Bota

Avionët rus Su-57 dhe amerikan F-35

Revista ushtarake me bazë në Washington, The National Interest (NI) ka krahasuar avionët e luftës të gjeneratës së 5-të të prodhuar nga Rusia dhe SHBA-ja në aspektin e trajtimit dhe karakteristikave.

Në raportin e NI, u krahasuan aftësitë e avionëve luftarakë rusë dhe amerikanë F-35, dhe u raportua se udhëheqësit e Rusisë dhe SHBA-së kanë përshkruar avionët e tyre luftarakë si më të mirët në botë shumë herë, por është e vështirë të thuhet se cilët avionë janë më të mirë për analistët, sepse dy avionët po kryejnë detyra të ndryshme.

Sipas autorëve të artikullit, avioni Su-57 është superior ndaj rivalit amerikan në drejtim të manovrimit, shpejtësisë dhe rrezes, ndërsa F-35 mund të identifikohet më vështirë nga sistemet e mbrojtjes.

Raporti gjithashtu tha se F-35 u zhvillua brenda kuadrit të konceptit të “përgjithësimit të informacionit” dhe ishte në rolin e udhëheqësit për avionët aleate, sepse sensorët dhe përpunuesit në të ishin në gjendje të japin një pamje të integruar dhe dinamike në lidhje me konfliktin.

Në këtë raport u tha se Su-57 nuk e ka këtë mundësi, dhe u vu në dukje se doktrina e forcave ajrore – hapsinore ruse u përdor në një fushë të ndryshme, sepse ajo nënkuptonte marrjen e epërsisë në ajër dhe shtypjen e forcës ajrore të palës tjetër dhe se përmbushi këtë detyrë në mënyrë të përsosur.

Burimi : Sputnik News / ML

OPINIONE