Opinion

Biseda e Erdoganit me kryeministrin e Greqisë: A po mban Athina flamurin e bardhë?

Nga: Mehmet Acet

A mund të thuhet se toni kërcënues i Greqisë po zëvendësohet nga një dialog  bisedimesh? Duke parë deklaratat e bëra dhe zhvillimet e caktuara ditëve të fundit, duket se kështu do të jetë.

Siç dihet, Athina u shqetësua jashtëzakonisht nga ndjekja e Turqisë për të drejtat e sovranitetit të saj në Mesdhe dhe hapat e mëpasshëm seriozë të ndërmarrë për këtë qëllim. Në të vërtetë, në një moment, ata shkuan aq larg sa e konsideruan këtë situatë si një “arsye për luftë”.

Na lejoni të përsërisim fjalët e artikuluara nga Ministri Grek i Mbrojtjes Nikos Panagiotopoulos: “Ne po përgatitemi për cdo skenar të mundshëm. Sigurisht, këto përfshijnë ndërhyrjen ushtarake gjithashtu. Ne nuk duam ta bëjmë këtë, por duam të sigurohemi të kuptohet që do të bëjmë gjithçka që është e mundur për të mbrojtur të drejtat e sovranitetit në shkallën maksimale. ”

Kjo deklaratë u bë në fillim të qershorit, madje as një muaj më parë. Pra, është akoma e kohëve të fundit.

Kur u pyetën për fjalët kërcënuese të ministrit grek të mbrojtjes, Presidenti Rexhep Tajip Erdogan ishte përgjigjur me deklaratën e mëposhtme, e cila nxori një reagim më të madh në mediat greke sesa në mediat turke:

“Greqia po e mban veten të zënë me blofe. Si guxoni ta ndani Turqinë? Mos e kapërceni vijën. Nëse e bëni këtë, përgjigja e Turqisë është e qartë”

Në një farë kuptimi, Erdogan po paralajmëronte Greqinë të “kthehej mbrapsht”.

Vini re se kjo deklaratë pushtoi përsëri mediat greke më shumë se tonat. Me fjalë të tjera, duket se ato fjalë nuk u morën lehtë.

Në ditët në vijim, filluam të shohim shenja nga Athina që ata nuk do të guxonin të përpiqeshin për të filluar një konflikt me Turqinë.

Së pari, Alexis Tsipras foli, duke iu drejtuar kryeministrit Kyriakos Mitsotakis: “Bëni siç bëra gjatë mandatit tim si kryeministër dhe filloni të mbani takime me Presidentin Rexhep Tajip Erdogan.” Menjëherë pas kësaj, administrata Greke menjëherë bëri një “kthesë” dhe ndryshoi tonin dhe qëndrimin e saj.

Duke folur në një panair të mbajtur në Athinë, Kryeministri Mitsotakis tha gjatë javës së dytë të Qershorit: “Greqia është gjithmonë e hapur për dialog me Turqinë në lidhje me përcaktimin e zonave detare. Ne mund të flasim me ndershmëri dhe nëse, në fund, ne jemi dakord të mos biem dakord, gjithmonë ekziston mundësia që çështja të merret me pëlqimin e përbashkët të Gjykatës Ndërkombëtare, në Hagë, megjithatë, plotësisht respektues ndaj ligjit ndërkombëtar. Nuk është koha për diplomacinë e Gambos, të kuptuarit e tillë i përkasin shekujve të tjerë”.

“Le të ulemi dhe të bisedojmë, dhe nëse nuk mund të arrijmë një marrëveshje, ne do të shkojmë në gjykatë dhe le të vendosë gjykata”.

Kjo është përmbledhja e asaj që tha Mitsotakis, që është një tregues se “mbrojtja” e mëparshme është braktisur, të paktën tani për tani.

Një zhvillim ka ndodhur një ditë më parë, që është një pasqyrim fizik i kësaj qasje të re të paraqitur nga Greqia.

Presidenti Erdogan dhe Kryeministri Grek folën përmes telefonit. Cilat rezultate të prekshme mund të japi vërtet një telefonatë? Sidoqoftë, të paktën një kontakt i këtij lloji është i rëndësishëm pasi tregon se Greqisë i është dashur të ndryshojë qëndrimin e saj të ashpër (edhe nëse do të ishte për qëllime taktike) ndaj Turqisë në lidhje me Mesdheun Lindor.

-Mund të thuhet se ata e kuptuan sulmin ndaj Turqisë gojarisht me një ton që rrit rrezikun e përplasjes do të ketë pasoja të rënda.

-Mund të thuhet se ata konstatuan se Ankaraja nuk do të hezitonte në një rast të tillë (shiko deklaratën e Presidentit Erdogan më lart).

-Mund të thuhet gjithashtu se duket se një qëndrim kundërsulmi kundër Greqisë është më efektiv sesa marrja në mbrojtje.

Vite më parë, një studiues i specializuar në çështjet Greke dhe që punonte në Turqi kishte thënë: “Megjithëse askush këtu nuk interesohet vërtet, ka një qëndrim të pandryshueshëm ndaj Turqisë nga të gjithë në Greqi, nga presidenti tek pastruesi i plehrave. Ne e quajmë këtë qëndrim, ‘Turkofobia’.”

Ka disa periudha kur mendja e tyre është plotësisht e pushtuar me Turqinë, që është rasti edhe kohët e fundit. A mund të jetë arsyeja që e mbështet këtë? Është e mundur.

Si rezultat i këtyre zhvillimeve, ne jemi ballafaquar me nevojën për të mashtruar më tej në çfarë kushte dhe si u formua qëndrimi i Greqisë kundër Turqisë. Bazuar në historinë e informacionit q` na siguron, mund të dallohet:

Ata janë normalisht të terrorizuar përballë Turqisë, Anadollit. Kjo është shumë e qartë. Si në çështjen e Mesdheut Lindor, ata nuk kanë asnjëherë guxim të qëndrojnë kundër Turqisë.

Mitsotakis gjithashtu zhvilloi një takim edhe me Presidentin Francez Emanuel Macron një ditë tjetër. Duket se ata përcaktuan axhendën e takimit me Erdoganin së bashku. Eshtë e qartë se Greqia mori zemër nga Franca dhe për këto arsye ata guxuan të artikulojnë deklarata të tilla madhështore. Le të shohim se çfarë do të pasojë. /GazetaImpakt//yenisafak/

OPINIONE