Opinion

FETO paraqet ende kërcënim për vendet e tjera

Nga: Dr. Olsi Jazexhi

Organizata terroriste e Fetullah Gulen ka një shtrirje të madhe në Balllkan ku ata që e kundërshtojnë atë detyrohen të heshtin.

Më 15 korrik, njerëzit liridashës në botën muslimane do të përkujtojnë përvjetorin e katërt të përpjekjes së dështuar të grushtit të shtetit nga organizata terroriste FETO, e udhëhequr nga drejtuesi i kultit me qendër në SH.B.A., Fetullah Gulen. Institucionet shtetërore turke, ambasadat dhe organizatat e tjera do të festojnë fitoren e mposhtjes së grushtit të shtetit, madje edhe në të gjithë Ballkanin.

Ajo që ndodhi atë natë në Turqi është e freskët në kujtimet e muslimanëve në të gjithë botën dhe veçanërisht në Ballkan. Pushteti që kulti i fshehtë gulenist u përpoq të rrëzonte në Turqi kërcënoi të ardhmen jo vetëm të turqve, por edhe të ardhmen e demokracisë në botën muslimane.

Turqia arriti të fitojë betejën e saj me kultistët, por në komunitetet muslimane në Ballkan, aktivistët e shoqërisë civile duhet të luftojnë me praninë dhe diskriminimin që rrjeti bën kundër kujtdo që i kundërshton.

Prania e FETO-s në Ballkan mbështetet nga Bashkimi Evropian dhe SH.B.A. Ndërsa shumë muslimanë vendas anojnë me Turqinë dhe mbështesin luftën e saj të drejtë kundër terrorizmit dhe kapjes së shtetit, shumë deputetë evropianë dhe politikanë amerikanë kanë mbajtur anën e gulenistëve.

Mbështetja që politikanët evropianë dhe amerikanë i japin grupit të tyre është e ngjashme me mbështetjen që marrin terroristët me bazë në Shqipëri, Muxhahedinët e Khalq (Muxhahidët e Popullit të Iranit, MEK). Qeveritë perëndimore instrumentalizojnë FETO dhe MEK përkatësisht kundër Turqisë dhe Iranit.

Prania e FETO në Ballkan mbrohet me fanatizëm dhe kritikat kundër tyre nuk tolerohen nga qeveritë dhe media perëndimore. Deputetët evropianë si Thierry Mariani dhe Zimnok Berhard kanë kaluar në ofensivë për të sulmuar qytetarët kosovarë dhe shqiptarë, të cilët janë kritikë ndaj pranisë së gulenistëve në vendet e tyre duke i quajtur ata “radikalë”.

FETO ka një rrjet të madh shkollash, institucionesh, universitete në të gjithë Ballkanin: në Bosnjë, Maqedoni, Kosovë dhe Shqipëri dhe megjithëse qeveria turke ka kërkuar mbylljen e tyre, kërkesat e saj shpesh janë refuzuar.

Politikanët evropianë dhe amerikanë u kanë kërkuar qeverive të Ballkanit t’u japin mbështetje të plotë gulenistëve nën justifikimin e mbrojtjes së tyre nga diskriminimi në atdhe.

Sidoqoftë, prania e gulenistëve në Shqipëri po bëhet një dhimbje e madhe për bashkësinë muslimane vendase dhe imamët e saj. Ambasada Amerikane në Tiranë dhe politikanët e mëdhenj shqiptarë kanë mbështetur gulenistët në dekadën e fundit.

Nën maskën e luftimit të ekstremizmit (që do të thotë ndikim arab në Islam) FETO-s i është dhënë kontrolli mbi Komunitetin Musliman në Shqipëri, që është “Kisha” zyrtare e shtetit të Islamit në vend.

Siç ka treguar Fatos Klosi, ish-shefi i Shërbimit Informativ Shtetëror, grushti i shtetit i FETO për marrjen e Islamit institucional në Shqipëri është bërë i mundur përmes mbështetjes së ambasadave perëndimore. Zgjedhjet e kreut të Komunitetit Musliman të Shqipërisë janë shikuar nga afër dhe ndikohen nga Ambasada e SHBA, e cila bashkëpunon ngushtë me udhëheqjen e saj guleniste.

Ndërsa në perëndim, panorama që marrim për marrëdhëniet midis Turqisë dhe gulenistëve është nga “persekutimi”, “diktatura” dhe “pafajësia”, në Shqipëri panorama është e ndryshme. Gulenistët drejtojnë një numër shkollash private, një universitet privat, shumicën e medreseve dhe të vetmin universitet fetar të Komunitetit Musliman të Shqipërisë.

Siç thuhet në faqet e Universitetit Beder të drejtuar prej gulenistëve, qëllimi i udhëheqjes së tij është të zëvendësojë të gjithë imamët e xhamive të Shqipërisë (të cilët ishin shkolluar në Turqi dhe në botën arabe) me anëtarët e tyre. Ata madje kanë depërtuar në universitetet publike në Shqipëri. Një rast është Universiteti Alekander Moisiu i Durrësit, ku ish drejtorët e këtij kulti tani administrojnë universitetin. Ata në vendin tonë zotërojnë një stacion televiziv kombëtar dhe madje një numër spitalesh private.

Kapja e Islamit institucional, shkollave ​​dhe madje edhe universiteteve i kanë bërë gulenistët një forcë kryesore në politikën shqiptare. Imamët që tregojnë simpati për Turqinë, Vëllazërinë Muslimane apo lëvizjet e tjera demokratike në botën muslimane përballen me diskriminim, marrje në pyetje dhe madje edhe dëbim nga xhamitë e tyre nga gulenistët. Profesorët e universitetit që tregojnë simpati për Turqinë gjithashtu përballen me diskriminim në punë nga ky grupim.

Ndërsa Perëndimi përpiqet t’i portretizojë gulenistët si viktima të Turqisë dhe të injorojnë luftën e Turqisë kundër terrorizmit, qindra imamë muslimanë, mësues, profesorë dhe besimtarë muslimanë përballen me diskriminim nga duart e grupit dhe rrjetit të gulenistëve në Ballkan. Ky rrjet mbrohet nga Perëndimi dhe shpesh diskriminon aktivistët muslimanë që nuk ndajnë ideologjitë e tyre sektare dhe kulturore./Gazetaimpakt//trtworld/

OPINIONE

INTERVISTA