Bota

“Emigrantët” britanikë në Zvicër do të përballen me kufizime njësoj si shqiptarët

Qeveria zvicerane thotë se do të kufizojë numrin e britanikëve që mund të hyjnë në vend për të jetuar dhe punuar nëse Britania largohet nga Bashkimi Evropian pa një marrëveshje më 29 mars. Britanikët do të trajtohen si të gjithë qytetarët e tjerë jashtë BE.

Këshilli Federal të mërkurën tha se jo më shumë se 3,500 britanikë do të lejoheshin të punonin në Zvicër nëse Britania është e përfshirë në një Brexit pa marrëveshje.

Qeveria tha në një njoftim për shtyp

se Marrëveshja për Zhvendosjen e Lirë të Personave (AFMP) ndërmjet Zvicrës dhe Britanisë nuk do të zbatohej më 30 mars. Qytetarët britanikë që hynin për herë të parë në Zvicër do t’u jepen të drejta të njëjta me qytetarët e tjerë jashtë BE-së të cilët përballen me kuota të ngjashme sipas shtetësisë, përcjell albinfo.ch

Kufiri është caktuar për periudhën prej 30 mars deri më 31 dhjetor dhe përbëhet nga 2,100 leje qëndrimi (B) dhe 1,400 leje qëndrimi të shkurtër (L).

Kuotat nuk do të aplikohen për rreth 42,000 britanikë që tashmë jetojnë në Zvicër, sipas Agjencisë Zyrtare të Zvicrës.

Qeveria tha se vendimi u bazua në interesat ekonomike dhe lokale zvicerane në rastin e një ndryshimi të menjëhershëm të statusit të qytetarëve britanikë dhe konkurrencës “të padëshirueshme” potenciale për punë midis qytetarëve britanikë dhe shtetasve të vendeve të treta.

OPINIONE