Historia

EMRAT ME ORIGJINË ARABE NË SPANJË

Nga: Nexhat Ibrahimi

Islami në Spanjë ishte i pranishëm për një kohë të gjatë (710-1492). Përkundër gjenocidit, etnocidit dhe urbicidit spanjoll-kishtar ndaj muslimanëve, gjurmët janë të thella. Emrat vijues tregojnë ndikimin islam në Spanjë dhe në kolonitë e tyre:

Emri në përdorim- Emri origjinal në arabisht- Kuptimi në shqip
Alamein El-Emin – الْأمِينُ Besnik, i besueshëm
Alarifes El-Arif – عَارِفٌ Gnostik, njohës, dijetar, mjeshtër
Alborg El-Burxh – الْبُرْجُ Kullë
Albufera El-Buhaira – الْبُحَيْرَةُ Liqen, det i vogël
Alcaids El-Ka’ids – الْقَاعِدَةُ Parim, model, bazë
Alcantara El-Kantarah – الْقَنْطَرَةُ Urë, hark, pendë; vend¬banim në Spanjë, Egjipt etj.
Alcove El-Kubbah – الْقُبَّةُ Kupolë, kube
Alfarjes El-Furxhah – الْفُرْجَةُ Hapësirë, vrimë, kalim
Algeciras El-Xhezireh el-hudra – الْجَزِيرَةُ الْخَضْرَاءُ Ishull i gjelbër
Alhambra El-Hamra – الْحَمْرَاءُ Kuqalosh-e;, pallat në An-daluzinë muslimane
Almaden El-Mejdan – الْمَيْدَانُ Fushë, arenë, shesh
Almansil El-Menzil – الْمَنْزِلُ Ndalesë, stacion, shtëpi; surja 5 e Kur’anit
Almeida El-Ma’idah – الْمَائِدَةُ Tavolinë, sofër
Almenara El-Manarah – الْمَنَارَةُ Minare
Almeria El-Mir’at – الْمِرْآةُ Pasqyrë
Almohads El-Muwahhidun – الْمُوَحِّدُونَ Muvahid, që shpall unitetin e Zotit
Almoravid El-Murabit – الْمُرَبِّطُ Ribatianë, njerëzit nga Ribati i Marokut; dinasti
Alpujarras El-Busharat – البشرات Kullë, kështjellë, bastion, qytet, pallat, fortifikatë, sierrë kullotash, sierrë e thepisur
Alqazar El-Kasr – الْقَصْرُ Pallat
Alqueria El-Karijah – الْقَرْيَةُ Fshat
Andalusia El-Endelus – الْأَنْدَلُس Andaluzi, Spanjë
Arrecife Er-Rasif – الرَّصِيفُ Rrugë, trotuar
Azulejeria Ez-Zulaixh – الزُّلائج Tjegull me ornamente, qeramikë e rafinuar
Azulejo Ez-zulejxh – الزُّلَيْج Zhavor, farfuri
Cadiz Kadis – قَادس Inxhi, diamant
Calahora Kalat el-haxher – قَلْعَةُ الْحَجَرِ Kështjellë, kala guri
Calatayud Kalat el-ejjub – قَلْعَةُ أَيُّوبَ Fortesa e Ejubit
Gibralter Xhebel et-tarik – جَبَلُ الطَّارِقِ Mali i Tarikut
Granada Garnatah – غَرْنَطَة Qyteti i Granadës
Guadalajara Wadi el-hixharah – وَادِي الْحِجَارَة Lumi i Gurtë
Guadalaviar Wadi el-ebjed – الْوَادِي الْأَبْيَضُ Lumi i Bardhë
Guadalbanar Wadi el-fanar – وَادِي الْفِنَارِ Lumi i Fanarit
Guadalhorra Wadi el-gar – وَادِي الْغَارِ Lumi i Shpellës
Guadalimar Wadi el-ahmer – الْوَادِي الأَحْمَرُ Lumi i Kuq
Guadalquivir Wadi el-Kabir – الْوَادِي الْكَبِيرُ Lumi i Madh
Guarismo El-Hwarizmi,
El-Guritm – الخواريزمي Numër, figurë
Malaga Malakah – ملك Melaqe
Medinaceli Medinat’us-salim – مَدِينَةُ سَلِيمٍ Qyteti i Selimit
Mozarebs Musta`rab – مُسْتَعْرَبٌ Arabët …
Sherbet Sharbah – شُرْبَةٌ Pije
Sofa Suffah – صُفَّة Kolltuk, divan
Taifa Ta’ifah – طَائِفَة Pjesë, ndarje, grup
Trafalgar Taraf el-gar – طَرَفُ الْغَارِي Kep i shpellës

Burimi: Nexhat Ibrahimi, Fjalor Enciklopedik Islam, Logos-A, Shkup, 2017.

OPINIONE