Shqiperia

Duart e mafies në bastet online, aktiviteti shtrihej edhe në Shqipëri

Bashkëpunëtori i drejtësisë Fabio Lanzafame ka treguar me detaje se si vepronte mafia e lojërave të fatit dhe basteve online. Aktivitet kriminal ishte shtrirë edhe në Shqipëri.

Në nëntor të 2018, Anti-Mafia e Catanias arrestoi 61 persona në kuadër të operacionit “Galaxy”. Të arrestuarit ushtronin ndikime abuzive tek bastet online, duke grumbulluar një pasuri prej 70 milionë euro.

Mediat fqinje raportojnë se 28 prej të arrestuarve janë anëtarë të klaneve mafioze Cappello dhe Santapaola-Herculaneum, “Ndrageta”. Mafia kishte ngritur 46 agjenci bastesh dhe pika interneti në krahinat e Catania, Messina, Siracusa, Caltanissetta dhe Ragusa, për të manipuluar rezultatet e ndeshjeve.

Në thelb, mafia ndante dhe kontrollonte tregun e grumbullimit të paligjshëm të basteve në internet.

Krimet e pretenduara nga personat e arrestuar thuhet se kishin të bënin me ushtrimin abuziv të aktiviteteve të lojërave të fatit dhe basteve, nga mashtrimi kundër Shtetit në riciklimin dhe vetë-pastrimin e parave.

Akuzat gjithashtu përfshijnë titujt fiktiv të pasurive nëpërmjet ushtrimit të paligjshëm të lojërave të fatit, të cilat ndiqen nga kompanitë që veprojnë jashtë vendit (Shqipëria, Rumania dhe Malta) në kundërshtim me rregulloret e taksave dhe sektorit, nëpërmjet krijimit të rrjeteve të lojërave “online”, të lojërave që synojnë grumbullimin e paligjshëm të basteve për ngjarjet sportive dhe lojërat e fatit.

Ndërkaq, bashkëpunëtori i drejtësisë Fabio Lanzafame, ka ndihmuar që të zbardhin të gjithë skemën kriminale. Personat që drejtonin agjencitë e basteve online, përfitonin 5% të të ardhurave të lidhura me lojërat e fatit në internet”.

Në javët e ardhshme, Prokurori i Antimafias së Catanias do të kërkojë nga gjykata shtyrjen e hetimeve.

OPINIONE