FMN i bën thirrje botës për një rimëkëmbje të gjelbër nga COVID-19

Masat fiskale të zbatuara nga qeveritë kundër koronavirusit të ri (COVID-19) duhet të harmonizohen për të luftuar ndryshimet klimatike dhe të sigurojnë një rimëkëmbje të qëndrueshme mjedisore nga pandemia, deklaroi drejtoresha e përgjithshme e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), Kristalina Georgieva.

“Nëse ky rikuperim do të jetë i qëndrueshëm, nëse bota jonë do të bëhet më elastike, ne duhet të bëjmë gjithçka në fuqinë tonë për të promovuar një rimëkëmbje të gjelbër”, tha Georgieva.

Ajo theksoi se marrja e masave tani për të luftuar krizën e klimës nuk është thjesht një “gjë e këndshme” por një domosdoshmëri nëse do të lëmë një botë më të mirë për fëmijët tanë.

“Kur qeveritë sigurojnë afate financiare për kompanitë me ndikim të fuqishëm të karbonit, ata duhet të mandatojnë angazhimet për të zvogëluar emetimet e karbonit”, tha ajo.

Duke rikujtuar krizën globale financiare të vitit 2008, ajo tha se disa prodhues të automjeteve aso kohe u përkushtuan për standarde më të larta të efikasitetit të karburantit.

“Me rënien rekorde të çmimeve të naftës, tani është koha për të larguar subvencionet e dëmshme”, tha Georgieva, duke shtuar se qeveritë duhet t’i japin përparësi investimit në teknologjitë e gjelbra, transportin e pastër, bujqësinë e qëndrueshme dhe rezistencën ndaj klimës.

Ajo nënvizoi se vetëm në sektorin e energjisë, FMN vlerëson se një tranzicion me karbon të ulët do të kërkonte një investim prej 2.3 trilionë dollarë çdo vit brenda një dekade.

– Promovimi i financimit të gjelbër

Georgieva tha se bota duhet të përqendrohet në përdorimin e bonove të gjelbra dhe formave të tjera të financimit të qëndrueshëm.

“Në dritën e përdorimit të zgjeruar të garancive qeveritare, një pjesë e tyre mund të vendosen për të mobilizuar financat private për investime të gjelbra”, deklaroi ajo.

Sipas saj, kompanitë financiare duhet të detyrohen të zbulojnë më mirë rreziqet e klimës në portofolet e tyre të kreditimit dhe investimeve.

Ajo gjithashtu tha se duhet të gjenden mënyra më të mira të çmimit të rrezikut të klimës.

“Analiza e re e FMN-së tregon se gjatë 50 viteve të kaluara, katastrofat në lidhje me klimën kanë pasur vetëm një efekt modest në tregjet e kapitalit. Është e qartë se shumë investitorë ende nuk janë përballur me realitetin e ri të klimës”, tha drejtoresha e FMN-së.

– Çmimi i duhur për karbonin

Georgieva paralajmëroi se një çmim thelbësisht më i lartë i karbonit është i nevojshëm për të inkurajuar investimet e mençura të klimës dhe përshpejtimin e kalimit në karburantet më të pastra dhe më shumë efikasitet të energjisë.

Ajo vuri në dukje se çmimi aktual global i karbonit është vetëm 2 dollarë për ton, nën nivelin e nevojshëm për të mbajtur ngrohjen globale nën 2 gradë Celsius, të cilin FMN-ja vlerësoi të jetë 75 dollarë për ton.

Ky tranzicion duhet të jetë i drejtë dhe miqësor ndaj rritjes, tha ajo.

“Për shembull, të ardhurat nga taksat e karbonit mund të përdoren për të siguruar ndihmë për familjet më të varfra, ulja e taksave të rënda dhe mbështetja e investimeve në shëndetësi, arsim dhe infrastrukturë”, shtoi Georgieva./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne