Bota

Brenda historive të pathëna dhe tmerruese të përdhunimit të murgeshave

Një shkrim i “New York Post” ka rikthyer kujtimet e dy murgeshave të abuzuara seksualisht. Gazetarja Isabel Vincent, rrëfen me detaje përdhunimet e Mary Dispenza dhe Cait Finnegan, në vitet 1969 në shkollat katolike.

Shkrimi i plotë i New York Post

Për gati gjysmë shekulli Cait Finnegan u përpoq të shtypte kujtimet e dhimbshme të abuzimit seksual që ajo se vuajti nga duart e edukatorit katolik të klerikëve.

“Zoti është dashuri“,- tha motra Mary Juanita Barto, Finneganit pasi ajo e përdhunonte vazhdimisht në klasa në Shkollën e Lartë “Mater Christi”, në Queens në fund të viteve 1960.

Abuzimi filloi që kur Finnegani ishte 15 vjeçe dhe vijoi deri në vitet e shkollës së mesme, në autobusët e shkollës, në shtëpinë e fëmijëve të Finnegan në Woodside dhe në një manastir Long Island.

Ajo ishte fiksuar me mua 24 orë në ditë, më mori shpirtin,”- tha Finnegan, 67 vjeçe për “New York Post”. Pasi mbaroi shkollën e mesme në vitin 1969, Finnegan u përpoq të merrej me abuzimin dhe të tregonte historinë e saj, por fjalët e saj ranë në vesh të shurdhër.

“Askush nuk donte të dëgjonte për Virgjëreshat e Vestalit në atë kohë,”– vijon 67-vjeçarja.

Por pasi Papa Françesku kohët e fundit lëshoi bombën se murgeshat ishin përdhunuar, abuzuar dhe përdorur si skllave seksuale nga priftërinjtë, dhjetëra katolike kanë rrëfyer historitë e tyre, njësoj apo më të këqija se të murgeshave.

“Në të kaluarën, viktimat ishin shumë të turpëruara dhe të frikësuara për të treguar historitë e tyre, por ata po fillojnë të vijnë dhe rrëfejnë. Vetëm së fundmi janë rrëfyer 35 persona,”– tha Mary Dispenza, drejtoresha e fondacionit “Të mbijetuarit”.

Dispenza, 78 vjeçe, një aktiviste kundër Kishës Katolike, ka luftuar për më shumë se një dekadë për drejtësi për viktimat e abuzimit të klerikëve dhe planifikon të marrë të hënën luftën e saj në Vatikan. Ajo dhe grupi i saj po kërkojnë që populli të ndihmojë viktimat e abuzimit të murgeshave dhe të zjarrit.

“Më në fund ata do të kenë një shans për të bërë drejtësi”,- tha ajo.

Ajo tha se po përgatitet për një sulm të rasteve kundër murgeshave, të cilat zakonisht i drejtojnë shkollat ​​dhe jetimoret dhe shpenzojnë më shumë kohë me fëmijët sesa priftërinjtë.

Ata janë me fëmijët në shkollë çdo ditë nga 9 në 3,”- tha Dispenza.

Sipas statistikave të përpiluara nga SNAP, murgeshat janë shumë më tepër se priftërinj. Ka 55,944 murgesha në SHBA dhe 41,406 priftërinj.

Tetë vjet më parë, disa viktima të abuzimit nga murgeshat denoncuan në SNAP, dhe Dispenza kërkoi Konferencën e Lidershipit me bazë në Çikago me “Ëomen Religious”, një shoqatë e liderëve të kongregacioneve të murgeshave katolike, për të trajtuar këtë çështje dhe për të kontaktuar viktimat e abuzimit të shpirtit.

Një zëdhënës i LCËR refuzoi të diskutojë mbi numrin e shumë viktimave të abuzimit të nunave që u kishte dhënë atyre dhe iu referua një deklarate në faqen e grupit ku thuhet:

Të inkurajojë personat me ankesa që përfshijnë pohime për sjellje të pahijshme seksuale nga një fetare.”

Në memoirin e saj të vitit 2014, “Split: Një Fëmijë, një Prift dhe Kishë Katolike”, Dispenza tregon abuzimin seksual që ajo duroi nga një prift katolik në lagjen e ashpër të Lindjes, në Los Anxhelos, ku ajo u rrit. Pavarësisht nga përdhunimet e fëmijërisë nga prifti çka është besuar nga familja e saj, Dispenza vendosi të bëhej murgeshë, vetëm për t’u përballur me abuzime të ngjashme nga një motër eprore.

Ajo më mori fytyrën në duart e saj dhe më puthi në fytyrë. Ndjehesha e njëjta, sikur isha fëmijë. U ndjeva e humbur, u ndjeva e braktisur, u ndjeva e hutuar, ndihesha vetëm “, kujton ajo për takimin në një manastir, emrin e të cilit nuk mund ta thotë.

Finnegan tha se ndihej gjithashtu e vetmuar dhe nuk ishte në gjendje të fliste për abuzimin që ajo përjetoi me motrën Mari Huanita, “që donte të nderohej kur e dhunonte”.

Finnegan, ka drejtuar një shtëpi për fëmijët e varfër dhe është ministre e Kishës Keltike. Edhe pse abuzuesi i dyshuar i saj vdiq në vitin 2014, Finnegan tha se ajo ende nuk e ka kaluar vështirësinë e përdhunimit në mënyrë që të flasë hapur për të, edhe pas viteve të terapisë.

Më kujtohet kur e takova, mendova se ajo ishte aq e zgjuar dhe e shenjtë. Isha gabim. Nuk i tregova kurrë babait. Kisha frikë se ç’mund t’i bënte murgeshës. Abuzimi seksual lë shenja që zgjasin për jetën. Ballafaqimi me ato plagë, dhe mbijetesa përmes jetës së përditshme është një sfidë për shumë prej nesh. Heshtja nganjëherë është një lloj mbrojtjeje që viktima e përdor  për t’u fshehur nga dhimbja.

Më shumë se 14 për qind e murgeshave janë abuzuar seksualisht,”- tha Finnegan.

Ajo u përball me motrën Mary Juanita në fillim të viteve 1990 – më shumë se 20 vjet pas diplomimit të shkollës së mesme në vitin 1969 – dhe shtangu.

U bëra përsëri një fëmijë 15-vjeçare. Nuk mund të flisja, nuk mund të lëvizja,”– tregon ajo.

(f.m/dosja.al)