Rajoni

Çfarë ndodh tani me kredimarrësit e “Iute Credit” dhe “Monego” në Kosovë?

Banka Qendrore e Kosovës mbylli sot “Iute Credit” dhe “Monego” me argumentin se kishi shkelur rregullat e operimit duke aplikuar ineteresa jashtë çdo standardi, të cilat sipas saj varfëruan huamarrësit.

“Sot, duke u bazuar në kompetencat që ka BQK-ja, ka vendosur që të revokojë regjistrimin dhe të Iute Credit Kosova, dhe Monego”, është thënë në konferencën e jashtëzakonshme për media.
“Këto instictione kanë devijuar nga planet e tyre të biznesit.

Devijimi më shqetësues ka të bëjë me normën e interesit që këto institucione kanë aplkuar në kredi që janë shumëfish më të larta nga sa kishin paraparë kur kishin aplikuar për tu regjistruar në Kosovë.

Janë norma më të lartë krahasuar edhe me institciuonet e tjera mikrofinancuese.

Normat e interesit kanë qenë jashtë standardit. I kemi thënë që të vendosin norma të pranueshme, por nuk kanë qenë të gatshme për të bërë rregullimet e nevojshme.

Me veprimtarinë e tyre kanë rrezikuar huamarrësit. Ne nuk do të lejojnë operimin e institucioneve që nuk zbatojnë rregullat duke shfrytëzuar kushtet financiare të qytetarëvem, gjë që vëshirëson edhe më tepër gjendjen e tyre.

Jemi të vetëdijshem për sigurinë kombëtare dhe nuk do të lejojmë asnjë gjë që të cënojë këtë siguri”, u shprehen gjithashtu nga Banka Qendrore e Kosovës.

Por çfarë ndodh me kredimarrësit e këtyre institucioneve?

Banka Qendore njofton sit se procesi i likuidimi8t të kredive do të vijojë normalisht. Sipas bankës, për këto dy institucione do të caktohet një person përgjegjës që do të menaxhojë mbledhjen e kredive të dhëna. Gjithçka do të bëhet nën mbikëqyrjen e Bankës Qendrore të Kosovës.

Të dyja këto institucione operojnë edhe në Shqipëri. /abcnews

OPINIONE

INTERVISTA