Bota Opinion

Demokratët e Senatit Kërkojnë nga Departamenti i Drejtësisë të hetojnë Lobimin e Jashtëm të Rudy Giuliani

September 1, 2018 - Washington, District of Columbia, U.S. - Lawyer for United States President Donald J. Trump, Rudy Giuliani, right, greets Ukrainian politician and Mayor of Kiev Vitali Klitschko as they arrive for the funeral service for late United States Senator John McCain (Republican of Arizona) at the Washington National Cathedral in Washington, DC on September 1, 2018. .Credit: Alex Edelman / CNP (Credit Image: � Alex Edelman/CNP via ZUMA Wire)

Demokratët e Senatit kanë kërkuar nga Departamenti i Drejtësisë që të hetojë nëse Rudy Giuliani, avokati personal i Presidentit Trump, po shkel Ligjin e Regjistrimit të Agjentëve të Huaj duke lobuar për interesa të huaja pa u regjistruar në agjenci.

Shtatë demokratë i shkruan të enjten John Demers, ndihmës avokati i përgjithshëm për divizionin e sigurisë kombëtare të departamentit, pas lajmit se Giuliani dërgoi një letër në gusht për presidentin e Rumanisë duke sulmuar një fushatë anti-korrupsion atje. Giuliani ka pranuar se ai është paguar për të dërguar letrën me një firmë nga ish-drejtori i FBI-së, Louis Freeh, i cili përfaqëson një ose më shumë rumunë të pasur të hetuar gjatë fushatës. (Freeh nuk është i regjistruar si agjent i huaj.) Letra e ish kryetarit të New York-ut, e cila bie ndesh me politikën zyrtare amerikane mori një qortim nga Departamenti i Shtetit, tërhoqi vëmendjen tek ajo që thonë senatorët demokratë si “klientë të shumtë të huaj të Giuliani dhe komunikime të vazhdueshme me zyrtarë të lartë të qeverisë amerikane “, përfshirë Presidentin Trump. Giuliani nuk e ka përfunduar punën e tij për qeveritë e huaja dhe as nuk e ka zbuluar plotësisht listën e klientëve të tij, edhe pse ai e këshillon presidentin.

Senatorët vënë në dukje se Giuliani gjithashtu loboi për të ndihmuar Mujahedin-e-Khalq, një grup opozitar iranian, të fitojë largimin nga lista e departamenteve të shtetit të organizatave terroriste të huaja dhe ka mbrojtur ndryshimin e regjimit në Iran, një nga qëllimet kryesore të grupit. Klientët e tij të kohëve të fundit përfshijnë qeverinë e Katarit, e cila po punon në mënyrë agresive për të ndikuar Trump. Firma e Giulianit, Giuliani Security & Safety, ka mbrojtur punën për qeveritë në Serbi, Ukrainë, Kili, Dominika, Uruguaj, Republika Dominikane dhe El Salvador. As firma, as ndonjë prej punonjësve të saj nuk është regjistruar në Departamentin e Drejtësisë. Firma nuk iu përgjigj kërkesave për komente.

Letra e senatorëve thotë se puna e Giulianit për qytetin Kharkiv, Ukrainë, kryebashkiaku i të cilit është një anëtar i Partisë së Rajoneve të Ukrainës, është veçanërisht shqetësuese. Kjo parti, e njohur për një qëndrim pro-Rusisë, është organizata që punoi ish-kryetari i fushatës së Trump Paul Manafort si këshilltar dhe lobist midis 2006 dhe 2014. Manafort, i dënuar muajin e kaluar për mashtrim tatimor në lidhje me atë punë dhe për mashtrim bankar , përballet me një gjyq tjetër më vonë këtë muaj për akuzat që përfshijnë dështimin për t’u regjistruar si lobist për partinë.

“Lidhjet financiare të Giulianit me organizatën, lidhjet e ngushta të organizatës me qeverinë ruse dhe avokimi i vazhdueshëm publik i z. Giuliani kundër hetimit të posaçëm të Robert Mueller për ndërhyrjen ruse në zgjedhjet e 2016 ngre pyetje të tjera që kërkojnë shqyrtim”, shkruajnë senatorët.

Giuliani ka thënë se nuk beson se ai është i detyruar të regjistrohet në Departamentin e Drejtësisë si një agjent i huaj, sepse ai nuk e drejton në mënyrë të drejtpërdrejtë Trump ose qeverinë amerikane. Por ligji FARA në përgjithësi kërkon që dikush të përpiqet të ndikojë në politikën amerikane në emër të një entiteti të huaj për t’u regjistruar në Departamentin e Drejtësisë pavarësisht nëse ata lobojnë drejtpërdrejt. Senatorët u kërkuan Demers që të vëzhgojnë pretendimet e Giulianit, që ai nuk avokon për klientët në komunikimet private me Trump dhe ndihmësit më të lartë të Shtëpisë së Bardhë. “Pa rishikim të mëtejshëm, është e pamundur të dimë nëse z. Giuliani po lobon zyrtarët e qeverisë së SHBA në emër të klientëve të tij të huaj,” shkruajnë ata.

Senatorët që nënshkruan letrën janë Tom Udall (DN.M.), Elizabeth Warren (D-Mass.), Richard Blumenthal (D-Conn.), Sheldon ëhitehouse (DR.I.), Jeff Merkley (D-Ore .), Richard Durbin (D-Ill.) Dhe Tammy Duckworth (D-Ill.).

Lexoni letrën këtu:

Burimi: Mother Jones/ Gazeta impakt