Opinion

Fati i Islamit, njerëzimi varet nga Turqia

Nga: Yusuf Kaplan

Turqia është përballë dy fytyrave të rëndësishme që do të përcaktojnë në veçanti fatin e botës islame dhe fatin e botës në përgjithësi. Njëra është një rrethim i brendshëm ndërsa tjetri është i jashtëm.

Rrethimi laik nga brenda

Së pari le të fillojmë me rrethimin e parë.

Imperialistët perëndimorë u vendosën në rajonin tonë dhe e kthyen rajonin tonë në ferr. Turqia, e mbyllur në kontinentin e Anadollit, nuk mund të kolonizohej fizikisht, por e kolonizoi veten mendërisht. Vetë bëri (ishte në gjendje të bënte) nga brenda dhe kreu një me duart e veta një lloj shkatërrimi që Perëndimi nuk mund të guxonte të bënte as në kolonitë e veta. Ndaloi marshimin e vet civilizues! (Me të vërtetë, e ka imponuar atë në vetvete?)

Turqia u shty në perëndimizim, sekularizim; sekularizmi u imponua nga lart-poshtë, duke përdorur metoda Jacobean, sikur të ndryshonte fenë, këtij kombi madhështor që ka qenë flamuri bartës i civilizimit islam për një mijëvjeçar. Shpirti i komunitetit, burimi i vetëm i historisë, i së kaluarës së tij, identiteti dhe ndjeshmëria e tij islamike, garancia më e madhe e së ardhmes së tij u dha një goditje të madhe.

Aty ku gjërat qëndronin, në atë kohë, shoqëria u nda në dysh. Kur Sherif Mardin hartoi skicën vite më parë, u shfaqën “dy shoqëri”.

Problemet e Turqisë shumëfishoheshin dhe bëheshin shtresa më të mëdha: sa më shumë të bëhej laik aq më shumë identitete etnike vinin në ballë; identiteti islamik dhe sensibiliteti që e mbanin shoqërinë të bashkuar, emëruesi i përbashkët që bashkon shoqërinë është në copa: çështja kurde u shfaq në sipërfaqe.

Midis këtyre identiteteve të ndara sociale / kulturore, betejat e sovranitetit, luftimet do të zhvillohen në periudhën e ardhshme; dikush po bën përgatitjet për këtë; ky proces ka filluar prej kohësh.

Rrethimi shiit nga jashtë

Rrethimi i dytë është rrethimi sektar / shiit nga jashtë.

Nëse nuk arrijmë ta prishim këtë rrethim, fati i Islamit, jo vetëm ne por të gjithë muslimanët, si dhe fati i botës islame do të lihet në mëshirën e imperialistëve perëndimorë dhe komploteve të liga të shërbëtorëve të tyre. Kjo do t’i kushtojë shtrenjtë edhe botës islame dhe njerëzimit. Zoti na ruajt!

Rrethimi nga jashtë është, në të vërtetë, një rrethim historik, një rrethim në një shkallë që do të kthejë rrjedhën e historisë me kokë poshtë: Kjo është përpjekja e perandorisë shiite-persiane që imperialistët janë përpjekur shumë për ta bërë një realitet.

Kjo përpjekje po pushton botën arabe suni, e cila përbën zemrën e botës islame, hap pas hapi; po e skllavëron atë dhe po bart masakrat tona të pabesueshme si ato në Siri, Irak dhe Jemen. Kur tërheq vëmendjen për këto vrasje nga Irani, për strategjitë e tmerrshme dhe hapat e mërzitur që ai zhvillon në lidhje me politikat e kukullave kolonialiste, imperialiste të Perëndimit, unë jam i akuzuar për analiza sektare.

Nuk është sektarizëm të thuash që hartat tona janë duke u ribërë përmes sektarizmit!

Po prish lojën që është planifikuar të hapë plotësisht rrugën për një sekt të padobishëm përveç rrjedhës kryesore dhe të ndryshojë boshtin e botës islamike, rrjedhimisht parandalimin e marshimit të Islamit!

Ne duhet të jemi të përgatitur mirë për të thyer rrethimin e dyfishtë!

Turqia u ndal me sekularizëm. Për një mijë vjet, Turqia muslimane që ka qenë përfaqësuesi i pretendimeve të civilizimit tonë, e cila bëri të mundur që ne të bënim histori botërore, u zhduk.

Turqia laike ishte projekti i realizuar me qëllim që të ndalonte turqinë muslimane; në botët e tjera, është një përpjekje për të na bërë të mohojmë pretendimet e civilizimit që na kanë bërë të mundur që ne të bëjmë histori botërore për një mijëvjeçar dhe të na tërheqin drejt vetë-shkatërrimit dhe, si rezultat, të parandalojmë marshimin tonë historik.

Bota islamike po ndalet përmes sulmeve shiite, duke i hapur rrugën Iranit dhe perandorisë Shiite-Persiane të mbizotërojnë të gjithë botën arabe; po hidhen themelet e luftës së madhe sektare!

Pushtimi i botës shiite ndaj botës suni, shembja e shtyllës kurrizore të Sunitëve është një katastrofë e madhe, pasojat e së cilës do të jenë jashtëzakonisht shkatërruese dhe do të kthehen përmbys me strukturën e shoqërive muslimane dhe rrjedhën e historisë.

Nëse Turqia është në gjendje të kapërcejë rrethimin laik të prangave që na ka çuar të ndalemi nga brenda, dhe rrethimi shiit nga jashtë, ne do të fillojmë të bëjmë përsëri rajonin tonë dhe historinë e botës përsëri brenda afatit kohor shekullor.

Prandaj, ne duhet të shkelim me kujdes, me largpamësi, duke forcuar me kujdes pjesën e përparme dhe të brendshme për sa i përket identitetit islam dhe ndjeshmërisë në përgatitje për të ardhmen e bekuar që mund të ndërtojmë edhe një herë./Gazetaimpakt/ yenisafak/