Bota

Më e zezë se gjithë të zezat!

Një ndërtesë e re e projektuar për Olimpiadën Dimërore në Korenë e Jugut është aq e errët sa duket si një pjesë e Hapësirës. Pavioni i Hyundai në PyeongChang është ndërtesa më e errët e ndërtuar  ndonjëherë, falë bojërave të teknologjisë së lartë që luan me truket.

Projektuar nga arkitekti Asif Khan, struktura është lyer me llak dhe me bojë, që ka ngjyrën më të zezë të përdorur ndonjëherë.

‘Vantablack VBx 2’ është versioni llak-bojë i Vantablack, pigment më i zi i mundshëm. Ajo absorbon një pabesueshme 99 për qind të dritës, duke e bërë atë të duket si më e zeza se çdo e zezë tjetër.

Muret nuk duken më tredimensionale, dhe dritat e vogla në ndërtesë sugjerojnë yjet kundër sfondit të errësirës së thellë.

“Nga një distancë, struktura ka pamjen e një dritareje që shikon në thellësitë e hapësirës së jashtme”, tha Khan, raporton ArchDaily. “Kur ju afroheni, kjo përshtypje rritet për të mbushur tërë fushë shikimin tuaj të parë. Pra, kur të hyni në ndërtesë, ndihet sikur po zhytesh në një re të zezë “.

Bojë Vantablack u krijua fillimisht për përdorim në hapësirë dhe mbrojtje, për të zvogëluar ndikimin atmosferik në teleskopë dhe për të prerë thyerjen e lehtë të dritave nga lentet e lëmuara.

Kjo bojë është bërë duke përdorur miliona nanotube të karbonit, të cilat janë rreth 3.500 herë më të hollë se një fije floku të njeriut dhe midis 14 dhe 50 mikronë të gjatë. Një mikron është 0,001 milimetra. Drita kapet në nanotub, dhe përfundimisht shpërthen si nxehtësi.

Versioni i llak-bojës u shpik nga Surrey NanoSystems, por bojërat VBx nuk përdorin fare nanotub.

OPINIONE

INTERVISTA