikës kontradiktore të migracionit të Australisë, e lidhur me torturën, keqtrajtimin dhe abuzimin. Qendra e Ishullit të Krishtlindjeve është përshkruar si një burg i sigurisë së lartë ku “udhetaret e gomoneve” pa fat janë të detyruar të bashkëjetojnë me kriminelët e ngurtë, duke përfshirë përdhunuesit. Një banor i qendrës, Leo Jai, e përshkroi atë si një “kamp përqendrimi” në një kolumnë te VICE vitin e kaluar, duke shkruar se të paraburgosurit ishin “të mbyllur në kombe të vogla prej 50 vetësh” dhe lejoheshin vetëm dy orë ne ditë jashte qelive të tyre./ RT/ Gazeta Impakt

 

OPINIONE