Bota

Britani, frymë e re për një referendum të dytë për Brexit

Partia kryesore e opozitës po mbështet një plan që mund të hapë derën për një referendum të dytë të Bashkimit Evropian, duke sjellë mundësinë e ndalimit të Brexit.

Udhëheqësi i punës Jeremy Corbyn propozoi një sërë votash jo të detyrueshme në parlament mbi mundësitë për mënyrën se si Britania mund të shmangë një Brexit që nuk ka ndonjë dëm ekonomik. Ndërsa opsioni i parë i partisë mbeti një marrëveshje e bashkimit doganor, një opsion tjetër i listuar është një referendum i ri kombëtar.
Është hera e parë që udhëheqësi i partisë së Punës ka vënë emrin e tij në një propozim në Parlament duke përgatitur një rrugë për një votim të ri publik. Si udhëheqës i opozitës zyrtare, mbështetja e Corbyn është shumë e rëndësishme dhe amendamenti ka gjasa të vihet në votim në Dhomën e Komunave më 29 janar.

Pengesat

Megjithatë, është e vështirë të kalojë. Nuk dihet nëse ndonjë Tories do të mbështesë një mocion që mban emrin e tij dhe përmendja e mocionit për një bashkim doganor do të thotë se kundërshtarët e Brexit në parti të tjera do të hezitojnë ta mbështesin atë.

Por çështja kyçe është nëse Corbyn, i cili deri tani ka qenë i paqartë në lidhje me mbështetjen e tij për një referendum të dytë, tani do të lejojë ose madje do të udhëzojë anëtarët e Parlamentit të Punës të mbështesin ndryshimet e tjera që bëjnë thirrje për një referendum.

“Ndryshimi ynë do të lejojë deputetët të votojnë mbi opsionet për t’i dhënë fund këtij bllokimi të Brexit dhe për të parandaluar kaosin e një marrëveshjeje pa kompromis”, tha Corbyn në një deklaratë me email.

OPINIONE