Bota Opinion

Edhe sa kohë do të indoktrinohet se palestinezët nuk janë njerëz?

Robert Fisk

Monstruoze. E frikshme. E ligë. Është e çuditshme se si këto fjalë qarkullojnë sot në Lindjen e Mesme. Gjashtëdhjetë palestinezë kanë vdekur. Në një ditë. Dy mijë e katërqind të plagosur, më shumë se gjysma nga armë zjarri. Në një ditë. Shifrat janë një zemërim, një kthesë larg moralit, një turp për çdo ushtri.

Dhe ne duhet të besojmë se ushtria izraelite është një ushtri e pastër?

Ne duhet të bëjmë një pyetje tjetër. Nëse 60 palestinezë janë të vdekur në një ditë këtë javë, çfarë do të ndodhë nëse 600 të tjerë vriten javën e ardhshme? Apo 6.000 muajin e ardhshëm?

Justifikimet e zymta të Izraelit dhe përgjigja e papërpunuar e Amerikës ngrenë shumë pyetje. Nëse tani mund të pranojmë një masakër të tillë, sa larg mund të shkojë durimi në ditët, javët dhe muajt që vijnë?

 

Po, ne i njohim të gjitha arsyet. Hamasi i korruptuar, cinik, nuk ka “pastërti”, ishte mbrapa demonstratave në Gaza. Disa nga protestuesit ishin të dhunshëm, goditën me zjarr, ndërsa të tjerë hodhën gurë.

Që kur gënjeshtra ka qenë një vepër kapitale në çdo vend të civilizuar? Përse prindërit i lanë fëmijët e tyre të mitur në kufirin e Gazës, nëse do ta dinin që fëmijët e tyre do të vdisnin nga gazi lotsjellës? Pse do të ankohemi për palestinezët e vdekur ndërkohë që lufta është e pranishme tek Sissis në Egjipt, Assadët në Siri dhe Sauditët në Jemen. Por, përsëri gjithmonë palestinezët janë fajtorët.

 

Viktimat janë vetë fajtorët. Kjo është pikërisht ajo që palestinezët kanë dashur të durojnë për 70 vjet. Kujtoni se si ata u fajësuan për eksodin e tyre shtatë dekada më parë, sepse ata ndoqën udhëzimet e radio stacioneve për t’u larguar nga shtëpitë e tyre derisa hebrenjtë e Izraelit i dëbuan. Vetëm se sigurisht, transmetimet e radios nuk kanë ekzistuar kurrë. Ne duhet të falënderojmë “historianët e rinj” të Izraelit për ta dëshmuar këtë. Për të siguruar formimin e një shteti të ri izraelit u shpikën mënyra si transmetimet e rreme me qëllim mos kthimin e palestinezëve në rrënojat e shtëpive të tyre.

 

Do të ishte një mrekulli të zbulonim se si mënyrat tinzare e të dhënit informacion infektuan mediat për të vërtetën e ngjarjeve që ndodhin në Gaza, përshembull CNN i quajti vrasjet e izraelitëve një “goditje”.

Shumë media njoftuan “zhvendosjen” e palestinezëve 70 vjet më parë, sikur ata të kenë ikur me pushime.

Fjala që duhet përdorur duhet të ishte krejtësisht e qartë: privimi. Për shkak se kjo është ajo që u ndodhi palestinezëve vite më parë dhe çfarë po ndodh ende në Bregun Perëndimor sot.

Mirësjellja e njerëzve si Jared Kushner, dhëndri i Donald Trump-it, gjasmë mbështetës i këtyre të mjerëve dhe nga ana tjetër lejoi ngritjen e kolonive të paligjshme të ndërtuara në ara arabe dhe të përvetësuar nga arabët që i kanë në pronësi dhe kanë jetuar në këtë tokë për breza me rradhë.

Dhe kështu kemi arritur në ngjarjet fatale të javës së kaluar: njëkohësisht gjakderdhjet në Gaza dhe hapjen e lavdishme të ambasadës së re amerikane në Jerusalem.

 

“Është një ditë e madhe për paqen,” njoftoi kryeministri i Izraelit, Benjamin Netanyahu. Kur e dëgjova këtë, pyesja veten nëse dëgjimi im ishte i dëmtuar. A i ka thënë ai këto fjalë? Mjerisht, ai e bëri. Në raste të tilla, është një lehtësim i madh se si gazetat si e përditshmja izraelite Haaretz shtiret e ndershme. Pjesa më e shquar e reportazhit erdhi në The New York Times, ku Michelle Goldberg kapi në mënyrë të përkryer tmerrin e Gazës dhe hapjen e ambasadës në Jerusalem.

 

Kjo e fundit, shkruante The New York Times, ishte “groteske … një përfundim i aleancës cinike midis hebrenjve hawkish dhe evangjelistëve sionistë që besojnë se kthimi i hebrenjve në Izrael do të sjellë apokalipsin dhe kthimin e Krishtit, pas së cilës hebrenjtë që nuk konvertohen do të digjen përgjithmonë”. Goldberg theksoi se Robert Jeffress, një pastor i Dallasit, mbajti lutjen e hapjes në ceremoninë e ambasadës.

 

Jeffress ishte ai që dikur pretendonte se fetë si “Mormonizmi, Islami, Judaizmi, Hinduizmi” i udhëheqin njerëzit “në një përjetësi të ndarjes nga Perëndia në ferr”. Benedikti përmbyllës erdhi nga John Hagee, një predikues,  i cili kujton Goldberg, dikur tha se Hitleri ishte dërguar nga Perëndia për t’i përzënë hebrenjtë në atdheun e tyre paraardhës.

 

Gazeta shtoi: “Edhe nëse e hedh poshtë plotësisht të drejtën palestineze për kthim gjë, që e kam të vështirë të bëj tani që Izraeli ka hequr dorë nga mundësia e një shteti palestinez vështirë se justifikon dhunën joproporcionale të ushtrisë izraelite. Megjithatë, nuk jam aq e sigurtë se demokratët janë bërë më të guximshëm për të diskutuar okupimin izraelit, siç mendon ajo. Por unë mendoj se ajo ka të drejtë kur thotë se për sa kohë që Trump është president, “mund të jetë Izraeli, ai që do të vrasë palestinezët, të shkatërrojë shtëpitë e tyre pa u ndëshkuar”.

Rrallë kemi parë në kohët moderne që një popull i tërë si palestinezët trajtohen kështu, mes plehrave dhe minjve të kampeve të refugjatëve Sabra dhe Chatila në Liban./ Gazeta Impakt