Opinion

Brutaliteti i Indisë në Kashmirin e pushtuar duhet të ndalet, por nga kush?

Nga Merve Sebnem Oruc

Sot shënohet një vit pasi New Delhi revokoi nenin 370 të kushtetutës indiane që i kishte dhënë status të veçantë Xhamu dhe Kashmir të pushtuar nga India që nga ndarja e tij në 1947. Frika nga një protestë nga Kashmirasit që e konsiderojnë 5 gushtin 2019, një ditë “e zezë”, India vendosi përsëri dje një bllokim me efekt të menjëhershëm.

Neni 370, së bashku me nenin 35A, vendosën një status të veçantë për territorin e diskutueshëm dhe përcaktuan një grup të veçantë ligjesh për popullin e Kashmirit. Këto përfshinin një shtetësi të kufizuar, pronësi mbi pronën dhe të drejta themelore për banorët aktualë të Xhamu dhe Kashmir, të cilat ishin kritike për një referendum që do të mbahej nën kujdesin e Kombeve të Bashkuara. Për shkak të këtij ligji, qytetarët indiane nga shtetet e tjera nuk mund të blinin tokë ose pronë në Xhamu dhe Kashmir, por kjo ka ndryshuar pasi India ka mbajtur axhendën e saj të aneksimit ilegal dhe ka vendosur rregulla të reja pas revokimit të nenit 370.

India e përkrahi masën si një hap që do të sillte zhvillim dhe paqe në Kashmir, por përkundrazi, dhuna e përditshme është rritur, ekonomia është shembur dhe jetesa e banorëve të Kashmirit është shkatërruar. Që atëherë, India ka sjellë ligje të reja drakoniane, siç janë Ligji për Sigurinë Publike dhe Akti i Aktiviteteve të Paligjshme (Parandalimi), si dhe rregulla të reja të vendbanimit, si Grantin e Xhamu dhe Kashmir të Certifikatës së Vendit (Procedurë), të cilat synojnë zhvendosjen e demografisë e rajonit me shumicë muslimane, sipas vendasve që duan pavarësi nga India ose bashkim me Pakistanin.

Populli i Kashmirit ka luftuar për 73 vjet që nga dita kur Britanikët vendosën t’i japin fund sundimit të tyre 200-vjeçar në nënkontinentin Indian dhe ta ndanin atë në dy kombe të veçantë: Pakistan me shumicë muslimane dhe Pakistan me shumicë Hindu. Procesi i ndarjes nuk ishte i thjeshtë sepse, përveç territoreve të kontrolluara nga Britanikët, nënkontinenti gjithashtu përbëhej nga rreth 550 shtete sovrane princërore të qeverisura nga monarkët lokalë dhe territoret e tjera nën sundimin francez, portugez ose Omanli. Kashmiri është axhenda e vetme e papërfunduar e ndarjes dhe rajoni i vetëm i Indisë Britanike që nuk është bërë pjesë e njërit prej dy vendeve ose ka fituar pavarësinë.

Kriza e Kashmirit ishte një nga çështjet e para që u soll në SHBA në 1948 në epokën e pas Luftës së Dytë Botërore. Kanë kaluar 72 vjet që kur cështja e Kashmir u debatua për herë të parë atje, por ende nuk është arritur një zgjidhje. Më 21 Prill 1948, U.N. Rezoluta 47 e Këshillit të Sigurimit u miratua në lidhje me konfliktin në Kashmir. Prandaj, populli i Kashmirit do të vendoste të ardhmen e tij me një referendum, ose ata do të aderojnë në Pakistan ose Indi. Megjithëse rezolutat e Këshillit të Sigurimit janë ligjërisht të detyrueshme, India ishte armiqësore, nuk pranoi të bashkëpunonte dhe bllokoi zbatimin e votave. Sot, ka 11 rezoluta të Këshillit të Sigurimit për një referendum të lirë dhe të paanshëm në Kashmir, por Nju Delhi jo vetëm i bllokon ato, por përdor edhe metoda të dhunshme për të vazhduar pushtimine tij të paligjshëm.

Që nga viti 1989, mbi 100,000 Kashmiras janë vrarë nga forcat indiane. Sipas shifrave zyrtare, nga këto, më shumë se 7.200 njerëz janë vrarë në kujdestarinë indiane, më shumë se 23,000 gra janë të veja, më shumë se 110,000 fëmijë janë jetimë dhe më shumë se 11,000 gra janë dhunuar nga forcat pushtuese indiane. Përveç kësaj, janë zbuluar mbi 7000 varre masive pa emër me mijëra viktima. Rreth 10,000 të rinj në Kashmir janë lënduar për shkak të përdorimit të qëllimshëm të plumbave. Me vendosjen e rreth 200,000 trupave shtesë vitin e kaluar, të cilat rritën numrin e forcave indiane të pushtimit në shtet në 700,000, Xhamu dhe Kashmir u bënë zonat më të militarizuar dhe burgu më i madh në botë sot.

Fatkeqësisht, i inkurajuar nga heshtja ndërkombëtare drejt axhendës së saj të aneksimit të paligjshëm dhe i motivuar nga detyrimet ideologjike, agresioni indian po rritet sistematikisht. Situata në Xhamu dhe Kashmir kërkon vëmendje urgjente ndërkombëtare, por bota është e heshtur dhe e shurdhër, dhe tensioni me armë bërthamore midis fqinjëve Indi dhe Pakistan, të cilët kanë luftuar dy luftëra mbi Kashmir, nuk është lehtësuar. Ekspertët tashmë kanë filluar të llogaritin efektet e një lufte të mundshme për të përcaktuar se sa millionë njerëz do të vdesin dhe sa miliarda njerëz do të vuajnë pasojave.

Kriza e Kashmirit herë pas here tërheq vëmendjen nga aktorë të shumtë brenda dhe jashtë rajonit të prekur, por në mes të një lufte pushteti, çdo vend po kërkon të fitojë përfitimet e veta. Pakistani ka trokitur në derën e të gjithëve në mënyrë që të mobilizojë bashkësinë ndërkombëtare dhe të gjejë një zgjidhje diplomatike, por në mënyrë zhgënjyese, përpjekjet e saj kanë ende rrugë për të shkuar kudo. Pra, duket sikur Islamabadi duhet të bëjë më shumë sesa t’i kërkojë botës të bëjë diçka.

Ti tregosh bashkësisë ndërkombëtare që je gati të veprosh në mënyrë të njëanshme nëse shtetet e jashtme vazhdojnë të jenë të verbër dhe të shurdhër, dhe se kombi yt nuk do të presë më gjatë është mënyra e re e diplomacisë në botën e sotme. Kjo është një diplomaci imponuese. Këto ditë, fillimi për një çështje kritike është mënyra e vetme për të treguar se diçka duhet të bëhet. Kjo është mënyra e vetme për të thënë, “Nëse ju nuk bëni atë që është e nevojshme, atëherë unë do ta bëj atë”.

Nëse Islamabad vepron më me guxim, do të jetë një kujtesë dhe një mesazh për botën që askush nuk do ose nuk mund të fillojë të shpëtojë kazmirët përveç Pakistanit. Vetëm kështu çështja e Kashmirit do të godasë titujt, dhe askush nuk do të jetë në gjendje ta injorojë atë./Gazetaimpakt/dailysabah/

OPINIONE

INTERVISTA