Shqiperia

EMRAT/ Kush janë 18 doganierët e arrestuar në Durrës dhe ‘Qafë-Thanë’

Prej mesnatës së djeshme është bërë publik lajmi se në portin e Durrësit ka pasur një seri arrestimesh në rradhët e punonjësve të portit. Mes tyre është arrestuar edhe Shefi i Stacionit të Policisë së Portit Julian Doraci.

Nga ana tjetër arrestime ka pasur edhe në doganën e Qafë-Thanës po dhe në doganën e Vorës në Tiranë. në total janë 18 persona të arrestuar.

Ka pasur dy raste të trafikut të drogës drejt Italisë që mendohet se doganierët kanë favorizuar trafikun.

Ky hetim përfshin dy episode:

Rasti i parë, i ndodhur në datën 05.02.2017, kur në Itali u kap një kamion me 8 ton drogë, e cila kishte hyrë në Shqipëri nga Maqedonia nëpërmjet pikës doganore Qafë-Thanë dhe ka dalë nga pika e kalimit kufitar në portin e Durrësit. Për këtë rast, para pak javësh u arrestuan edhe 4 punonjës policie të Qafë-Thanës.

Rasti i dytë ka ndodhur në datën 24.03.2017, kur në Itali u kap një kamion me shofer shqiptar, me rreth 2.2 ton kanabis në bord.

Prokuroria për Krime të Rënda, në bazë të informacioneve të siguruara nga autoritetet italiane për kapjen e këtyre ngarkesave me lëndë narkotike, ka nisur hetimet, nga ku janë siguruar të dhëna, të cilat krijojnë dyshimet e arsyeshme për përfshirjen e zyrtarëve policorë dhe doganorë në trafikun e lëndëve narkotike.

Sipas të dhënave të deritanishme hetimore, Prokuroria vlerëson se, bazuar në veprimet e punonjësve të policisë kufitare, të doganës dhe të agjentëve doganor, Qafë Thanë, si edhe atyre të Portit Durrës, Doganës Durrës dhe Doganës Tiranë, ekziston një formë e organizuar bashkëpunimi mes tyre për të realizuar kalimin e automjeteve kamion të mbushur me lëndë narkotike nga Shqipëria në Itali.

Të dyshuarit e këtij hetimi janë të përfshirë në njërin ose në të dy episodet, të cilat janë pjesë e të njëjtit procedim penal. Në bazë të veprimeve të deritanishme hetimore për këtë rast, me kërkesë të Prokurorisë për Krime të Rënda, gjykata ka caktuar masën e sigurisë “arrest me burg” për shtetasit:

 1. Ymer Blloshmi, doganier, përgjegjës turni, Qafë-Thanë
 2. Iliras Malja, doganier pranimi/verifikimi, Qafë-Thanë
 3. Maliq Kadilli, agjent doganor, Qafë-Thanë
 4. Kastriot Topulli, agjent doganor, Qafë-Thanë
 5. Gëzim Dervishi, specialist në Policinë e Portit Durrës
 6. Mexhit Xhixha, specialist, struktura anti-drogë, Policia e Portit Durrës
 7. Roland Metani, specialist, struktura anti-drogë, Policia e Portit Durrës
 8. Agron Kapllani, specialist, struktura anti-drogë, Policia e Portit Durrës
 9. Gentian Selmani, specialist, struktura anti-drogë, Policia e Portit Durrës
 10. Medi Demiri, kontrollor, Policia e Portit, Durrës
 11. Fatmir Plaku, kontrollor, Policia e Portit, Durrës
 12. Julian Doraci, Shef i Stacionit Policor, Porti Durrës
 13. Edmond Luzi, doganier eksporti, Porti Durrës
 14. Ylli Vogli, doganier peshore, Dogana Vorë (Tiranë)
 15. Vladimir Ziu, doganier regjimi, Dogana Vorë (Tiranë)
 16. Erald Kulla, agjent doganor, Dogana Vorë (Tiranë)
 17. Behar Sula, kontrollor hyrje-dalje, Policia e Portit, Durrës
 18. Nezir Bardhoshi, kontrollor hyrje-dalje, Policia e Portit, Durrës

OPINIONE