Bota

Erdogan: ligji që ringjalli Hitlerin në Izrael

Presidenti turk Rexhep Tajjip e përshkroi Izraelin si vendin më racist në botë, ditë pas parlamenti i këtij vendi miratoi një ligj që e konsideron një atdhe ekskluziv të popullit hebre.

“Nuk ka dallim në mes obsesionit të racës ariane nga ana e Hitlerit dhe qëndrimin të udhëheqjes izraelite, në pretendimin se toka e lashtë u takon ekskluzivisht hebrenjve”, tha Erdogan.

“Fryma e Hitlerit, i cili udhëhoqi botën në një katastrofë, është rritur nga disa qeverinë izraelite”, shtoi ai.

Nga ana tjetër, kryeministri Netanjahu ka reaguar duke thënë se “Turqia, nën sundimin e Erdogan u bë një diktaturë e zymtë, ndërsa Izraeli ruajti me përpikmëri të njëjtat të drejta për të gjithë qytetarët e saj, si para dhe pas miratimit të ligjit”.

Ligji i ri e njeh Izraelin si shtet hebre dhe thotë se “e drejta e shprehjes së vetëvendosjes kombëtare në shtetin e Izraelit i takon vetëm popullit hebre.”

Për këtë arsye, Erdogan e quajti Izraelin “vendin më fashist dhe racist në botë”. /tesheshi

OPINIONE