Bota Opinion

Bllokada e Izraelit në Gaza. Zgjidhja e vetme është krijimi i një shteti të pavarur palestinez

Nga: Hans Stehling

Antisemitizmi ka nevojë për një justifikim dhe Netanyahu trishtohet çdo ditë në kufirin Izraelit-Gaza. Snajperët e tij të armatosur rëndë kanë vrarë mbi 200 palestinezë të paarmatosur në protestën e marsit të kthimit dhe plagosën mbi 10,000 në kufi që nga 30 marsi 2018 në një ekspozitë të pështirë të dhunës së sponsorizuar nga shteti që ka sjellë vdekjen dhe paaftësinë për ata aktivisht dhe kryesisht legjitimisht, duke demonstruar për kthimin e tokës dhe pronës së tyre.

Ju nuk mund të privoni 2 milion persona nga të drejtat e tyre njerëzore, të mishëruara në të drejtën ndërkombëtare. Izraeli nuk është një ishull në qiell dhe populli i dëbuar palestinez është shumë real dhe kështu vuajtjet e tyre. Urrejtja ka nevojë për karburant të rritet dhe aktualisht është ushqyer me propagandë dhe inercinë politike në shkallë ndërkombëtare.

Bllokada e mallrave dhe shërbimeve thelbësore për gati dy milionë civilë në Gaza nuk është lejuar vetëm nga bashkësia ndërkombëtare, por në fakt e mbështetur dhe e armatosur nga Amerika, me njëfarë mbështetjeje nga Britania, në një përpjekje të dështuar në ndryshimin e regjimit. Për më shumë se njëmbëdhjetë vjet, në Gaza janë mohuar shërbimet thelbësore, duke përfshirë pushtetin, ujin dhe energjinë elektrike, në një përpjekje të paligjshme për të fituar përparësi politike duke mbajtur qëllimisht gjithë popullsinë në nivelin më të lartë të urisë.

Kjo ka ndodhur në shekullin 21 në dritën e gjelbër për më shumë se një dekadë, pasi qeveritë e ndikuara nga lobi kanë bërë një sy të verbër. Ka pasoja të pashmangshme në mbarë botën duket se ka ardhur si një surprizë shokuese për shumë njerëz.

Për sa kohë që kjo mizori kundër një populli civil në Gaza lejohet të vazhdojë, do të ketë në mënyrë të pashmangshme pasoja pasi perceptimi i padrejtësisë së kryer nga një pakicë e indoktrinuar shfaqet në dhunë ekstreme shpesh nga ata që janë psikologjikisht të paqëndrueshëm ose të paaftë social dhe ‘idiotë të dobishëm’ për propagandistët politikë.

Zgjidhja e vetme është për krijimin e një shteti të pavarur palestinez dhe një fund të bllokadës famëkeqe të Gazës. Vetëm atëherë do të jemi në gjendje të flemë natën në dijeni se 5 milion palestinezëve më në fund u janë dhënë drejtësi dhe një kthim i tokës, që ata kanë populluar për më shumë se 1200 vjet. Dhe se burrat, gratë dhe fëmijët e pafajshëm do t’u jepet përsëri respekti dhe liria për të jetuar dhe punuar pa persekutim. Ato cilësi që pjesa tjetër e ne gëzojmë pa dyshim.

Gjithmonë për fat të keq do të jetë një shkallë antisemitizmi latente ashtu siç do të ketë gjithmonë qëndrime racore dhe paragjykim të ngjyrave, por dhuna e miratuar zyrtarisht, qoftë ushtarake ashtu edhe ndryshe, nga politikanët e uritur apo pushtetet e dobëta, duhet të identifikohen dhe vulosen nëse trazirat civile në një shkallë ndërkombëtare duhet të shmanget në vitet në vijim.

Burimi: Global research/ Gazeta impakt

OPINIONE