Historia Kuriozitete Rajoni

Fakte për Titon – 8 qytetet në Ballkan që mbanin emrin e tij

Sot, më 4 maj 2018, kanë kaluar 38 vjet që nga vdekja e presidentit jugosllav, Josip Broz Tito. Ai vdiq më 4 maj të vitit 1980 në orën 15:05 në Qendrën Klinike në Lubjanë si rezultat i gangrenës.

Josip Broz – Tito ka lindur më 7 maj 1892 në Kumrovec të Kroacisë, si fëmija i shtatë në familjen Franjo dhe Marija, ai ndoqi shkollën fillore në Podsreda dhe Kumrovec.

Në vitet 1910-1911 punoi si çelëspunues në Zagreb, ku u bë anëtar i Partisë Social Demokrate (HR). Pas çlirimit në maj 1945, ai mbajti disa pozita udhëheqëse në Jugosllavinë e pasluftës: në vitin 1945-1953 ai ishte kryeministri i parë i Jugosllavisë së pasluftës; nga viti 1953 deri më 1980, presidenti i tij, pas krijimit të vitit 1974, u emërua zyrtarisht si kryetar i jetës së pasluftës.

Tito ishte me ndikim dhe i respektuar në fushën ndërkombëtare, ku ai la gjurmën më të madhe si një nga iniciatorët e Lëvizjes së Unforgiven.

Josip Broz – Tito vdiq të dielën më 4 maj 1980, 38 vjet më parë. Sipas disa njoftimeve, ai ishte klinikisht i vdekur më parë, por nuk i kishte komunikuar publikut derisa ishte gati të përgatitej për një funeral.

Në të morën pjesë më shumë se dyqind burrështetas më të shquar të të gjithë botës, ku pa dyshim pasqyron reputacionin që Jugosllavia fitonte si themelues dhe udhëheqës i lëvizjes së vendeve të pabarabarta në botë nën udhëheqjen e Titos.

Faktet interesante për Titon

A e dini se ai ishte djali i nënës sllovene?

Marija Javersek, nëna e Titos, ishte nga Podsreda në Kozjansko, ndërsa babai, Franjo Broz ishte nga rajoni i Zagorjeve të Kumrovecit, ku gjithashtu lindi edhe Tito.

A e dini se ai ka vizituar 71 shtete në jetën e tij?

Ai ishte në të gjitha kontinentet, kurrë nuk udhëtonte për në Australi. Më së shumti e kishte vizituar Egjiptin.

A e dini se numri 7 ishte numri i tij me fat, ai ishte fëmija i shtatë dhe kishte lindur më 7 maj.

A e dini se ai i kishte në qejf qentë.

Tito gjithmonë mbante një qen. Qeni i tij i parë ishte Polak,emri i tij ishte Luks.

A e dini se të paktën një qytet u emërua në emër të tij në secilën republikë dhe krahinë autonome?

Tito Velenje (Slloveni), Titova Korenica (Kroaci), Titov Drvar (Bosnja dhe Hercegovina), Titograd (Mali i Zi), Tito Užice (Serbi), Titov Veles (Maqedoni), Titova Mitrovicë (Kosovë), Titov Vrbas (Vojvodinë).

A e dini se themeluesi i lëvizjes nuk u regjistrua?

Së bashku me krerët e Indisë dhe Egjiptit, Naser dhe Nehru, në vitin 1958 themeloi Bllokun e 3-të Botëror si përgjigje ndaj bipolaritetit midis SHBA dhe BRSS, të quajtur “Lëvizja e të Palistëve”.