Bota

Dorëshkrime të rralla marokene u ekspozuan në Paris

Në bashkëpunim me Institutin Arab Botëror të Parisit, Drejtoria e Arkivave Mbretërore do të organizojë një ngjarje me dorëshkrime të rralla marokene, prej 22 marsit deri më 6 prill 2017 në Paris.

Ngjarja, me titull “Dorëshkrime të rralla dhe të papubliluara”, do të paraqiten disa libra të shenjtë, dokumente historike dhe punime shkencore që pasqyrojnë rrymat e ndryshme të mendimit që lulëzuan në Marok.

Tri libra të lashtë të shenjta të pabotuara do të paraqiten në ekspozitën:

Një Kur’ani në pergamenë, Një Ungjill i përkthyer në arabisht dhe një Teurat në pergamenë.

Ngjarja do të shfaqë dokumente të disiplinave të ndryshme shkencore që lulëzuan në Marok, të tilla si “al-Tasrif liman ‘ajaza’ ani at-t’aleef” nga Abu Al-Kasim Ibn Khalaf Abbas el-Zahravi dhe “Kitab fi A ‘ mal Al-Hissab “nga Abi Al-Abbas Ahmed Ibn Otman el-Azdi.

Libra të tjerë që ka kanë lidhje me astronomi, bujqësi, arkitekturë do të paraqitë në ekspozitë, në ekran.

Ekspozita do të nxjerrë në pah edhe artet që ka lidhshmëri me botimin e librave, të tilla si kaligrafia, dekorimi dhe prarimi.

Burimi : M. W. News/ ML