Bota

Filipine, akti antiterrorizëm përballet me sfida gjyqësore

Gjykata e Lartë e Filipineve do të dëgjojë të paktën 25 kërkesa kundër një akti të ri antiterrorist të miratuar muajin e kaluar nga presidenti Rodrigo Duterte.

Gjykata Supreme e Filipineve njoftoi se “do të zhvillojë argumente gojore për peticionet në javën e tretë të shtatorit dhe do të nxjerrë njoftime të duhura pasi të jetë përfunduar data”.

Duterte më 3 korrik nënshkroi ligjin, Akti Antiterrorizëm i vitit 2020, si “një masë që kërkon t’i japë vendit më shumë dhëmbë për të frenuar kërcënimet dhe veprimet e terrorizmit”.

Grupet e të drejtave dhe disa ligjvënës kanë ngritur shqetësimin se projektligji, i cili ndryshon një ligj të vitit 2007, mund të përkeqësojë abuzimet e të drejtave të njeriut në vend.

Gjykata e lartë shtoi se gjashtë peticione u ngritën sot kundër Aktit Antiterrorizmit.

“Gjykata gjithashtu urdhëroi të paditurit (qeveria) që të paraqesin komentet e tyre për 6 kërkesa brenda 10 ditëve”, theksohet më tej./AA

OPINIONE

INTERVISTA