Shqiperia

DGAP: Asnjë shtet tjetër në rajon nuk ka bërë aq sa Shqipëria për hapjen e negociatave

Në pritje të votimit të vendeve anëtare të Bashkimit Evropian, të cilët me votën e tyre do të votojnë për hapjen ose jo të negociatave me Shqipërinë, në Gjermani është shtuar mbështetja për kandidaturën e Tiranës.

Këshilli Gjerman për Politikat e Jashtme (DGAP) publikoi një raport, ku vlerësohet se “asnjë shtet tjetër në rajon nuk ka bërë aq sa Shqipëria për të merituar hapjen e negociatave” pavarësisht sfidave ende të rëndësishme me të cilat përballet ajo.

Sipas këtij raporti, një ndër pikat më të rëndësishme të përparimit të Shqipërisë është reforma në drejtësi.

“Duhet të pranojmë, se asnjë vend tjetër në rajon nuk ka bërë një përpjekje serioze për të reformuar rrënjësisht sistemin e drejtësisë. Ky është një proces i pandalshëm dhe që krijon themelin për sukses në fusha të tjera kyçe, siç është lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar”, theksohet në dokument.

Dhënia e një drite jeshile për hapjen e negociatave është shumë e rëndësishme edhe për vetë interesat e Berlinit zyrtar. Duke u ndalur te bojkotet parlamentare në Shqipëri dhe protestat, raporti shprehet me tone kritike ndaj tyre.

“Një ‘jo’ nga Berlini jo vetëm që do të destabilizonte Shqipërinë, por do të kishte një ndikim negativ në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor – dhe kështu do të kundërshtonte interesat e sigurisë të Gjermanisë. Në të kundërt, një ‘po’ do të ishte një sinjal i qartë se Gjermania dhe BE-ja po shpërblejnë përpjekjet e Shqipërisë për të reformuar, edhe pse ende duhet të kapërcejnë shumë pengesa përpara pranimit. Ajo që mungon është një kulturë politike që njeh kompromiset jo si një dobësi, por si një element qendror i demokracisë. Në të kaluarën, kjo ka zvarritur reformat dhe penguar funksionimin e institucioneve demokratike. Për shembull, në vitin 2017, PD-ja bojkotoi punën parlamentare për disa muaj, një mekanizëm i përbashkët për debatin politik në Shqipëri”, shkruhet në dokument

Samiti i Këshillit Evropian në Sofje, në fund të qershorit, është thelbësor për të ardhmen e Shqipërisë. Pasi Kryetarët e Qeverive dhe Shteteve theksuan edhe një tjetër herë përgjithësisht gjatë takimit të BE-Ballkani Perëndimor në maj, pastaj do të vendosin në mënyrë të veçantë nëse do të hapen negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë. Komisioni Evropian mund të hapë kapitujt e parë negociues në muajt e ardhshëm, vetëm me unanimitet. Para votimit në Këshill, Bundestagu gjerman duhet të vendosë për këtë çështje. Duhet të pasqyrojë përpjekjet për reforma në Shqipëri dhe të jetë e qartë në favor të negociatave të pranimit me Tiranën. /ATSH