Shkence

A është kjo e ardhmja për implantet mjekësore?

Hulumtuesit nga UCLA dhe Universiteti i Connecticut kanë projektuar një sistem të ruajtjes së energjisë të quajtur një superkapacitor biologjik, i cili vepron duke përdorur grimca të ngarkuara, ose jonet, nga lëngjet në trupin e njeriut. Pajisja është e padëmshme ndaj sistemeve biologjike të trupit dhe kjo mund të çojë në stimulues kardiak më të qëndrueshëm dhe pajisje mjekësore të tjera implante.

Ekipi i UCLA u drejtua nga Richard Kaner, profesor i kimisë dhe biokimisë, si dhe i shkencave dhe inxhinierisë së materialeve, dhe hulumtuesit e Konektikatit u drejtuan nga James Rusling, profesor i kimisë dhe biologjisë qelizore. Një artikull për dizajnin e tyre është botuar në revistën Advanced Energy Materials.

Paqëruajtëset – të cilat ndihmojnë në rregullimin e ritmeve anormale të zemrës – dhe pajisjet e tjera për implant, kanë shpëtuar jetën shumë njerëzëve. Por ata janë të mundësuar nga bateri tradicionale që përfundimisht dalin nga përdorimi dhe duhet të zëvendësohen, që do të thotë një operacion tjetër i dhimbshëm dhe rreziku shoqërues i infeksionit.

Studiuesit propozojnë ruajtjen e energjisë në ato pajisje pa bateri. Ata krijuan akuza duke përdorur elektrolite nga lëngjet biologjike si serumi i gjakut dhe urina, dhe u thanë të punonin me një pajisje tjetër të quajtur një korrje energjie, e cila konverton nxehtësinë dhe lëvizjen nga trupi i njeriut në energji elektrike – në të njëjtën mënyrë si ditarët automatikë.

Megjithëse superkapacitorët ende nuk janë përdorur gjerësisht në pajisjet mjekësore, studimi tregon se ato mund të jenë të zbatueshme për këtë qëllim.

Hulumtimi u mbështet nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë i Institutit Kombëtar të Imazheve Biomjekësore dhe Bioinxhinierisë, Instituti Kombëtar i Shkencave të Shëndetit Mjedisor të NIH dhe një grant i Fondacionit Kombëtar të Shkencës EAGER.