Bota

Avramopoulos: Vendet me liberalizim të vizave t’i shtojnë reformat

Bashkimi Evropan (BE) ka kërkuar nga vendet e Ballkanit Perëndimor dhe anëtarët e programit të Partneritetit Lindor, që kanë regjim të lëvizjes pa viza në vendet e BE-së, të bëjnë më tepër në luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Komisionari i BE-së për çështje të brendshme, Dimitris Avramopoulos, veçanërisht e ka theksuar Ukrainën dhe Moldavinë, si shtete që duhet t’i përshpejtonë reformat.

Këto komente u bënë derisa Komisioni Evropian e ka publikuar raportin lidhur me atë se si Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Gjeorgjia, Maqedonia, Moldavia, Mali i Zi, Serbia dhe Ukraina, po i implementojnë regjimet e lëvizjes pa viza në BE dhe reformat e sundimit të ligjit.

Ky është rapoti i parë i këtillë, prej se në BE është miratuar mekanizmi i suspendimit të vizave.

Avramopoulos tha se “asnjë suspendim i lëvizjes së lirë nuk do bëhet ose propozohet sot”, por ka shtuar se pritet që të gjitha vendet t’i “shtojnë përpjekjet për shqyrtimin e migrimit të parregullt dhe veçanërisht luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit”.